(9.20 hodin)
(pokračuje Váňa)

Pro mladé lidi vaše ODS po 1. lednu připraví také pěkný dárek v podobě dražších učebnic, dražších knih, dražších časopisů. Mladí lidé, když si budou chtít přečíst noviny, i ty budou dražší. Zdraží se jim i vysokoškolská skripta. Mladým lidem, pane premiére, se po 1. lednu díky vaší ODS zdraží ale úplně, úplně všechno. Mladí lidé díky vaší ODS po 1. lednu zaplatí daleko více za ubytování, a to za ubytování na internátech, internátního typu, na středních školách, daleko více zaplatí i na vysokoškolských kolejích anebo na privátním ubytování. Mladí lidé díky vaší ODS po 1. lednu budou platiti daleko více, daleko více za stravování v mateřských školkách, ve školách, školičkách, ve středních školách, na univerzitách i na vysokých školách. Pane premiére, mladí lidé díky vaší ODS od 1. ledna budou platit daleko víc, daleko víc za dopravu do svých škol - základních, středních, vysokých. A tak, abychom se tady vzájemně dneska netrápili, pane premiére - mladí lidé bohužel díky vaší ODS se dostanou do té pozice, že vzdělání, pane premiére, bude výsada bohatých. To bude privilegium pouze těch, kteří budou mít hodně peněz. (Potlesk v levé části sálu.)

Víte, pane premiére, a tak věřte nevěřte, po 1. lednu 2008 bych vás docela rád poslal do českých rodin, kde rodiče dosahují alespoň průměrné mzdy 20 tisíc Kč měsíčně, čili kde vydělávají 40 tisíc. To už je pěkný příjem v rodině. Mají zde souběžně tři děti na vysoké škole. Pane premiére, co se od takové rodiny dozvíte? Dozvíte se, že se jim žije těžce, že žijí z ruky do pusy, že žijí v rodinném rozpočtu, který je napjatý, žijí od výplaty k výplatě. Protože náklad na jedno dítě - jedno dítě uživit na vysoké škole představuje 9 tisíc Kč měsíčně, kráte tři - 27 tisíc. Takže to je hodně peněz. To si nemůže dovolit každá rodina.

Závěr, pane premiére, je jednoduchý. Průměrná obyčejná česká rodina, kde nedej bože by jeden přišel o práci, kde nedej bože jeden nemá průměrnou mzdu, ale mzdu nižší, si zdaleka nemůže dovolit živit tři děti na vysoké škole, ale neutáhne ta rodina ani jedno dítě. Ani jedno dítě neuživí na vysoké škole.

Pane premiére, díky vaší ODS po 1. lednu už to nebude 9 tisíc, ale 11 tisíc na jedno dítě na vysoké škole. Kráte tři - to je 33 tisíc. To už si rodiny dovolit nebudou moci.

Pojďme se podívat, co mladá manželství. Pěkně zvesela, pane premiére. Mladá manželství - mladé maminky díky vaší ODS, pane premiére, od 1. ledna 2008 už si budou muset nechat jenom zdát, nechat jenom zdát o krásném porodném 17 a půl tisíce, které jim dala vláda sociální demokracie, a vaše vláda jim to pěkně seškrtá. Mladé maminky si už budou muset po 1. lednu 2008 pouze nechat zdát o krásném rodičovském příspěvku, který jejich předchůdkyně pobíraly měsíc co měsíc - 7 a půl tisíce, a to do plných čtyř let věku dítěte. A tak mladým maminkám, pane premiére, by možná bylo dobré poradit a doporučit, aby svá děťátka schovaly do jakýchsi pomyslných skleníkových koulí, které by je chránily od nemocí, nudliček, rýmiček, angínek, chřipek, které by maminkám zajistily, že nebudou platit, platit, platit za recepty, za léky, v nemocnici, na pohotovosti. (Posměšné výkřiky v pravé části sálu. Potlesk.)

Pane premiére, vidíte, to bude potlesk českých maminek, až vy tady nebudete! (Potlesk.) Víte, mladým maminkám vaše ODS, pane premiére, bude luxovat peněženky jako lux Bosch. (Veselost.) Úplně obsah peněženek vyluxuje. A to tehdy, když maminky se svými robátky kůzlátky (veselost) půjdou do krámu a budou kupovat dupačky, botičky, rukavičky, čepičky, trika, bundičky, kalhotky, a ty potvůrky robátka z toho hned vyrostou! (Veselost.) A maminky to poběží zase kupovat! (Veselost. Potlesk.) A teď budou muset maminky kupovat banány, pomeranče, kiwi, jahůdky, pribináčky, kašičku. No, to je průvan v peněžence. (Veselost.) To čeká maminky pěkná věc! (Potlesk.) Pane premiére, nedej bože, aby se našim mladým neposedům zachtělo hraček typu Lega či panenek Barbie. (Veselost.) A co kdyby ještě k tomu naše malá robátka kůzlátka (veselost), naši malí neposedové se chtěli zúčastnit a chodit do kroužků - tancovat, cvičit, učit se hře na fujarku, píšťalku, na housle, na piano. (Veselost.) To už rozpočet maminek praskne ve švech, pane premiére.

A tak nám oběma, věřte nevěřte, pane premiére, nezbývá nic jiného, než doufat. Doufat, že naše malá kůzlátka robátka (veselost) budou mít sportovní vlohy Emila Zátopka, talent Bedřicha Smetany, chtivost po vědě a vzdělání Boženy Němcové a zručnost Jana Kašpara. Všechno jim půjde samo! (Veselost.) Do žádných kroužků je maminky vodit nebudou muset, a ušetří. A panenky Barbie a Lega - kdeže! Přivážeme jim na ručičku provázek, tatínek doma udělá českého dřevěného kačera a toho za sebou budou robátka tahat. (Veselost.)

Pane premiére, a co mladá manželství? Ta rovněž po 1. lednu si budou muset hluboce polknout a nechat úplně, ale úplně zajít chuť po výhodných půjčkách, hypotékách a úvěrech, které jim sociální demokracie pomohla k prvnímu bydlení, aby si rovněž stoupli na své nohy, aby si upravili svůj byteček, malý rodinný domeček nebo třípokojový byteček v paneláčku. Pane premiére, za odměnu vaše ODS mladým manželstvím nadělí vyšší platby za vodu, elektřinu, topení, plyn, dopravu, oblečení, všechny druhy potravin, a tak bych mohl pokračovat dál a byli bychom tady dlouho.

Závěr je jednoduchý. Pane premiére, díky vaší ODS bude doslova výsadou českých rodin mít více dětí. Bude to výsada bohatých. A tak všichni - občané, celá česká veřejnosti - musíme věřit a doufat, že na konci volebního období čeští lidé oznámkují pana premiéra, oznámkují tuto vládu a česká veřejnost bude ta, která panu premiérovi z jeho shrbených unavených zad sundá batoh vládních starostí a zodpovědnosti a řekne: Děkujeme, odejděte! A vy, vy už tady, pane premiére, příští volební období nebudete. (Potlesk.) Věřme, že to takto lidi pochopí a ocení.

Ještě když tady jste, tak se pojďme podívat, co důchodci čeští. (Veselost.) Pane premiére, důchodci, ani na ně jsem nemohl zapomenout. Důchodce český po 1. lednu 2008 zažije nepříjemné procitnutí, nepříjemné procitnutí, což bude důsledek lavinovité vlny zdražování všeho, s čím chudák český důchodce přijde do styku každým dnem, na každém kroku. Důchodce vaše ODS polapí do pasti, do cenové pasti, ze které důchodce nebude mít úniku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP