(16.10 hodin)
(pokračuje Koníček)

Domníváte se, paní ministryně, že váš hlavní hygienik si může dovolit zatajovat fyzikální vztahy použité pro výpočty hustoty zářivého toku? Nepřekročil své pravomoci, když odmítl poslance seznámit s dokumenty, byť v režimu utajení? Vždyť mohl příslušné dokumenty zaslat do sněmovní tajné spisovny, já bych se tam s nimi v příslušném režimu seznámil a věděl bych, co jsem požadoval. Žádám vás, paní ministryně, aby byla zjednána v této věci náprava.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla interpelace pana poslance Koníčka. I jemu bude odpovězeno písemně.

Čtvrtou interpelaci přednáší pan poslanec Jeroným Tejc na ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila ve věci extradice Radovana Krejčíře. Opět vás chci upozornit na to, že pan ministr Jiří Pospíšil se ze zdravotních důvodů omlouvá z dnešního jednání.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji. Paní místopředsedkyně, já s ohledem na nepřítomnost pana ministra z důvodu nemoci nebudu tuto interpelaci přednášet. Očekávám, že informaci, kterou bych chtěl obdržet dnes, obdržím na jednání Poslanecké sněmovny, protože se pokusím zařadit bod Informace ministra spravedlnosti a ministra vnitra ve věci vydání Radovana Krejčíře a útěku Tomáše Pitra. Takže pro tuto chvíli děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Já vám také děkuji.

Prosím pana poslance Antonína Seďu s pátou interpelací na ministra Alexandra Vondru ve věci zbytečných zákonů Evropské unie. Pan ministr Vondra, jak jsem uvedla na úvod dnešních interpelací, se také omluvil z dnešního jednání.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený pane nepřítomný místopředsedo vlády, po přijetí evropské smlouvy v Lisabonu jste se vyjádřil, že považujete reformní smlouvu za rozumný kompromis. Proti tomuto stanovisku nemohu nic namítat. Po přečtení vašeho rozhovoru pro deník Hospodářské noviny jste se vyjádřil již jinak. Navrhujete sestavit seznam legislativy Evropské unie, kterou je třeba odstranit. Nevím, jak na vaše vyjádření zareagují vaši koaliční partneři ze strany zelených či strany lidové, ale musím vás upozornit, že vaše vyjádření je v rozporu s preambulí programového prohlášení vlády, ve které se vláda zavazuje dokončit proces sbližování právního státu České republiky s legislativou Evropské unie.

Vážený pane místopředsedo vlády, můžete mně osobně i občanům České republiky vyjmenovat konkrétní zákony, které jsou podle vás zbytečné a které hodláte odstranit z legislativy Evropské unie, a tím i z legislativy České republiky? Opravdu jste, pane místopředsedo vlády, přesvědčen, že Česká republika bude úspěšná v Evropské unii zahraniční politikou, která je nazývána rozbíječskou, rebelskou, politikou, která není respektována našimi koaličními partnery v Evropské unii a jde proti zájmu občanů naší země? Zřejmě si to myslíte. Pak ale s vaší politikou věřím, že dopadnete stejně jako již bývalá polská vládní strana Právo a spravedlnost, ze které si berete příklad. Pro blaho českých občanů a pro budoucnost naší země musím zdůraznit - už aby to bylo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak. To byla interpelace, na niž rovněž obdržíte, pane kolego, písemnou odpověď.

A prosím nyní s šestou interpelací, aby vystoupil pan kolega Josef Čerňanský. Obrací se na ministryni obrany Vlastu Parkanovou ve věci různého přístupu k převodu nepotřebného majetku. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Čerňanský: Dobrý den, kolegyně a kolegové, asi mám nějakou smůlu. Minulý týden jsem interpeloval pana předsedu vlády, nebyl tady. Tak teď jsem zvolil paní ministryni. Bohužel mám zase smůlu, není tady. A když se podívám za sebe, no tak to nevyžaduje žádný komentář. (Odkazuje na prázdné lavice ministrů.)

A přesto ale přednesu svou interpelaci. Město Žatec požádalo o část areálu kasáren. Tento majetek byl prohlášen jako nepotřebný a neprojevila o něj zájem žádná organizace státu. Odpověď Ministerstva obrany je taková, že ten areál se bude prodávat jen za peníze. Město Žatec samozřejmě se cítí poškozeno, protože v jiných městech a i našeho lounského okresu dostaly obce a města tento majetek zdarma.

Proto se ptám, paní ministryně, proč zrovna v Žatci za peníze. A zároveň žádám, aby bylo s městem Žatec uskutečněno další jednání ve věci bezúplatného převodu části tohoto areálu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Na svou interpelaci dostanete písemnou odpověď.

A prosím nyní pana kolegu Jiřího Petrů s interpelací sedmou, obrací se na ministra zdravotnictví Tomáše Julínka ve věci zdravotnických zařízení ve městě Brně.

 

Poslanec Jiří Petrů: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, vážený pane ministře. Při schvalování programu této schůze byl podán kolegou Haškem návrh na zařazení nového bodu, a to Informace ministra zdravotnictví o záměrech se zdravotními zařízeními zřizovanými státem ve městě Brně. Díky vetu poslanců ODS a KDU-ČSL se zařazení tohoto bodu na pořad jednání Sněmovny nedostalo. V posledních měsících však probíhá široká diskuse mezi občany i odbornou veřejností v městě Brně, ale i také celého Jihomoravského kraje, a to v souvislosti s Ministerstvem zdravotnictví uvažovaným zrušením Úrazové nemocnice v Brně, tedy zdravotnického zařízení, které disponuje špičkovými odbornými týmy a dlouhodobě budovanými pracovišti. Samotná média již nyní informují o tom, že řada odborníků nečeká na realizaci tohoto záměru a již nyní odcházejí jinam.

Doposud jsem od pana ministra zdravotnictví a zároveň i senátora za Brno-Bystrc a Brno-venkov neslyšel skutečné důvody uvažovaného zrušení Úrazové nemocnice v Brně a přesunutí části kapacit do Fakultní nemocnice Brno. Vzhledem ke skutečnosti, že pan ministr připravuje ve zdravotnictví veškerá opatření a kroky zásadně v utajení před veřejností, žádám ho, aby nám sdělil, jaké jsou reálné důvody, jak probíhalo jednání příslušné poradní komise, s jakými závěry a jak bude fakticky zajištěna příslušná zdravotní péče pro občany Brna a širokého okolí.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. A prosím o odpovědi na vaše dotazy ministra zdravotnictví Tomáše Julínka.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji, paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, já si myslím, že institut interpelace je ten správný institut, protože se jedná o exekutivní odpovědnost, a tudíž je dobré, když budu odpovídat na dotaz v rámci tohoto jednání.

Zároveň se chci výrazně ohradit proti tomu, že bych provozoval něco v utajení. Nikdy nebyly takto zřejmé a veřejně deklarované plány a záměry Ministerstva zdravotnictví uskutečněné podle určitého plánu a propojené na legislativu, která se připravuje, to znamená v tomto případě míním především univerzitní nemocnice a zákon o nich, který jde příští týden do vlády. Je logické, že musíme připravit nemocnice na přechod na tento typ zdravotnických zařízení.

Nicméně obecně o českém zdravotnictví. Dlouhodobě se hovoří o nadbytečných lůžkových kapacitách, o nadbytečných nemocnicích, o neefektivitě, o špatném hospodaření, zadluženosti zdravotnických zařízení. A když se nějaký ministr odhodlá něco udělat, a já zdůrazňuji, že podle jasného, průhledného plánu, tak se strhne kritika. Zcela logicky, protože dochází k tomu, že lékaři, zájmové skupiny, ale i politici v tom vidí příležitost, jak se zviditelnit anebo se bránit takovýmto změnám. Nicméně neleží ani na jednom z nich odpovědnost za tyto kroky a za užití peněz daňových poplatníků, zvlášť v investiční politice.

To, co se týče Úrazové nemocnice, bylo deklarováno poměrně jasně na tiskové konferenci. Byla ustanovena komise, s jejímiž závěry byli seznámeni novináři, veřejnost i zaměstnanci Úrazové nemocnice, ale samozřejmě okolo toho funguje plno fám a dezinterpretací. Nejedná se o zrušení Úrazové nemocnice, jedná se o přestěhování úrazového centra do Bohunic, kde se pro to teď vytvářejí podmínky. Takže podle harmonogramu, který se připravuje, bychom měli v létě příštího roku mít možnost spustit traumacentrum v podmínkách daleko modernějších a i z hlediska medicínského správnějších. Míním tím především návaznost oborů v této velké nemocnici.

Je na to vyčleněno 320 milionů. Chci upozornit, že například jenom žádost Úrazové nemocnice na havarijní stavy byla za 100 milionů, přičemž definitivní řešení Úrazové nemocnice bylo vypočítáno na miliardu a půl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP