(Jednání pokračovalo ve 12.20 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní kolegyně, páni kolegové, budeme pokračovat. Přestávka na poradu klubu České strany sociálně demokratické vypršela a jsme těsně před tím, než nám zpravodaj oznámí postup při hlasování, bude přednášet jednotlivé pozměňovací návrhy a předtím se vyjádří k pozměňovacím návrhům on a zástupce navrhovatelů. Prosím tedy zpravodaje, aby tak učinil.

 

Poslanec Milan Bičík: Vážený pane předsedající, abych učinil formalitám zadost, sděluji, že v diskusi a rozpravě vystoupilo celkem osm diskutujících, z toho dva opakovaně, že již nevznikly žádné další návrhy, které by bylo třeba hlasovat oproti sněmovnímu tisku 227/3, který obsahuje všechny pozměňovací návrhy předložené ve druhém čtení. Z toho důvodu se domnívám, že mohu navrhnout postup procedury hlasování, který bude z formálního hlediska velmi jednoduchý, protože před sebou v tomto tisku 227/3 máme celkem tři pozměňovací návrhy, o kterých je nutno hlasovat.

Doporučuji, abychom hlasovali nejprve o komplexním pozměňovacím návrhu kolegyně Šojdrové, který máte označen písmenem B a který se týká původního návrhu zákona, a poté postupně o bodech A1 a A2, a to z toho důvodu, že každý z nich řeší jinou problematiku. A pak by nás čekalo pouze závěrečné, čtvrté hlasování o osudu celého návrhu zákona.

Prosím vás, pane předsedající, abyste podrobil tento návrh procedury posouzení Poslanecké sněmovně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Já nás všechny odhlásím, požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami.

Pro jistotu necháme návrh procedury, ač je jednoduchý, odhlasovat, abychom potom neměli žádné problémy, a to v hlasování číslo 176, které jsem právě zahájil. (Hlasování nebylo spuštěno.) Pardon, odhlásil jsem vás ještě jednou a požádám vás znovu o registraci. Ještě jednou zazvoním, aby se ti, kteří nestačili dojít z přestávky, mohli dostavit na hlasování.

 

V hlasování pořadové číslo 176 rozhodneme o návrhu procedury, kterou navrhl zpravodaj pan poslanec Milan Bičík. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 176 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 176 z přítomných 134 pro 113, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Procedura byla schválena a můžeme tedy postupovat tak, jak jste navrhl, pane zpravodaji. Prosím jednotlivé návrhy.

 

Poslanec Milan Bičík: Budeme tedy hlasovat o pozměňovacím návrhu paní kolegyně Šojdrové, který je ve sněmovním tisku 227/3 uveden pod písmenem B. Stanovisko zpravodaje je neutrální až mírně pozitivní.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan navrhovatel?

 

Poslanec Miloslav Soušek: Stanovisko navrhovatelů je: rozhodně proti.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 177 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 177 z přítomných 140 pro 16, proti 51. Návrh nebyl přijat. Další návrh?

 

Poslanec Milan Bičík: Hlasovat budeme o návrhu označeném A1 a tím je pozměňovací návrh kolegy Kufy. Zpravodaj souhlasí. (Navrhovatel: Souhlasím.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dvakrát souhlasné stanovisko.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 178. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 178 z přítomných 140 pro 133, proti 1. Návrh byl přijat. - Poslední návrh.

 

Poslanec Milan Bičík: Hlasovat budeme o pozměňovacím návrhu pod bodem A2 - pozměňovací návrh kolegy Moravy. Stanovisko zpravodaje je spíše kladné. (Navrhovatel: Ano.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 179 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 179 z přítomných 139 pro 124, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Protože jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy, přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Miloslava Souška, Olgy Zubové, Ivana Ohlídala, Petra Wolfa a Anny Čurdové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 227."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 180 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 180 z přítomných 145 pro 114, proti 4. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji zástupci navrhovatelů, děkuji zpravodaji a končím projednávání bodu č. 83.

Před dalším bodem jednání požádal o slovo předseda Poslanecké sněmovny. Prosím o klid!

Pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Paní poslankyně, páni poslanci, naše dnešní jednání probíhá v předvečer 89. výročí vzniku samostatného Československého státu. Současné výročí vzniku naší republiky, to není jen čas vzpomínek, ale i zamyšlení a také hledání základního poselství dosavadního vývoje pro naši současnost i budoucnost.

Pravda, nemůžeme si nevzpomenout velkého národního zápasu o naši státní samostatnost, inteligentního úsilí českých politiků a vlastenců v čele s Masarykem -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane předsedo, já vás přeruším a požádám Sněmovnu o klid. Pokud máte jiné naléhavé záležitosti, prosím, přesuňte je do předsálí. Děkuji.

Prosím.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: - obdivuhodného bojového pochodu desítek tisíc našich legionářů a další významné historické reálie vzniku Československé republiky. Vzpomínáme a všem těmto statečným nadšeným a čestným českým vlastencům vzdáváme náš upřímný hold.

Současně však uvažujeme o celé historii našeho bytí, o celé době existence naší republiky. I přes všechny těžkosti český národ vytvářel a pěstoval takové hodnoty, které jeho tisícileté příslušenství k západoevropské kultuře nezvratně potvrdily.

Bylo by možné hovořit také o ekonomických úspěších první republiky - velkorysý rozvoj Škody Plzeň, ČKD, budování Baťova Zlína, ale i o celkové úrovni HDP kolem 250 dolarů na obyvatele, možná 10.-15. místě na světě. Ale ani technická, průmyslová a stavební díla z desetiletí i poválečných by neměla být plošně zatracována.

Kdybychom pak chtěli jen konstatačně charakterizovat díla a osobnosti, jež dále pozvedly národní kulturu a získaly i velký úspěch mezinárodní, mohli bychom o tom povídat pěkně dlouho. Jen telegraficky připomínám alespoň Janáčka, Suka, Čapka a další. Nejinak by tomu bylo v případě našich mezinárodně uznávaných vědců. Ale i tak, to by byla jen ta pověstná špička ledovce, jehož dvě třetiny ponořené základny se významně podílejí na celkové kulturní vyspělosti, všeobecné vzdělanosti a tvořivé síle českého národa.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP