(13.30 hodin)
(pokračuje Vlček)

Budeme pokračovat bodem

 

43.
Návrh poslanců Zdeňky Horníkové a Oldřicha Vojíře na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy
k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům a doplňují
některé zákony (zákon o vlastnictví bytů), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 266/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 266/1. Prosím, aby za navrhovatele předložený návrh uvedla paní poslankyně Zdeňka Horníková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já k vám budu mít přání. Vystupuji zde jako jeden z předkladatelů tisku, o kterém jste pravděpodobně všichni dostali řadu informací ze svých volebních krajů od lidí, kteří jsou družstevníky, od lidí, kteří jsou ve společenství vlastníků bytových jednotek, a všichni vás žádají o vyřešení celé řady problémů, které nejsou obsaženy jenom v našem tisku 266. Ale co hlavně, žádají vás o vyřešení problémů bytových družstev.

Já jako jeden z předkladatelů chci konstatovat, že nám skutečně jde o to, abychom problém bytových družstev a další problémy navazující na problematiku bydlení především v zákoně o společenství vlastníků bytových jednotek vyřešili. A protože probíhá diskuse nejenom mezi vámi a vašimi voliči, probíhá diskuse také mezi jednotlivými poslaneckými kluby a mezi jednotlivými zpravodaji, a protože v tuto chvíli se rýsuje možnost ještě na tomto návrhu pracovat tak, aby tento návrh nebyl zamítnut v prvním čtení, což bychom považovali za věc nešťastnou, chtěla bych teď Poslaneckou sněmovnu jménem navrhovatelů požádat, aby tento bod byl vyřazen z této schůze a aby byl zařazen na jednání příští schůze, tak aby zde vznikl prostor mezi jednotlivými zpravodaji poslaneckých klubů ještě pracovat na takové alternativě, která by byla pro nás a pro naše občany uchopitelná.

Prosím tedy, pane předsedající, jestli byste dal hlasovat o návrhu na stažení tohoto bodu z této schůze.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Paní poslankyně, já jsem teď trošku v rozpacích. Já si myslím, že teď už můžeme, protože ten bod byl uveden, tak ho můžeme jenom přerušit, takže já bych vás poprosil, jestli byste…

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Děkuji. Vážený pane předsedající, požádám v tuto chvíli o přerušení projednávání tohoto bodu a odročení projednávání na příští schůzi Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano. Děkuji, paní poslankyně. O tomto návrhu můžeme hlasovat. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 194 z přítomných 118 poslankyň a poslanců pro návrh 106, proti 1. Konstatuji, že tento bod byl přerušen a bude zařazen do programu příští schůze. Děkuji.

 

Budeme se zabývat dalším bodem, kterým je

 

46.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 569/1991 Sb.,
o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 286/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr zemědělství Petr Gandalovič. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedo, vážená Sněmovno, dovolte mi, abych pro první čtení uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky. Cílem této novely je sjednocení vlastníka silnic 2. a 3. třídy a místní komunikace s vlastníkem silničního pozemku, na kterém je stavba umístěna. Navrhovanou novelou se umožní Pozemkovému fondu České republiky bezúplatně převést pozemky pod stavbami silnic 2. a 3. třídy na kraje. Návrh byl systémově rozšířen na základě připomínek Svazu měst a obcí i o bezúplatné převody silničních pozemků pod místními komunikacemi na obce, v jejichž vlastnictví místní komunikace jsou.

Problém, kdy se stavělo na zemědělské půdě, vznikl ještě před rokem 1966 do nabytí účinnosti zákona č. 53/1966 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, který realizaci takových staveb podmiňoval vynětím pozemků ze zemědělského půdního fondu. Nedůslednou aplikací tohoto zákona nebyly v některých případech pozemky vyňaty ani po účinnosti tohoto zákona. Z hlediska kvantifikace je podíl pozemků na celkových silničních pozemcích přibližně do 10 %.

Pokud se jedná o ostatní státní majetek, který je ve správě Pozemkového fondu České republiky, a jeho prodej nebo převod na kraje nebo obce, ten je upraven jinými zákony, například zákonem o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby, dále zákonem o přechodu některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví obcí a zákonem o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby.

Navrhovaná novela nebude mít finanční dopad na státní rozpočet ani na podnikatelské prostředí. Určitý finanční dopad se přesto předpokládá na veřejné rozpočty, neboť případné geometrické plány a zaměření pozemků, které budou s bezúplatnými převody silničních pozemků spojené, si budou nabyvatelé pozemků hradit ze svých prostředků. Předpokládám však, že v některých případech nebudou nutné, a obecně také předpokládám, že obce samozřejmě budou postupovat úsporně podle svých potřeb, tak jak jednotlivé pozemky pod příslušnými silnicemi budou například potřebovat při zahájení stavebního řízení na opravu těchto silnic.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolím si vás požádat o podporu tohoto vládního návrhu zákona pro další projednávání. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Nyní bychom měli odhlasovat změnu pana zpravodaje. Místo pana poslance Novosada by to byl pan poslanec Tesařík.

Kdo s touto změnou souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 195 z přítomných 118 poslankyň a poslanců pro návrh 101, proti nikdo. Konstatuji, že za pana poslance Novosada byl pro první čtení určen zpravodajem pan poslanec Tesařík.

 

Poprosím pana zpravodaje Tesaříka, aby se ujal slova. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP