(10.10 hodin)
(pokračuje Bebarová-Rujbrová)

Upozorňuji, že tato část je ovšem hlasovatelná v případě nepřijetí návrhu pod bodem B1.

Dostáváme se k návrhům paní poslankyně Gabriely Kalábkové uvedeným pod písmenem F1. Ty by byly hlasovány jednotlivě, tedy F1 až F8, následně k zákonu o azylu, tedy části druhé zákona, opět jednotlivě pod body 1 až 9.

Pod písmenem G budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Šojdrové, pod písmenem H o návrzích pana poslance Kladívka, kde se domnívám, že je možné společně hlasovat o bodech 1 až 2 a dále o bodech 22 až 24, které řeší účinnost, pokud do té doby už nebude přijat jiný návrh, který se účinnosti dotýká.

Dále upozorňuji na nehlasovatelnost návrhu H6 s ohledem na totožné znění s návrhem pod bodem A1.

V této chvíli budeme v situaci, kdy se vypořádáme s návrhy s výjimkou návrhů tzv. podmíněných, které navrhli pan poslanec Bublan a paní poslankyně Kalábková, s tím, že výslovně mají být hlasovány až poté, kdy bude rozhodnuto o všech ostatních návrzích.

Zde si dovoluji upozornit, že z návrhů, tedy podmíněných návrhů uvedených pod písmenem D2, dotýkajících se části prvé, tedy zákona o pobytu, budou v té chvíli s ohledem na předcházející rozhodnutí již nehlasovatelné body 2, 9, 18, 20, 22, 24, 29, 30, 33, 34, 43, 50, 53, 54 a 58. Pokud jde o zbývající návrhy, pan poslanec v rozpravě ve druhém čtení navrhoval oddělené hlasování, ale bylo mi avizováno, že by akceptoval, aby o zbývajících návrzích v tom pořadí, jak jsou v tisku uvedeny, bylo hlasováno společně. Navrhuji tedy společné hlasování. Pokud by měl výhrady, nechť to následně sdělí.

K části druhé, tedy k zákonu o azylu. Z návrhu pana poslance Bublana pod písmenem D2 jsou nehlasovatelné ve chvíli, kdy na ně dojde řada, návrhy pod písmeny 1, 4, 7, 8, 9, 10, 12 a 16, o zbývajících rovněž navrhuji společné hlasování.

Podmíněné návrhy předložila i paní poslankyně Gabriela Kalábková, ale vzhledem k tomu, že všechny její podmíněné návrhy, které předložila a které se týkají zrušení bodů vládního návrhu zákona, jsou totožné s návrhy jiných předkladatelů, o nichž bude hlasováno dříve, v té chvíli už podmíněný návrh paní poslankyně Kalábkové hlasovatelný nebude.

Takže není to jednoduché a prosím o vaše vyjádření a připomínky, protože zejména předkladatelé jednotlivých návrhů by se zřejmě měli vyjádřit, zda s navrhovaným postupem souhlasí. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: No, nepotěšila jste nás, paní poslankyně Bebarová-Rujbrová. Já se ptám, jestli ještě někdo má nějaký nápad, jak to zjednodušit. Hlásí se pan poslanec Kladívko. Výborně. Takže sem s takovými dobrými nápady.

 

Poslanec Tomáš Kladívko: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, já vás nepotěším, protože to trošičku zkomplikuji, protože požaduji, aby bod A, pozměňovací návrhy výboru pro bezpečnost byly hlasovány jednotlivě s tím, že část 3 zaměstnanost bych ještě požadoval, aby se jednotlivě hlasovalo o odstavci 3 a 4. A dále bych požadoval, aby se jednotlivě hlasovalo o bodu B pozměňovacích návrhů. To jsou pozměňovací návrhy uvedené výborem pro evropskou integraci.

Abych to zjednodušil, přece jenom jedno zjednodušení. Navrhuji, aby pozměňovací návrhy pod písmenem H, což jsou moje pozměňovací návrhy, byly hlasovány jako jeden celek, protože stanovisko předkladatele je kladné s výjimkou bodu H6, o kterém se rozhodne při hlasování A1. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Někdo další se ještě hlásí k proceduře? Pan poslanec Severa.

 

Poslanec Pavel Severa: Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že je to opravdu celkem složité hlasování, poprosil bych zpravodajku, aby u každého bodu, o kterém budeme hlasovat, zároveň odkázala na stránku v tisku 191/5, na které se nachází návrh, abychom se neztratili, protože ty návrhy jsou sice řazeny dobře, logicky, nicméně stejně je potřeba v obou tiscích se orientovat dobře. Jde to postupně, ale ne úplně ve všem, takže abychom právě někde nezakufrovali, jak se říká.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě někdo? Ano, pan poslanec Bublan.

 

Poslanec František Bublan: Já bych chtěl jenom potvrdit to, co navrhla zpravodajka, aby body mého podmíněného návrhu byly hlasovány společně. Mám na mysli ty, které zbudou a které budou hlasovatelné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě pan poslanec Liška.

 

Poslanec Ondřej Liška: Děkuji. Já se přimlouvám za proceduru hlasovací, kterou navrhl pan kolega Kladívko, a s malou úpravou, aby jeho body 12 a 19 byly hlasovány zvlášť nikoliv en bloc.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Takže se zeptám paní zpravodajky, jestli je tedy připravena akceptovat ty návrhy.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Kolegyně a kolegové, neusnadňujete mně to, ale nějak se s tím vypořádáme. Takže akceptuji požadavek na oddělené hlasování jednotlivých bodů obou výborů, tedy pod body A i B. Stejně jako společné hlasování o návrzích pana poslance Kladívka pod písmenem H kromě toho upřesnění učiněného panem poslancem Liškou. Ale přiznám se, že mám trošku problém akceptovat oddělené hlasování pod písmenem A k části III, to je zákon o zaměstnanosti, který má jeden bod, a zde pan poslanec Kladívko vznáší požadavek na rozdělení tohoto bodu na odstavce. Já nevím, jestli tedy toto je zcela obvyklé. Mám za to, že je to mimo logiku, s níž k tomuto návrhu přistupoval výbor pro bezpečnost. Takže tento návrh bych akceptovala pouze v případě, že by mi to uložila Sněmovna.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Kladívko na něm zřejmě trvá. Prosím, ještě pan ministr Langer.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Já to chci upřesnit. Toto je klasický příklad toho, kdy se snažíme doopravdy velmi citlivě hledat kompromis v pozměňovacích návrzích, a tady skutečně může být hlasováno po odstavcích s tím, že k odstavci 3 máme pozitivní stanovisko, k odstavci 4 negativní. Pokud by to bylo hlasováno společně, tak potom stanovisko by bylo jako celek negativní.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak dobře. Možná bychom nechali návrh pana poslance Kladívka na to hlasování po odstavcích hlasovat nejdřív, a pak celou proceduru. Takhle bychom to vyřešili.

Jestli už nikdo nic dalšího nemá, tak budeme hlasovat tu proceduru. V této chvíli jenom zazvoním.

Prosím vás, nejdříve bychom hlasovali o tom jednotlivém návrhu, který se týká pouze pana poslance Kladívka. Je to návrh jedno hlasování rozdělit ještě po odstavcích a uvidíme, jak to dopadne. A pak o tom celku.

 

Nejdřív o návrhu pana poslance Kladívka. Zahajuji hlasování. Kdo je pro to, přijmout tento jeho návrh hlasování po odstavcích v té určité pasáži, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 246. Přítomno je 161, pro hlasovalo 126, proti 2. Tento návrh pana poslance Kladívka byl přijat.

 

Teď už bychom hlasovali o celém návrhu procedury, jak byl přednesen paní poslankyní Bebarovou-Rujbrovou a pak u upraven těmi některými dalšími návrhy, které paní zpravodajka akceptovala. Teď, pokud nikdo neprotestuje, tak budeme hlasovat o celé proceduře.

 

Zahajuji hlasování (číslo 247). Kdo je pro, přijmout tento návrh procedury, tak jak jsme ho dohodli, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

(Předsedající nepřečetl výsledek hlasování. Na displeji: Přítomno 160 poslanců, 154 pro, nikdo proti.)

 

Tak a teď prosím paní poslankyni, aby se chopila své role. Takže pustíme se do toho, můžeme začít.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP