(14.20 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále se o slovo přihlásil pan poslanec Vojíř. Pane poslanče, máte slovo, prosím.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi navrhnout také spíše technickou změnu našeho programu jednání. Jde o to, že hospodářský výbor poměrně promptně projednal novelu zákona č. 634/2004 Sb., kterou máte pod sněmovním tiskem 273. Usnesení přijal 8. listopadu a nic nebrání tomu, abychom mohli tuto novelu zákona projednat.

Proč ji zařazuji takto přednostně? Jde o to, že od 30. června 2006 platí nařízení Rady Evropského společenství č. 1236/2005 a vláda České republiky přijala normu, která sjednocuje právní řád České republiky s tímto nařízením Rady Evropského společenství. Jde o vyloženě technickou novelu a vláda se pokusila projednat tuto novelu ve Sněmovně podle § 90 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., nicméně bylo podáno veto. Myslím si, že tak jak v hospodářském výboru byla tato novela projednána, je zřejmé, že není konfliktní, a proto navrhuji, aby byla zařazena na pořad dnešní schůze. To za prvé. A za druhé, aby se stala prvním bodem jednání naší dnešní schůze. Děkuji pěkně za pozornost. Což tedy - ještě dovětek - znamená, že bychom ji projednali ve druhém čtení a po té lhůtě následně i ve třetím čtení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Ladislav Mlčák. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Mlčák: Dobré odpoledne. Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, navrhuji zařadit do bloku zpráv bod s názvem Zpráva vlády o využití legislativních podnětů ze Souhrnné zprávy o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2006 podle sněmovního tisku 170.

Krátké zdůvodnění: Poslanecká sněmovna na 15. schůzi 20. června letošního roku přijala usnesení pod číslem 383, kde ta jedna část říká - žádá vládu, aby se zabývala legislativními podněty uvedenými v závěru souhrnné zprávy a předložila Poslanecké sněmovně zprávu o využití těchto podnětů v termínu do konce roku 2007. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Jozef Kochan. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jozef Kochan: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážené kolegyně a vážení kolegové, dovolte mně, abych vzal zpět bod č. 28, sněmovní tisk 314 - návrh zákona, kterým se mění zákon č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické komoře, České lékárnické komoře. Důvodem mého rozhodnutí je nesoulad při projednávání této novely s koaličními partnery a některé jejich připomínky, o kterých je nutné dále jednat. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. O slovo se přihlásil pan ministr Julínek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, já bych chtěl poděkovat panu poslanci Kochanovi za vstřícnost, protože se tím vytvoří prostor pro jednání o volebním systému České lékařské komory tak, abychom mohli dojít k většímu konsensu. To, že je potřeba změnit volební systém České lékařské komory, respektive vědět, že jsou tam regulérně zvolené orgány, je nezbytností. Protože pokud má komora plnit svoji roli ze zákona jako samosprávná organizace, musí opravdu zastupovat všech 43 tisíc lékařů řádným způsobem. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Nyní vystoupí pan poslanec Rath. Pane poslanče, máte slovo. (Poslanec Rath vzhledem k velkému hluku v sále vyčkává u řečnického pultu.) Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Já bych, pane předsedající, požádal, by se snížila hladina hluku v sále.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já jsem se o to snažil na začátku schůze asi třikrát, a nepodařilo se to. Takže jsem zahájil schůzi. Já si myslím, že poslanci a poslankyně jsou schopni rozpoznat, jestli se mohou bavit, nebo ne. Já už je napomínat nebudu. Takže máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Já bych chtěl poprosit kolegyně a kolegy poslance, zda by mohli trochu ztišit hladinu hluku. (Bez odezvy.)

Dámy a pánové, já navrhuji vřazení nového bodu, který zní: Vysvětlení premiéra, jak je používána vládní letka k soukromým cestám premiéra Mirka Topolánka. Tento bod bych rád, aby byl vřazen někdy ve středu, zaznamenal jsem, že je již první pevně zařazený bod, takže jako druhý pevně zařazený bod. (Smích a výkřiky z řad ODS.) Já bych požádal, aby poslanci z Občanské demokratické strany přestali. Děkuji, pane ministře.

Tento bod navrhuji proto, protože se v médiích objevily velmi zvláštní informace. Například informace o tom, že při nedávné cestě z Francie pan premiér Topolánek neletěl přímo do Paříže, ale oklikou přes italskou Bolognu, kde přisedal. To je skutečně bratru několik mnoho set, možná i tisíc kilometrů navíc. Dále, v dubnu t. r. si pan premiér Topolánek letěl opět přes Innsbruck, a to ze Švédska. To znamená - podle médií to letadlo se vracelo do Prahy a pilot asi nestačil zabrzdit a přeletěl až do Innsbrucku s panem premiérem, kde ten vystoupil a letadlo se vracelo do Prahy. Nejinak tomu bylo při nedávném návratu ze Sofie. Čili jsou minimálně tři velmi zvláštní cesty, vždy do nějaké horské destinace, kde je pak pan premiér vidět, jak se oddává zimním sportům.

Myslím si, že je také zvláštní, jak to vysvětluje Úřad vlády. Protože Úřad vlády nejprve řekl, že nebude komentovat soukromé cesty pana premiéra. Poté řekl, že se tam měl setkat s rakouským velvyslancem, respektive s českým velvyslancem v Rakousku. Ten si pak zase do médií stěžoval, že musel jet do Innsbrucku. Přitom do Prahy ta cesta je o 100 km kratší. Čili nejenom že pan premiér si tam letěl zalyžovat, ale ještě vláčel našeho velvyslance zbytečně 100 km jinam, než kam měl jet. To si ho mohl pozvat do Prahy, když s ním tak naléhavě potřeboval mluvit. Anebo pan premiér Topolánek přece mohl vysednout při cestě ze Sofie ve Vídni, odkud náš pan velvyslanec jel.

Čili to jsou nejasnosti, které skutečně vrhají na našeho premiéra velmi nepěkné světlo. Dokonce někteří by to mohli označit za zneužívání státních prostředků. Někdo by to mohl označit i za jakési neurvalé chování vůči českým občanům, jakési zbohatlické manýry.

Samozřejmě musím ocenit, že pan premiér s sebou nepřibral Marka Dalíka, což bych čekal, že udělá na začátku svého volebního období. Teď už ví, že to není přece jenom vhodné, takže se s Markem Dalíkem setkává až v příslušném hotelu. Při této příležitosti jedna spíše odbočující otázka, na kterou nečekám, že pan premiér odpoví: Mě by zajímalo, jestli mám pravdu já, když si myslím, že veškeré náklady za ten hotel a tak za pana premiéra platí Marek Dalík.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP