(17.00 hodin)
(pokračuje Kratochvíle)

V bodě číslo 15 se odkaz na poznámku pod čarou, číslo 1h označuje jako odkaz na poznámku pod čarou 1g.

V bodě č. 16 se odkaz na poznámku pod čarou, číslo 1i označuje jako odkaz na poznámku pod čarou 1h a věta "dosavadní poznámky pod čarou č. 1i až 1k se označují jako poznámky pod čarou číslo 1j a č. 1l, a to včetně odkazu na poznámky pod čarou" se nahrazuje větou "dosavadní poznámky pod čarou číslo 1h až 1j se označují jako poznámky pod čarou číslo 1i až 1k, a to včetně odkazu na poznámky pod čarou."

V bodě číslo 19 se slova předpisy 11 nahrazují slova předpisy 1b. A věta poznámka pod čarou č. 11 se zrušuje včetně odkazu na poznámku pod čarou zrušují.

V bodě 25 se odkaz na poznámku pod čarou číslo 1b označuje jako odkaz na poznámku pod čarou 1c.

V bodě 44 se odkaz na poznámku pod čarou číslo 1c označuje jako odkaz na poznámku pod čarou 1b.

V bodě číslo 45 se odkaz na poznámku pod čarou číslo 1d označuje jako odkaz na poznámku pod čarou 1c.

V bodě 48 se odkaz na poznámku pod čarou číslo 1f označuje jako odkaz na poznámku pod čarou 1e.

V bodě 51 se odkaz na poznámku pod čarou číslo 1b) označuje jako odkaz na poznámku pod čarou 1k.

V bodě 53 se odkaz na poznámku pod čarou číslo 1c označuje jako odkaz na poznámku pod čarou 1b. A odkaz na poznámku pod čarou 1f se označuje jako odkaz na poznámku pod čarou 1e.

V bodě 59, 63 až 65 se odkaz na poznámku pod čarou číslo 1g označuje jako odkaz na poznámku pod čarou 1f.

V bodě 71 se odkaz na poznámku pod čarou číslo 1f označuje jako odkaz na poznámku pod čarou 1e.

V bodě 148 se odkaz na poznámku pod čarou číslo 1c označuje jako odkaz na poznámku pod čarou 1b.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, vám pane poslanče. Zeptám se, zda ještě v podrobné rozpravě chce někdo uplatnit své návrhy. Pan kolega Zgarba se hlásí o slovo. Prosím.

 

Poslanec Petr Zgarba: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Kolegyně a kolegové, předložím krátký pozměňovací návrh, který jste nedostali do lavic, takže po přednesení ho dodám předkladateli i zpravodaji.

V § 24b se doplňuje nový odstavec 6, který zní: (6) Orgán nebo osoba provádějící zapečetění bytu nebo jiného prostoru nebo uzavření z podobných důvodů nebo zadržující, zatýkající či beroucí do vazby fyzickou osobu nebo provádějící podobný úkon, v jehož důsledku může být živé zvíře následně vystaveno týrání hladem a žízní, popřípadě jinému týrání v důsledku nedostatku péče, je povinen se ujistit, že v bytě nebo v jiném prostoru nezůstane živé zvíře ohrožené takovým nedostatkem péče. Pokud zjistí, že takové ohrožení existuje, neprodleně to oznámí příslušnému obecnímu úřadu nebo úřadu městské části. Tento úřad bezodkladně zajistí zvířeti potřebnou péči, popřípadě je za tímto účelem umístí do náhradní péče.

Důvod je zřejmý: Tato věc není ošetřena v jiných právních předpisech, které umožňují některým orgánům provádět pečetění bytů či jiných prostorů, tak tímto chci uložit to, aby tyto orgány měly povinnost kontrolovat příslušná místa, která pečetí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu kolegovi Zgarbovi. Jsme stále v podrobné rozpravě. Hlásí se někdo další do této rozpravy? Nehlásí. Končím podrobnou rozpravu a tím jsme se, protože nezazněly žádné návrhy, o nichž by bylo možno hlasovat, tím jsme se vypořádali pro tuto chvíli se druhým čtením tohoto vládního návrhu, se sněmovním tiskem 184. Děkuji panu ministrovi a děkuji také panu zpravodaji.

(pokračuje Němcová)

Jenom pro vaši informaci, vážení kolegové a vážené kolegyně, zahájili jsme již projednávání zákonů ve druhém čtení, aby se mohli připravit jednak zástupci vlády a jednak zpravodajové, tak bych vás ráda upozornila, že pokračovat nyní budeme sněmovním tiskem 277 - odpady, dále 293 - rozpočtová pravidla, 305 - ochrana spotřebitele, 216 - sdružování občanů, 292 - zrušení Fondu národního majetku, 321 - podnikání, kapitálový trh.

 

Tolik zatím nástin toho, co nás čeká, a zahajuji další bod. Tím je

 

6.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech
a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 277/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády tento návrh zákona uvede místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík. Prosím tedy pana místopředsedu, aby se ujal slova…

Pan místopředseda Martin Bursík prosím - má slovo. Sněmovní tisk 277, odpady, druhé čtení. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, předkládám návrh zákona, kterým se mění zákon 185/2001 Sb., zákon o odpadech. Jedná se o takzvanou euronovelu, již jsem ji zde v prvním čtení předkládal.

Euronovela obsahuje zhruba, nebo hlavní tři principy. Hlavním důvodem pro předložení této novely zákona v Poslanecké sněmovně je nezbytnost adaptace, respektive transpozice aktů komunitárního práva, a to právě ve třech oblastech.

První oblastí je přeshraniční přeprava odpadu, která byla donedávna upravena nařízením Rady z roku 1993 o dozoru nad přepravou odpadů v rámci Evropských společenství, ale toto nařízení evropské bylo s účinností od 12. července 2007 nahrazeno novým nařízením o přepravě odpadů. Návrh proto upravuje především kompetence Ministerstva životního prostředí jako orgánu, který je příslušný pro přeshraniční přepravu. Jde o schvalování přeshraniční přepravy, schvalování finanční záruky přepravy, vznášení námitek či zákazů proti zamýšlené přepravě, ukládání opatření v případě nelegální přepravy odpadů, a to vždy za podmínek, které upravuje to nařízení. Pak je tedy také povinné označování vozidel, která přepravují odpady, které má sloužit ke zjednodušení kontroly přepravovaných odpadů a tím pádem i snížit riziko.

Tou druhou oblastí je nakládání s perzistentními organickými znečišťujícími látkami. Návrh zase vymezuje postavení Ministerstva životního prostředí jako kontaktního subjektu pro tu danou oblast a zakotvuje kompetenci krajského úřadu rozhodovat jako příslušný správní úřad podle uvedeného nařízení.

Nakonec za třetí, tou poslední upravovanou oblastí je nakládání s PCB, kde zase směrnice Rady 96/59 o odstranění polychlorovaných bifenylů a polychlorovaných terfenylů stanoví členským státům jako povinnost do 31. 12. 2010 zajistit odstranění PCB a zařízení, která obsahují PCB, což jsou ty vám známé transformátory především.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP