(11.00 hodin)
(pokračuje Skopal)

Tento návrh je v podstatě konsensem všech politických stran v zemědělském výboru, protože všechny pro něj hlasovaly. Není to návrh můj jako člena sociální demokracie, ale myslím si všech, a doufám, že pan ministr financí, který v loňském roce významně napomohl, samozřejmě s naší pomocí, zvýšení rozpočtu Ministerstva zemědělství minimálně na přímé platby, se zamyslí nad svým rozhodnutím, přehodnotí ho a doporučí Sněmovně přijetí tohoto pozměňovacího návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Reagovat chce pan ministr Kalousek, takže může vystoupit v průběhu rozpravy. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Stručnou reakci na pana poslance Skopala. Já přiznávám kajícně, že jsem se při loňském rozpočtu té pošetilosti skutečně dopustil. Nicméně pak celý rozpočtový rok poslanci sociální demokracie se hrdě bili v prsa, říkali, že to je pouze jejich zásluha, tak byste si měli ujasnit, pane poslanče, kdo to tedy tenkrát vlastně zařídil. Já v každém případě jako ministr financí hájím vládní návrh. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Ještě pan poslanec Skopal chce fakticky reagovat na vystoupení pana ministra, což mu umožním. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Tento návrh v zemědělském výboru přečetl poslanec za sociální demokracii, to navýšení přímých plateb, kolega Kratochvíle, ale samozřejmě potom zde na plénu přišla podpora i kolegy poslance Kalouska, za což já jsem mu zde poděkoval, ale původní impuls byl z řad poslanců sociální demokracie. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Tak jsme si to vyjasnili. Můžeme dále. Pan poslanec Václav Snopek a pak Pavel Kováčik.

 

Poslanec Václav Snopek: Vážený pane místopředsedo, vládo, dámy a pánové, hlásím se k pozměňovacím návrhům v populární oblasti dělení medvěda. Jsem nesmírně rád, že sdělovací prostředky věnují více pozornosti tomuto tématu, tedy procentu ze státního rozpočtu, a docela se i těším na to, pokud některého novináře napadne podívat se na návrhy, které přednesu, jestli poslanec Snopek staví pomník i v okrese Zlín. Nicméně však si myslím, že i české pohraničí, tedy to východní, by mělo od nás mít podporu.

Nyní tedy k věci. Obracím se na vás se žádostí o pokrytí několika akcí z kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa.

Je to rekonstrukce školního sportovního areálu Základní školy Dašice, okres Pardubice, Sadová 416, v částce 6 milionů korun.

Druhá žádost. Jedná se o rekonstrukci sociálního zařízení resp. výstavbu na hokejbalovém stadionu v městě Přelouči v částce 6,7 milionu.

Třetí žádost. Jedná se o modernizaci a dostavbu školského areálu v obci Vraclav, o stravovací provoz, v okrese Ústí nad Orlicí ve výši 8 milionů.

A poslední již uvedené žádosti, které se týkají tedy ne mého volebního kraje, ale myslím si, že jsou stejně důležité, a jedná se o rekonstrukci a dostavbu tělocvičny v obci Dezdenice, okres Uherské Hradiště, v částce 4 miliony.

Další požadavek na pokrytí. Stavební úpravy zimního stadionu ve městě Uherský Brod, okres Uherské Hradiště, s celkovými náklady 6,6 milionu korun.

A poslední žádost. Výstavba vodovodních přípojek v obci Nedakonice, okres Uherské Hradiště, s celkovými náklady půl milionu korun.

Dámy a pánové, věřím v moudrost rozhodování rozpočtového výboru, pokud byl nebyl dostatek prostředků v kapitole 398. A chci zároveň apelovat na svědomí všech poslanců patřičných krajů, jak se s těmito žádostmi, o kterých vědí, vypořádají, a většinou přislíbili těmto akcím v průřezu politickými stranami podporu. Tudíž nebude vás v tuto chvíli sledovat Poslanecká sněmovna, ale vaši voliči ve volebních krajích. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní požádám pana poslance Pavla Kováčika, pak se připraví Kateřina Konečná a Vlasta Bohdalová. Tedy každá zvlášť. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji. Pane místopředsedo, vážená vládo, paní a pánové, než začnu svůj pozměňovací návrh, dovolte mi rovněž drobně vstoupit do diskuse, která tady probíhala mezi panem kolegou Skopalem a panem kolegou Kalouskem. Myslím si, že jakékoliv přisvojování si zásluh o přímé platby musí vždycky být podrobeno přísnému historickému pohledu. A toto Sněmovna zajisté pamatuje státní rozpočet, kdy tady stál ministr zemědělství a prohlašoval, že např. můj návrh na navýšení přímých plateb vlastně nepotřebuje. Ale je to pryč. Myslím si, že je dobře, když se podaří přímé platby pro zemědělce saturovat finančními prostředky natolik, aby mohly být poněkud blíže konkurenceschopnosti v rámci Evropské unie.

Nyní si dovolím požádat vás o podporu mého pozměňovacího návrhu, který se týká rovněž zemědělství. Je to drobný pozměňovací návrh a zasahuje do odvětví, kde naše naplnění trhu je pouze necelých 50 %, tudíž je třeba, aby naši zemědělci v tomto oboru měli všestrannou a veškerou podporu. Dovoluji si tedy požádat vás o pozornost a podporu k následujícímu návrhu.

Navrhuji dotaci ve výši 2,14 milionu korun na akci rozšíření Národního vinařského centra ve Valticích. Žadatelem je Národní vinařské centrum o.p.s., Valtice, a jako zdroj navrhuji použít kapitolu 398 Všeobecná pokladní správa, která by se snížila o oněch 2,14 milionu korun. Děkuji pěkně za poslouchání a za podporu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano. Požádal bych paní poslankyni Kateřinu Konečnou, připraví se Vlasta Bohdalová. Je tu ještě takových deset přihlášek asi.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, dovolte mi první načíst jednu legislativně technickou, kdy v usnesení rozpočtového výboru číslo kapitoly 397, požadavek č. 4/42, došlo při přepisu u obce Bartošovice k tomu, že byla dána do Královéhradeckého kraje. Takováto obec tam není, obec se vyskytuje v Moravskoslezském kraji. Takže jestli by bylo možné to legislativně technicky opravit. To je první věc.

A druhá věc. Už tedy není legislativně technická. Dovolte mi načíst pozměňovací návrh, a to navýšení programu protidrogové politiky v kapitole 304 o 30 milionů. Bez tohoto navýšení totiž nebudeme moci dále zajistit finanční pokrytí základních služeb drogové prevence a léčby. Ke snížení přitom dochází již několik let u této položky, ale zajištění dostupnosti základních služeb je jednou z priorit jak protidrogové strategie Evropské unie, tak i národní strategie protidrogové politiky České republiky. A pokud si i my tady neuvědomíme, že dneska hasíme možná malý doutnající požárek, tak za dva až tři roky můžeme při neustálém snižování výdajů na protidrogovou politiku začít hasit velký požár, který bude stát mnohonásobně tolik, než nás může stát dnes. Tyto prostředky, to znamená 30 milionů, mi dovolte vzít z kapitoly 355 Ústav pro studium totalitních režimů, kdy je naopak částka mnohonásobně vyšší, než letos v červnu byla napsána jak v důvodové zprávě, tak tady byla tvrzena.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP