(11.20 hodin)
(pokračuje Ohlídal)

Navíc umožní také rozvoj tzv. standardních projektů, u kterých podle současné navrhovaného rozpočtu by došlo ke snížení efektivity získávání těchto projektů pod 30 procent. To je už neúnosná situace. Tento návrh navýšení by umožnil, aby se tato efektivnost zvýšila na 30 procent, jak je to u vědeckých agentur ve vyspělém světě. Navrhuji, aby o 200 milionů byly sníženy finanční prostředky v kapitole 398 Veřejná pokladní správa, specifický ukazatel podpora exportu, majetková újma, státní záruky, inovační pobídky.

Druhý pozměňovací návrh se týká navýšení rozpočtu vysokých škol v rámci rozpočtu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Jde o navýšení o částku 1,2 mld. korun. Pokud by situace zůstala taková, jak je navrženo v rozpočtu, i po určitých úpravách by došlo k tomu, že po několika letech by došlo k zastavení rozvoje vysokých škol, v nejlepším případě k jejich stagnaci, a to nejen v oblasti vzdělávací, ale i v oblasti vědeckovýzkumné. Podle mého názoru není možné z hlediska současné světové situace, z hlediska toho, jak v ostatních vyspělých zemích podporují terciární vzdělávání a vědu, se spokojit s tím, co pro vysoké školy navrhla ve svém rozpočtu vláda. Navržené navýšení o 1,2 mld. korun umožní nejen to, že mohou být bez finančních problémů přijati všichni studenti navíc na české vysoké školy tak, jak je plánováno pro rok 2008, ale umožní to i zvýšit částku na jednoho studenta, která připadá z rozpočtu na veřejné vysoké školy na jednoho studenta, a tím musí dojít ke zvýšení kvality výuky. Toto navýšení o 1,2 mld. korun může rovněž pomoci navýšit institucionální prostředky na vědu a výzkum na vysokých školách. Jako zdroj financování navrhuji opět kapitolu 398, to znamená navrhuji, aby opět finanční částka z této kapitoly byla snížena o 1,2 mld. korun, a to ze specifického ukazatele podpora exportu, majetková újma a inovační podmínky.

Třetí pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu je návrh, který se týká přerozdělení zdrojů v rámci Ministerstva průmyslu a obchodu, kapitola 322. Tento přerozdělovací návrh se týká prostředků, které Ministerstvo průmyslu a obchodu věnuje pro vývoj a výzkum v rámci svého resortu. Na základě toho, že v roce 2008 nebude možné čerpat některé finanční prostředky plánované na kofinancování projektů českých institucí v rámci strukturálních fondů z objektivních důvodů, navrhuji, aby část této finanční částky odpovídající tomuto kofinancování byla převedena do finančních částek, kterými jsou kryty národní projekty, jako např. projekty programu Tandem, Impuls atd. Stručně řečeno, navrhuji, aby se v rozpočtu Ministerstva průmyslu a obchodu přerozdělily jednotlivé položky týkající se výzkumu a vývoje v celkové částce 2 285 946 000 Kč tak, že částka 426 mil. Kč vedená jako české zdroje na kofinancované projekty se sníží o 200 mil. Kč na 226 mil. Kč a položka české zdroje na národní projekty se o 200 mil. Kč navýší na celkem 2 759 946 000 Kč.

Vzhledem k tomu, že v tomto návrhu dochází jen k přerozdělení zdrojů Ministerstva průmyslu a obchodu, není třeba vyjmenovávat, z jakých položek se provede tato změna. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ohlídalovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Škromach. Připraví se pan poslanec Jiří Dolejš.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně a poslanci, myslím si, že mnohé věci k rozpočtu byly řečeny při prvním čtení. Je jasné, že tato vláda nešetří na těch, kteří zneužívají systémy, ale šetří na potřebných jako jsou důchodci, nemocní a rodiny s dětmi. Právě skupině našich seniorů důchodců bych se chtěl krátce věnovat a navrhnout doprovodné usnesení k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2008, sněmovní tisk 2299. Obdrželi jste je v písemné podobě, přečtu je.

Poslanecká sněmovna parlamentu ČR vyzývá vládu, aby neprodleně reagovala na předpokládané finanční dopady vládních balíčků a výrazné zvyšování inflace vyvolané z velké části nerozvážnými kroky vlády ČR a premiéra Mirka Topolánka na životní úroveň našich seniorů důchodců, a to navýšením důchodů pro rok 2008 minimálně o 750 Kč měsíčně.

Tento písemný návrh bych chtěl ještě modifikovat, abychom dali šanci i těm, kteří chtějí ušetřit více na důchodcích. Proto navrhuji, aby se variantně hlasovalo o částce 750 Kč, jako další varianta 700 Kč, další varianta 650 Kč, další varianta 600 Kč, další varianta 550 Kč, další varianta 500 Kč, další varianta 450 Kč, další varianta 400 Kč, další varianta 350 Kč a jako poslední varianta 300 Kč. Pod tuto částku by to bylo nedůstojné našich seniorů.

Pan ministr práce a možná i pan premiér či ministr financí mohou namítat, že nemají v rozpočtu rezervy v řádech kolem 25 mld. Kč, které by navýšení důchodů pro příští rok stálo. Chci jen uvést, že na to, kolik se vybere na důchody a kolik se v příštím roce vyplatí, je rezerva 15,5 mld. Kč. Jen na výběru a vyplaceném nemocenském se "ušetří" na nemocných 13 mld. Kč, jen rodičovský příspěvek který se krátí pro příští rok proti letošnímu roku, znamená úsporu přes 8 mld. Kč. To vůbec nehovořím o tom, že vláda vybere v příštím roce na zvýšené snížené sazbě DPH téměř o 30 mld. více. Velká část těchto finančních prostředků bude pocházet z nízkovalorizovaných důchodů našich seniorů a důchodců.

Je potřeba také podotknout, že toto navýšení pokrývá skokový nárůst nákladů domácností důchodců seniorů pro příští rok. Valorizace, kterou vláda schválila a která vychází z tzv. povinné valorizace, která je obsažena v zákoně a byla tam prosazena ještě v dobách ministra práce a sociálních věcí Špidly jako určitá ochrana proti liberálně konzervativním vládám, které by chtěly šetřit na důchodcích, nezohledňuje ani korunou nárůst nákladů, které budou mít rodiny nebo domácnosti našich seniorů.

Pro zajímavost uvedu, že průměrný důchodce navštíví třikrát až čtyřikrát měsíčně lékaře. Na poplatku u lékaře zaplatí 30 korun, 4 x 30 je 120 Kč. Jestliže si pokaždé odnese i nějaký recept, je to dalších 120 Kč. Čili pouze měsíční náklady na poplatky ve zdravotnictví u seniorů budou v průměru 200 až 300 korun.

Tady je možná dobré zmínit, že zajímavým aspektem, který nebyl zatím pojmenován, je i postoj našich lidí, kteří poctivě pracují, mnohdy za nízké mzdy, a tito lidé zajdou k lékaři, zaplatí 30 Kč u lékaře, pak zaplatí dalších 30, možná 60 Kč za jeden či dva recepty, pak jdou domů, tři dny budou doma zadarmo, nebudou mít žádnou nemocenskou, a po třech dnech budou pobírat sníženou nemocenskou, kterou tato vládní koalice ODS, KDU a Strany zelených jim prosadila jako vánoční dáreček k Novému roku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP