(11.40 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Levé. Prosím pana poslance Koníčka a připraví se pan poslance Michal Hašek.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové. V návrhu zákona o státním rozpočtu jsou v příloze č. 5 Výdaje státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku uvedeny celkem 233 programy. Z toho je 76 programů s nulovou hodnotou. U části těchto programů se předpokládá, že do těchto programů budou v návaznosti na schválené dokumentace programů převedeny rozpočtovými opatřeními v roce 2008 dosud neznámé finanční objemy. Z celkového množství 233 programů je schválena dokumentace, alespoň podle sdělení ministra financí, pouze u 127 programů. U 7 programů z oněch 76 s nulovou hodnotou bude požádáno o zrušení programů a ve zbylých 99 případech byla dokumentace vrácena k přepracování nebo je v současné době ve schvalovacím procesu. Opakuji: U 99 programů není dosud schválena dokumentace programů. Podle sdělení ministra financí bude v některých případech tato dokumentace předložena až v květnu roku 2008.

V kontrolním výboru při projednávání závěrů Nejvyššího kontrolního úřadu se opakovaně setkáváme s konstatováním, že akce byly financovány, i když nebyla schválena dokumentace programů. Jak je to možné, nevím, protože ve vyhlášce č. 560/2006 Sb., o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku, je např. v § 3 odst. 2 uvedeno: "Má-li být program zahrnut do návrhu státního rozpočtu pro následující rok, předloží správce programu dokumentaci programu ministerstvu v písemné a elektronické podobě do konce května běžného roku."

Já se domnívám, že je dostatek času od toho května na schválení dokumentace programů na Ministerstvu financí. Abychom předešli podobným závěrům Nejvyššího kontrolního úřadu, kdy Nejvyšší kontrolní úřad konstatuje porušování příslušné vyhlášky, navrhuji následující doprovodné usnesení k zákonu o státním rozpočtu: "Poslanecká sněmovna žádá vládu o dodržování ustanovení vyhlášky č. 560/2006 Sb., o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku, a do doby schválení dokumentace programu nefinancovat akce zařazené do programu s neschválenou dokumentací."

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Koníčkovi. Nyní bude hovořit pan poslanec Michal Hašek a připraví se pan poslanec Josef Vondruška.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené zbytky vlády, protože ať se dívám, jak se dívám, ani premiéra, ani žádného místopředsedu vlády nevidím. (Místopředseda vlády Petr Nečas seděl v poslanecké lavici.) Už vidím pana místopředsedu vlády Nečase, tak výborně.

Dovolte, abych předložil následující pozměňovací návrh, který se týká resortní kapitoly Ministerstva zemědělství. A na začátku musím říci, že odůvodnění předložení tohoto návrhu je poměrně paradoxní. Předložením tohoto návrhu plním slib Topolánkovy koaliční vlády. Topolánkova koaliční vláda předložila programové prohlášení vlády a v něm slíbila zemědělcům plné dofinancování tzv. přímých plateb. Je to váš vlastní politický závazek, dámy a pánové z koalice, a také kolegové Melčáku a Pohanko, prostřednictvím předsedajícího, kteří jste dali důvěru této vládě, takže je to závazek těchto konkrétních zákonodárců v Parlamentu České republiky.

Nicméně při sestavování vládního návrhu státního rozpočtu pan ministr Kalousek bránil jako správný ministr financí státní kasu tak usilovně, že na zemědělce už se nedostalo, resp. nedostalo v té výši, jakou vláda deklarovala ve vlastním programovém prohlášení. Dovolte mi proto, abych tedy předložil tento konkrétní text.

Předkládám pozměňovací návrh na navýšení ve prospěch kapitoly státního rozpočtu č. 329 Ministerstvo zemědělství - ukazatel výdaje na financování společné zemědělské politiky, programovací období 2007 až 2013, přímé platby dofinancování ze státního rozpočtu o 540 mil. Kč na úhrnnou částku 7 mld. 740 mil. Kč z návrhu kapitoly 396 Státní dluh - ukazatel úroky a ostatní finanční výdaje.

Jenom stručné odůvodnění. Při vstupu do Evropské unie byla vyjednána podpora našim zemědělcům spočívající v tom, že postupně dochází k dorovnávání - to podtrhuji - dorovnávání dotací z tzv. přímých plateb, které dostávají postupně naše zemědělce na úroveň jejich kolegů ze zemí staré evropské patnáctky. Konkrétně v příštím roce by se měli při maximální výši přímých plateb včetně národního doplnění dostat na úroveň 80 % toho, co pobírají kolegové ve starých státech Evropské unie.

Domnívám se, že by bylo korektní, aby vláda plnila svoje vlastní politická prohlášení. Programové prohlášení vlády není ničím jiným než takovýmto politickým dokumentem na základě programového prohlášení vlády a já věřím, že to, co je v něm napsáno, jste mysleli zcela vážně, když jste předstupovali před Poslaneckou sněmovnu a žádali o důvěru; je politickou dohodou mezi touto koalicí a občany, včetně zemědělců. To jsou také občané a mají nárok na to, aby jim vláda plnila to, co jim sama slíbila. Vy jste to zatím v předloženém návrhu státního rozpočtu, dámy a pánové, minimálně v kapitole zemědělství a u položky přímé platby nenaplnili. Já tedy podávám pozměňovací návrh, kterým já plním váš slib.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Haškovi. O slovo se přihlásil ministr zemědělství Petr Gandalovič.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno. Já jsem samozřejmě vděčný panu poslanci za jeho starost o budoucnost českého zemědělství, ale rád bych vás informoval alespoň o tom, že přímé platby jsou nominálně, nominálně ve stejné výši, jako byly v rozpočtu na tento rok. Jinými slovy, ten slib dodat přímé platby v maximálně možné výši je splněn z nominálního hlediska ve stejné výši jako v loňském roce nebo v letošním rozpočtu.

Uznávám, že z hlediska navýšení evropské základny procentuální částka by nám umožňovala jít ještě na 3 % navíc. Nicméně pokud se podíváme na situaci našeho zemědělství z odborného hlediska - a tady bych prosil, abychom se na to takhle zkusili podívat - dnes není problém ve výši přímých plateb pro zemědělce, kteří hospodaří na zemědělské půdě. Všichni se shodují na tom, že ta výše je dostačující, a takto byla i částka 7,2 mld. Kč dohodnuta s Agrární komorou. Problém je ve specializovaných sektorech, jako je např. chov prasat, které nemají zemědělskou půdu a kde se snažíme situaci řešit zajištěním určitých národních dotací. I když to není příliš systémové, ale přesto chápeme, že ty podniky, které nehospodaří na zemědělské půdě, dnes čelí velmi vážným hospodářským problémům.

Jinými slovy, prostřednictvím pana předsedajícího, pane poslanče, spíš bych byl rád, kdybyste podpořil řešení, které je v oblasti dotací do agropotravinářského komplexu, než tlačit takzvaně na pilu v přímých platbách, které pro zemědělce, kteří mají půdu, mají rostlinovýrobu, dosahují letos na trhu velmi příznivých cen. Víte, že cena pšenice se zvýšila řádově o 100 %. Tak si myslím, že tady ta bolavá pata našeho zemědělství skutečně není a je to spíše taková trošku politická otázka, závod o to, kdo našim zemědělcům slíbí více.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Petru Gadalovičovi. S faktickou poznámku pan poslanec Michal Hašek.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. Tak to zrekapituluji, pane ministře. Vlastně jsem se dozvěděl, že platí to staré známé sliby chyby. Ten slib na stoprocentní financování jste dali vy v programovém prohlášení vlády. Netrvalo ani třičtvrtě roku, a v předloženém návrhu státního rozpočtu nejenom že neplníte tento svůj slib z programového prohlášení. Ale když na mě tak úpěnlivě apelujete, abych podporoval navýšení dotací do agropotravinářského komplexu - my jsme to samozřejmě jako sociální demokracie na výboru udělali, pane ministře, a vy to velmi dobře víte. Není naší vinou, že zástupci této koaliční vlády na rozpočtovém výboru poté rozporovali způsob navýšení dotací do agropotravinářského komplexu, ze kterého se mají navyšovat kadávery, že se má řešit aktuální situace producentů vepřového a řada dalších položek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP