(10.20 hodin)
(pokračuje Exner)

Podle guvernéra provincie Núristán Tamíma Núristáního dostaly vládní síly informaci, že v místě se pohybuje významný vůdce fundamentalistického hnutí Taliban. Terčem útoku se však omylem stali dělníci, kteří pracovali na silnici pro afghánskou stavební firmu. Dělníci spali ve dvou stanech, na které dopadla bomba, a všichni jsou mrtví, jak prohlásil guvernér.

Předchozí podobné situace, kdy takovýmto způsobem zasahovali spojenci, po jejichž boku se naši vojáci zúčastní mise v Afghánistánu, ale také např. v Iráku, zůstaly bez jakékoli reakce, bez jakéhokoli protestu nebo alespoň veřejného politování ze strany naší vlády. Domnívám se, že Česká republika opravdu nepotřebuje být na straně těch, kteří v jednom případě shazují potravinovou pomoc tak, že padající balík zabije rodinu, v jiném případě omylem vybombardují svatebčany při svatební hostině, anebo v jiném případě při zatýkání člověka, který, jak se ukázalo, na místě pak nebyl, zabijí osm dětí a několik dospělých.

Myslím si, že námitky, které vznesl pan poslanec Grebeníček, jsou zcela oprávněné, a doporučuji vám, abyste nesouhlasili s odpovědí vlády.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, jestli se někdo další hlásí do rozpravy. Není tomu tak, rozpravu končím.

Ptám se pana poslance Grebeníčka, jaké navrhuje usnesení. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Je velká škoda, že pan ministr není přítomen. Chtěl bych věřit tomu, že by reagoval jinak než předseda vlády a že by zaujal stanovisko k tomu, co jsem tady řekl.

Teď už budu vlastně mluvit jenom k vám, dámy a pánové, a samozřejmě už jenom velmi krátce, protože mě vyzval předseda Sněmovny k tomu, abych se pokusil navrhnout usnesení.

Já si ještě teď kladu otázku: Je normální, aby ministr vlády odpovědný za resort zahraničí se tak flagrantně odmítal zabývat tím, že spojenecké země porušují Chartu OSN a Ženevské konvence a že si dovolí popírat veřejně známé skutečnosti, které to dokazují? Jak je možné, že ministr zahraničí veřejně odmítá plnit závazky České republiky v dodržování a prosazování zákona na ochranu míru, Ženevských konvencí a mezinárodního práva humanitárního? Jak je možné, že ministr zahraničí výslovně zpochybňuje a odmítá uznat kontrolní kompetence a roli Mezinárodního červeného kříže a Červeného půlměsíce ve vojenských konfliktech a vojenských a okupačních akcích Spojených států amerických a členských států Severoatlantické aliance? Co jiného to je než pokus dál krýt prokazatelně válečné zločiny a postupy porušující mezinárodního právo? Dále pak, jak je možné, že o změně Parlamentem původně určeného a schváleného rámce působení konkrétní vojenské jednotky v Iráku neví, jak jej z toho usvědčila média, ministr zahraničí a další ministři a že o této změně svévolně a protiústavně rozhoduje kdosi na Ministerstvu obrany, nebo dokonce nějaký nižší stupeň armádního velení a řízení v neoficiální, Parlamentu neznámé dohodě, uzavírané kýmsi s britskou armádou?

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já vás přeruším. Já jsem vás požádal, abyste přednesl návrh na usnesení, protože rozprava byla uzavřena.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: V tuto chvíli to mohlo zaznít. Děkuji, pane předsedo, za povzbuzení.

Takže na základě toho, co jsem tady sdělil, tedy pro naprostou nedostatečnost a nekvalifikovanost odpovědi ministra zahraničí na mou písemnou interpelaci navrhuji, aby s ní Sněmovna vyslovila nesouhlas. Věřím, že to může být šance k tomu, aby tentokráte vypracoval odpověď řádně datovanou a důvěryhodnější, neodporující obsahem sdělení mezinárodním závazkům a ústavě. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Já vás odhlásím na žádost z pléna, poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Zagonguji, aby se mohli poslankyně a poslanci dostavit do jednacího sálu, aby mohli hlasovat.

 

A nyní zahajuji hlasování o návrhu usnesení, které přednesl pan poslanec Grebeníček. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 81 z přítomných 120 poslankyň a poslanců pro návrh 61, proti 56.

Podle pohybu některých kolegů soudím, že bude probíhat kontrola hlasovacích listin. Proto výsledek nevyhlásím, počkám až na kontrolu sjetin. (Poslanci kontrolují výsledky hlasování.) Takže usnesení bylo přijato.

 

Nyní se budeme zabývat další odpovědí. Pan ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg odpověděl na interpelaci poslance Václava Exnera ve věci obvinění z nežádoucí situace ve věci braní úplatků při udělování víz na velvyslanectví ve Vietnamu. Interpelace spolu s odpovědí je předkládána jako sněmovní tisk 308.

Pane poslanče, prosím, máte slovo. Pan poslanec se hlásí?

 

Poslanec Přemysl Rabas: Já bych jen chtěl říct, že jsem se usilovně hlásil a nepodařilo se mi přihlásit, takže zpochybňuji hlasování.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já si myslím, že tady vznikne spor, protože vy jste došel určitě před závěrem hlasování. Já se s vámi nechci přít, klidně vzneste námitku proti postupu předsedajícího, mně to nevadí.

Dám ještě slovo panu poslanci Koníčkovi.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážený pane předsedající, v okamžiku, kdy na hlasovací tabuli svítila nula, byl pan poslanec Rabas teprve tady v lavičce. Viděl jsem to.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: O tomto dám… Já nevím, jestli mám dát hlasovat, protože jestli ten spor je takhle, nechal bych si přinést sjetinu.

Pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedo, paní a pánové, uklidněme atmosféru. Já formálně vznáším námitku proti postupu předsedajícího a rozhodneme hlasováním.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, výborně, ulehčil jste mi situaci, pane poslanče.

 

Nyní budeme hlasovat o námitce proti postupu předsedajícího.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tuto námitku? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 82l z přítomných 131 poslankyň a poslanců pro návrh 60, proti 60. Tato námitka nebyla přijata.

 

Nyní má slovo pan poslanec Exner.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP