(12.20 hodin)
(pokračuje Mejstřík)

Kdybyste ji četli, tak byste byli viděli a věděli, že jsem naopak připomínal všechny, nebo ne všechny, ale symbolicky ženy, které trpěly v komunistických žalářích, a samozřejmě jsem připomínal i sociální demokratky.

Ale právě proto na vás apeluji, vážení přátelé. Právě na vás, demokraty, a zejména sociální demokraty, právě proto, že i vaše ženy, že sociální demokratky trpěly v žalářích a lágrech, že umíraly v těchto komunistických lágrech, abyste naši novelu podpořili a nevysmívali se tomuto pokusu jako nedůležitému.

A jsem u poslední poznámky. Říkám, nestíhám si poznamenávat jména, neznám vás všechny podle jmen, takže nevím, kdo to zde řekl, ale zaznělo zde, že Senát nepokládá reformní balíček, balík, batoh, jak tomu říkáte, za důležitý. Já se do této rozpravy nechci pustit. Je to jiné téma. A asi byste měli hovořit s jinými senátory, ne s Mejstříkem. Ale Senát trvá na tom, a to je jeho postoj, že bere za důležité, za společensky důležité, změnu, resp. vyřazení MDŽ ze zákona. O těch důvodech jsem tady hovořil. Nemíchejme hrušky s jablky. Chování Senátu v některých situacích já tu prostě komentovat nechci.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan senátor Mejstřík, děkuji. Dámy a pánové, máme ještě dva přihlášené, pana poslance Kováčika a poté paní kolegyni Annu Čurdovou. Chci vás všechny požádat, abyste se věnovali tématu, které projednáváme. Je obtížné řídit schůzi a říci, do kdy je ještě to téma, kdy se ho řečník drží a kdy se ho už nedrží. Proto vás chci požádat, abyste byli sami soudní a věcně zaujímali stanoviska k tématu, které projednáváme. Prosím, slovo má pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já děkuji, paní místopředsedkyně. Konečně tady zaznělo v poslední řeči pana senátora Mejstříka to, co nebylo v důvodové zprávě. Tam přece vůbec nešlo o MDŽ, tam přece vůbec nešlo o ženy. V tomto smyslu předkladatelé skutečně na MDŽ pouze parazitují, protože opravdu šlo o to, jaksi odříznout komunisty. Možná teď odříznout a potom třeba taky zaříznout, nebo jak… (Oživení v sále, hlasy některých poslanců.) Já to slyším, skutečně demokratické.

Ptám se také na parazitování typu před řekněme řádově dvaceti lety, neberte mě za slovo, kdy jisté funkce i v Socialistickém svazu mládeže podléhaly schválení v nomenklatuře funkcí ve Vysokoškolské radě v městě Praze, zcela určitě je musel podepisovat tehdejší tajemník pražské stranické organizace, tedy organizace KSČ, aby bylo jasno, Miroslav Štěpán. Bylo to už tehdy parazitování?

Kolegyně a kolegové, vážím si, a skutečně upřímně a hluboce, lidí typu Františka Bublana. Znám ho, je mým spoluobčanem z Třebíče a byl aktivním odpůrcem. Ponechal si svoje názory, měl je i v době, kdy to nebylo lehké, a má je dodnes stejné. Těmto lidem věřím, že svůj postoj myslí skutečně vážně. Budu si jich vážit vždycky. Nemohu si ovšem vážit člověka, který, když se to nosilo, tak se dral nahoru s nomenklaturou SSM, a nebýt převrat, možná dnes byl na místě třeba Miroslava Štěpána, bůhví jak. Třeba ne.

K věci jenom tolik. Komoditní burzy šílí, inflace se zvládá stále tíže a ta pětiprocentní hranice straší docela hodně. A my se tady hodně let po převratu zabýváme, s odpuštěním, zastydlým ideologickým bojem.

Ve smyslu výzvy, kterou dal pan předkladatel, tedy kdo jste stateční, hlasujte proti zamítnutí. Dávám jinou výzvu: Kdo jste rozumní, hlasujte pro zamítnutí. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Kováčikovi. Prosím ještě o slovo paní kolegyni Čurdovou.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Kolegyně a kolegové, já si myslím, že je načase přestat dělat reklamu militantním názorům pana senátora Mejstříka. Nicméně mi dovolte ještě několik poznámek.

Tu první, když nám tady přednesl takový ten výčet, kde všude se Mezinárodní den žen slaví. Je mi skutečně opravdu líto čtyř eurokomisařek, které pravidelně nepravidelně každý rok pořádají diskuse v rámci Evropského parlamentu a diskutují právě o Mezinárodním dni žen. Tak nevím, jestli tyto ctihodné dámy jsou z Uzbekistánu, Kazachstánu, Ukrajiny, Arménie a jiných zemí, které tady pan Mejstřík jmenoval. A tak se k němu připojují i demokratické instituce všude na světě, jako je Organizace spojených národů, ale tu pan senátor patrně považuje za kryptokomunistickou, nebo jako je třeba Parlamentní shromáždění Rady Evropy nebo eventuálně jako je také Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Tak tedy nevím nevím, jak to s těmi oslavami bude.

A nyní mi dovolte poznámku, kterou jsem v podstatě nucena udělat, ačkoliv jsem nechtěla. Pan senátor ve své zprávě hluboce rozebírá dějiny a historii, jakým způsobem vznikl a co podporoval a nepodporoval Mezinárodní den žen. Já bych tady ale chtěla říci, že zapomněl také na historii dne matek. A ta historie dne matek by se také měla zmiňovat, protože také není nijak růžová. Prostřednictvím paní předsedající: Pane senátore Mejstříku, tak jestliže chcete objektivně hovořit o všech historických pramenech u všech svátků, tak potom prosím buďte objektivní a natvrdo řekněte, že Svátek matek byl během druhé světové války a před ní zneužit nacistickým Německem.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Čurdové a zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Pan senátor Mejstřík má slovo. (Oživení v sále.) Prosím o klid v jednací síni!

 

Senátor Martin Mejstřík: Začnu poslední větou paní poslankyně Čurdové. Ano, je nám asi všem známo, že nacisté Svátek matek zrušili, ale my žijeme v České republice a řešíme ne nacismus a neonacismus v naší zemi, ale historii komunistickou a postkomunistickou. Takže proto.

Druhá poznámka již spíše faktická. Militantní názory senátora Mejstříka. Kdyby byly jinými, dámy a pánové, možná byste vy komunisté byli spokojenější, protože možná by rok 1989 a převrat proběhl úplně jinak, než proběhl. Ano, Mejstřík byl militantní před listopadem 1989 i během převratu a během studentské stávky. Možná proto to šlo tenkrát tak rychle a možná proto se vám to na chviličku vymklo z rukou. Ale velmi brzy jste se zase dostali na místa tam, kde jste neměli být.

Takže Mejstřík, ano, zde to veřejně říká. Ano, Mejstřík byl členem celoškolského výboru SSM na Akademii múzických umění, byl členem městské vysokoškolské rady SSM. Toto jeho působení mělo dopad ten, že těsně někdy kolem 11. listopadu 1989 jsme SSM na Akademii múzických umění zrušili, zrušilo se na Akademii výtvarných umění a naši kolegové jednali o tom, nebo v podstatě byli v procesu zrušení SSM na Fakultě filozofické a jednalo se na Akademii výtvarných umění. Takže toto bylo působení, mimo jiné, i Mejstříka, který se tady zaprodal s komančema. Není to o změně kabátu, je to naopak o tom, že Mejstřík pokračuje v tom, co se nepodařilo dokončit v roce 1989, případně 1990. Někteří kolegové zde sedící to jistě mohou potvrdit, doložit, protože se mnou byli ve velmi těsném kontaktu během převratu. I před převratem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP