(16.00 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Nicméně já vás mohu ubezpečit, že jsem se mnohokrát zastal Zuzany Paroubkové i Jiřího Paroubka v minulosti. A minimálně tím, že nezneužívám mediální informace, které čtu stejně jako vy, a nepoužívám je nejenom v této Sněmovně, ale nikde jinde, naznačuji, jakým směrem by se měla ubírat politická kultura v této zemi.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegové, vzhledem k tomu, že mám 15.59 a 16. hodina je poslední minutou našich interpelací na premiéra, tak mi dovolte, abych ukončil interpelace na premiéra, protože v příští minutě, už vidím, je 16 hodin a začínáme interpelace na ministry vlády ČR. Děkuji všem, kteří se zúčastnili první části, a zahajujeme ihned druhou.

Tady máme první interpelaci na pana ministra Tomáše Julínka a interpelujícím by měl být pan poslanec Ludvík Hovorka. Pana poslance vidím… (Poslanci poukazují na to, že nikdo z ministrů není přítomen.) Ale tady nevidím vůbec žádného ministra. Ano, to máte pravdu. (Hlasy z pléna žádající přerušení tohoto bodu.) Nicméně ze zákona v 16 hodin začínají interpelace na ministry vlády. To není něco, co bychom mohli přerušit. (Ministr Julínek a ministryně Parkanová vstupují do jednacího sálu.) Ano, je tady ministr Julínek. Myslím, že pan poslanec Hovorka by se měl dostavit k pultíku a zahájit interpelaci, protože zákon nám ukládá jasně, co máme v této chvíli činit.

Prosím pana poslance Hovorku, aby se ujal slova. Ministr Julínek je přítomen, takže můžeme začít. Jenom dopředu řeknu, že se připraví pan poslanec Ladislav Skopal a další interpelace bude na ministra Petra Gandaloviče. Teď prosím pana poslance Hovorku. Můžete začít.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, byl jsem velmi nemile překvapen vašimi rozhodnutími zrušit Úrazovou nemocnici v Brně, začlenit Ústav hematologie a krevní transfúze do Všeobecné fakultní nemocnice a zrušit několik krajských zdravotních ústavů. Postrádám jakoukoliv analýzu přínosů, nákladů a rizik těchto podle mého názoru vašich unáhlených rozhodnutí. A nevidím žádnou diskusi s odbornou veřejností, samosprávami a ve výboru pro zdravotnictví, která by měla předcházet takto závažným rozhodnutím. Proto jsem vás 8. listopadu požádal písemně o zodpovězení 16 dotazů, které se týkají pražského, brněnského a ostravského zdravotnictví. Dosud jsem však nedostal žádnou odpověď. Prosím vás, odpovězte mi nyní.

Proč rozhodujete o včlenění Ústavu hematologie a krevní transfúze do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze před předložením analýzy přínosů, nákladů a rizik a před schválením koncepce změn v pražském zdravotnictví? Proč riskujete ztrátu mezinárodních akreditací zavedeného a prosperujícího ústavu? Proč chcete zrušit Úrazovou nemocnici v Brně? Jak velká část současné úrazové nemocnice a s kolika lékaři a sestrami se má přestěhovat a do kterých konkrétních prostor výškové budovy Fakultní nemocnice Bohunice, když už dnes tam není dostatek prostor a čekárny jsou přeplněny? Máte analýzu přínosů, nákladů a rizik tohoto rozhodnutí? Proč rušíte krajské zdravotní ústavy a kdo bude zabezpečovat jejich dosavadní činnost? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To byla interpelace. Prosím pana ministra Julínka. K dispozici má pět minut na odpověď. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji. Pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, napřed odpověď na písemné dotazy pana poslance Hovorky. Teď jsem je podepsal, před chvilečkou. Mám na to 30 dnů a to znamená, že jsem ve lhůtě.

Co se týče otázky zrušení Úrazové nemocnice. Na to bych mohl odpovědět zcela jednoduše. Já žádné zrušení Úrazové nemocnice nechystám. Sám jste potom ve své interpelaci zmínil, že se bude stěhovat toto zařízení a bude se stěhovat traumatologické centrum a samozřejmě na tom pracovali odborníci z lékařské společnosti traumatologie, zainteresovaní ředitelé ve městě Brně a samozřejmě pracovníci Ministerstva zdravotnictví. Tady vám můžu ukázat třeba závěrečnou zprávu komise, která to vyhodnocovala.

Přestěhování Úrazové nemocnice jsem už zdůvodňoval několikrát, ale zopakuji jenom krátce. Jedná se o rozhodnutí, které znamená pro traumacentrum v Brně vyšší kvalitu, moderní souvislosti s další péčí, návaznost specializovaných oborů a začleňuje tuto nemocnici do komplexní nemocnice Všeobecné fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích. Není pravda, že tam nejsou dostatečné prostory, a dokonce se bude přistavovat jedno patro tak, aby komfort byl ještě lepší, než se původně plánovalo, což byl i jeden ze závěrů komise. Oproti 1,5 mld., a ono by to nakonec bylo víc, které se měly investovat do velmi starých budov uprostřed města Brna a fakticky by vznikala třetí fakultní nemocnice v Brně, my investujeme přes 200 mil., nakonec potom celková investice do Bohunic bude 350 mil., kdy to znamená významné vylepšení jak přístrojového, tak dispozičního postavení traumatologického centra. Vznikne totiž velké urgentní centrum, kam může přijíždět záchranná služba jak s úrazy, tak samozřejmě s příhodami interními. Takže bude to nepochybně vyšší kvalita.

Můžu vás ujistit, že v rámci jednání většina zaměstnanců již vidí svoji perspektivu a záleží jenom na nich, jak se rozhodnou. Všechen střední zdravotnický personál najde uplatnění v Bohunické nemocnici, což je jednoznačně důkaz i toho, že nedostatek třeba sester se dá sanovat rozumným opatřením centralizace drahé nákladné péče tak, jak se o to snažím i jinde.

Co se týče Ústavu hematologie a transfúze, tam není pravda, že bez analýz dojde ke slučování. Je to přesně naopak. Teď probíhají analýzy. Bohužel byly narušeny postoji bývalého ředitele. Teď už se znovu na tom pracuje, a až to bude všechno připraveno, tak všechna rizika - jak finanční, tak lékařská, tak samozřejmě z hlediska akreditací - budou pojmenována a řešena. Nejde o to, že by se přesouvalo ÚHKT, dostává akorát jedinou střechu jako jedné nemocnice, fakultní nemocnice, to znamená zůstane ve svých prostorech.

Co je pravda, První hematoonkologická klinika, kterou donedávna řídil stejný člověk, pan profesor Klener, tak se sestěhovává naopak k ÚHKT, protože některé léčení některých krevních chorob provádí ona. Není vůbec příjemné pro pacienty, když musí přebíhat mezi dvěma ústavy, které nemají ani informační propojení.

Mám teď úplně čerstvé zprávy z prvních analýz, třeba za kolik jsou nakupována léčiva v ÚHKT oproti VFN. Tam byla třeba obava, že se to zdraží. Můžu vás ujistit, že z prvních položek vyplývá, že úplně stejný lék, který se podává v ÚHKT, je o 100 % dražší než ve VFN. A budu rád vás potom seznamovat s dalšími kroky.

Jeden fakt za všechny, který nerad zmiňuji, ale protože argumentace i vůči mně není úplně férová. Prostě pan profesor Klener měl úvazek 2,4. Opravdu 2,4! To o něčem svědčí. Přitom velel dvěma ústavům, které se doplňovaly ve svých aktivitách. Jeden ústav řeší jeden typ leukémie a druhý ústav druhý typ leukémie. Já myslím, že bude opravdu přínosné pro ústav, který potom vznikne pod hlavičkou fakultní nemocnice, která se vzápětí stane univerzitní nemocnicí, že bude přínosné, když bude mít celou tuto problematiku a stane se tak unikátním pracovištěm. Dokonce je v našem plánu a v návrzích, aby se to jmenovalo úplně stejně, jako se jmenoval tento ústav, aby i pro akreditační proces, jeho potvrzení, existoval stejný název, stejné týmy a stejné služby, které bude poskytovat.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, čas je vyčerpán přesně. Prosím pana poslance Hovorku. On to ještě využije zřejmě k nějakým dotazům. Prosím, máte minutu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP