(16.40 hodin)
(pokračuje Bursík)

Aniž bych uváděl pořadí - Konferencí rektorů, Radou pro výzkum, Hospodářskou komorou, Akademií věd, Ministerstvem průmyslu, které je také partnerem v tom jednom ze dvou operačních programů VpK. A ukázalo se, že Ministerstvo školství podle všeho nemá zcela dobře manažersky zvládnuto řízení a přípravu operačního programu Výzkum a věda pro inovace, protože verze programu - 1. listopadu mělo být zahájeno oficiální projednávání této verze v Direktorátu pro regionální rozvoj v Bruselu. Zatímco se ukázalo, že tito relevantní partneři nesouhlasí s verzí, která byla připravena, že nebylo vlastně připomínkové řízení řádně vypořádáno.

Ty kroky, které jsme udělali na ministerstvu, tkví v tom, že jsme během čtrnácti dnů analyzovali podrobně situaci a navrhli jsme konkrétní harmonogram, včetně metody, kterou se dostaneme k vyřešení všech problematických míst, která byla popsána již v době, kdy Ministerstvo školství dostalo z Evropské komise hodnotící zprávu. Na schůzce se zástupci všech těchto partnerů na nejvyšší úrovni se podařilo získat tyto partnery pro navrhované řešení. Oni zároveň přislíbili aktivní účast v těch třech pracovních týmech na tom, že tento program bude zhruba do konce roku dopracován. Já jsem vyjednal v Bruselu jiné rozložení toho času - do konce března, což je již dříve stanovený čas, kdy by ten program měl být nejpozději schválen v Evropské komisi.

Čili toto jsem poznal, že je prioritou, na kterou čekají všichni, protože ten program ve čtyřech osách nabídne finanční prostředky pro takzvaná centra excelence, to znamená místa, kde bude realizován v České republice špičkový výzkum, pro - za druhé - regionální vědeckovýzkumná centra, za třetí pro podpůrné systémy, to znamená komercionalizaci, propagaci výsledků výzkumu a vývoje, a nakonec, za čtvrté, pro podporu infrastruktury vysokoškolskému a terciárnímu vzdělávání. Toto je bezpochyby priorita. Kdyby tento manévr Ministerstvo školství nezvládlo, tak by nám vlastně příležitost, která se nebude opakovat, utekla mezi prsty.

Čili toto byl jeden z nejvýznamnějších faktorů, který vedl mne a mé kolegy z předsednictva zelených k tomu, že jsme se rozhodli nominovat na ministra školství Ondřeje Lišku. Jeho zkušenost z Poslanecké sněmovny, fakt, že je poslanec, to já považují také za veliké plus.

Druhý problém úzce souvisí s tímto prvním tématem a týká se personálního stavu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Ukázalo se, že i pro ten úspěšný program, který už je schválen, neexistuje implementační struktura. Není, kdo by připravoval, vypsal výzvy, kdo by přijímal žádosti, administroval, vybíral. Toto samozřejmě vyžaduje lidi, kteří jsou vyškoleni. Ministerstvo školství má v tomto velikou nevýhodu, protože s tím nemá historické zkušenosti. Nelze už to vůbec srovnat s životním prostředím, kde máme Státní fond životního prostředí. Čili ten druhý úkol bude najít nějakého vynikajícího personalistu, navázat spolupráci s vysokými školami, poohlédnout se po čerstvých absolventech, ale na trhu práce obecně se podívat po lidech, kteří by mohli vytvořit tým, který by zajistit implementaci obou operačních programů. A personální posílení bude na Ministerstvu školství potřeba, nejen co se týká evropských fondů.

A na konec je tady celá sada dalších témat, která tady dlouhodobě diskutujeme ve Sněmovně, která -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, já vás musím přerušit. Já to chápu, že -

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Takže třetí témata jsou témata, která jsou tady diskutována, a vlastně to jsou reformy, které jsou v běhu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní kolegyně Vlasta Bohdalová se chystá k doplňující otázce. Budete mít, pane ministře, také ještě dvě minuty času. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Díky. Politické školení mužstva perfektní, ale odpověď na moji otázku ani jedna. Z vašich činů, které jste vykonal v posledních dnech, usuzuji, že jste dokonale poznal chod ministerstva, protože jste tam rozmydlil ještě to, co tam rozmydlený nebylo!

Víte, pane ministře, já si myslím, že největší kvalifikací pro volbu pana Lišky na post ministra školství kromě toho, že nás přes všechna média ubezpečuje o tom, že zesílí pozici, nebo uklidní pozici a konsoliduje Stranu zelených zevnitř, tak byl jeho postoj k držení marihuany. Tento mladý člověk konečně problém vyřeší. Bude to perfektní. Držení marihuany nebude trestné. Plně souhlasím. Ale jak to budeme praktikovat v českém školství? Také perfektně. Český učitel si ze svého skromného platu koupí pár jointů, a když už bude úplně na dně, vykouří je, a pak bude happy a spokojený -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní kolegyně, také vás musím přerušit, také jste vyčerpala -

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: - nebude stávkovat, nebude kverulovat, a vůbec mu nebude vadit, že se mu snižují platy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosil bych interpelující i interpelované, aby se pokusili dodržet čas. Prosím, pan místopředseda vlády Bursík, jestli chce doplnit. (Místopředseda vlády Bursík z místa mimo mikrofon: Nezaznamenal jsem žádnou otázku.) Dobře. Nechce vyčerpat. Děkuji.

Budeme pokračovat další interpelací, v pořadí šestou. Tou je interpelace pana poslance Zdeňka Maršíčka na místopředsedu vlády Alexandra Vondru. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Maršíček: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, v týmu vládního zmocněnce pro radar Tomáše Klvani pracují podle některých médií lidé napojení na firmu AMI Communications, která vyhrála dvoumilionovou vládní zakázku na propagaci radaru. Jak zjistily internetové Britské listy, lobbistická kauza je ještě zajímavější. V jejím pozadí totiž nestojí nikdo jiný než bývalý ministr zahraničí, dnes místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra a bývalá mluvčí Jana Marcová, od března 2005 spolumajitelka AMI. Klvaňova asistentka je lobbistkou stále. Vláda nevypsala výběrové řízení a zakázku přidělila přímo konglomerátu firem AMI, která má velmi zajímavá obchodní i politická propojení. Vy jste byl podle některých zdrojů, podle obchodního rejstříku do 4. října 2006 jednatelem americké lobbistické agentury Dutko Worldwide v Čechách, tedy ještě v době, kdy jste byl ministrem české vlády. Znamená to tedy, že ministr zahraničí České republiky, současný místopředseda vlády, vedl firmu lobbující státní kasu ještě ve chvíli, kdy byl ministrem? Moje otázka, pane ministře, zní: Můžete toto vysvětlit, případně vyvrátit, že ministr české vlády nehájí zájmy českých firem? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. Slova se ujme místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády ČR Alexandr Vondra: Ano, pane předsedající. Dámy a pánové, to bylo vzájemně několik spolu nesouvisejících poznámek, které samozřejmě vysvětlit mohu.

Pokud jde o mě osobně, tak já jsem s firmou AMI Communications nikdy neměl nic společného. Pokud jde o mé angažmá v soukromém sektoru, tak se týkalo výhradně doby, kdy jsem nepracoval ani pro vládu České republiky, ani pro jinou veřejnou organizaci státní správy. Já jsem samozřejmě pracoval dva nebo tři roky v soukromém sektoru v době, kdy ODS, která je nyní ve vládě, byla v opozici. Ale 3. září loňského roku, kdy jsem byl v té přechodné vládě jmenován ministrem zahraničí, tak jsem samozřejmě okamžitě - předtím - ukončil veškeré své aktivity a žádného jednatele firmy Dutko jsem ani náhodou nedělal. Je to jednoduše doložitelné papíry a dokumenty. Čili na tuto otázku odpovídám, že to není pravda, co vy jste říkal.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP