(17.00 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji i za dodržení času. Slova se ujme ke své odpovědi místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády ČR Alexandr Vondra: Pane předsedající, dámy a pánové, tato otázka je tu dneska vznesena již podruhé, poprvé byla směřována k premiérovi.

Ke kolegovi Hamáčkovi bych rád uvedl následující. On cituje přesně, ale necituje přesně to, co já jsem řekl, protože ve Washingtonu u mého vystoupení v Heritage Foundation přítomen nebyl, čili maximálně mohl citovat to, co napsala agentura AP.

Rád bych za prvé s ohledem na fakta uvedl přesně to, co jsem řekl a co bylo mimo jiné publikováno v deníku Washington Times, který tam byl přímo, a jeho reportér Jim Morrison se pod zprávu podepsal na rozdíl od zprávy AP, která je jaksi agenturní a není podepsána. Upozorňuji, že to bylo v diskusi, nebyla to součást psaného projevu, bylo to prostě v té sekci, kde padaly otázky a já jsem odpovídal, tak vypadla dvě důležitá slova. A sice výrok zní, že Česká republika s ohledem na své historické zkušenosti mezi Ruskem a Německem v poloze v Evropě je zemí, která je přesvědčena, že NATO včetně transatlantického pilíře, ke kterému patří i rozmístění amerických základen, že to je to, co je samozřejmě v našem životním zájmu.

Pokud jde o vaši otázku, tak samozřejmě zdůrazňuji, že my v žádném případě nepokládáme Německo za nějakou hrozbu. Je to země, se kterou velmi čile a vydatně spolupracujeme jak v rámci NATO, kde jsme oba členové, tak v rámci Evropské unie. Koneckonců i přeshraniční spolupráce, teď budeme vstupovat do Schengenu a těsně před Vánocemi se bude konat celá řada oslav, kterých se jistě velice přátelsky a společně budou účastnit mnozí čeští a němečtí představitelé.

Není to myšleno tak, že bychom pokládali Německo za hrozbu, je to myšleno tak, že máme určitou zkušenost s prostorem ve střední Evropě mezi Ruskem a Německem. Co si budeme namlouvat, pokud tato část Evropy byla tvořena jakýmsi vakuem, tak prostě my jsme pak měli problémy. Byl to jeden z důvodů, proč jsme se v 90. letech přiklonili k tomu, že svou bezpečnost nebudujeme sami, nebudujeme ji na nějakých neutrálních iluzích nebo iluzích neutralismu, ale se spojenci v rámci NATO, v rámci transatlantické spolupráce mezi Evropou a Amerikou. Ze stejných důvodů patříme v rámci NATO k těm zemím, které usilují trvale o to, aby tato vazba byla pevná, silná, aby nebyla ničím oslabována. To je i jeden z důvodů, a to bylo ostatně těžiště mého vystoupení v Heritage Foundation, že i ten projekt protiraketové obrany má nesmírný transatlantický význam.

Mimochodem článek, o kterém Jim Morrison píše na základě mého vystoupení, se jmenuje missile umbrella, čili vlastně protiraketový deštník. Jak se tu doslova uvádí, tak já jsem to uváděl na začátku jakousi metaforou. Ve Washingtonu tedy vydatně pršelo a říkal jsem: "Představte si, jdou dva lidé po chodníku teď na ulici. Jeden deštník má, druhý deštník nemá. Tak zjevně ten, co ten deštník nemá, je v daleko horší situaci než ten, co ten deštník má." A to je přesně ta situace, ve které dneska jsme, protože Spojené státy ten deštník v zásadě mají vybudován, zatímco jeho evropští spojenci ho dodneška vybudován nemají, ačkoliv v rámci NATO plány existují. Proč? My se domníváme, že systém má smysl z prostého důvodu, aby jak Evropané, tak Američané prostě v případě, že bude pršet, měli deštník jeden společný, nedělitelný, protože jedině bude-li nedělitelná bezpečnost v transatlantickém prostoru, zůstane transatlantická vazba NATO jako taková pevná a soudržná.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády. Pan poslanec Hamáček s doplňující otázkou. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji panu místopředsedovi vlády za upřesnění. Já jsem se musel spolehnout na agenturní zprávu, snažil jsem se dohledat přepis jeho vystoupení na stránkách Heritage Foundation, našel jsem jenom videoklip, který byl asi hodinový, takže jsem ho nestihl celý zhlédnout, abych si ověřil, zda to opravdu pronesl, či ne.

Nicméně já bych tomu vysvětlení i věřil, pokud by to byla izolovaná událost. Nicméně jak jsem zde řekl při svém úvodním slově, tak to izolovaná událost není. Pan předseda vlády Topolánek nám zde cituje Bismarcka, europoslanec Zahradil zde mluví o politických obchodech mezi Německem a Ruskem. Já si prostě myslím, že toto je pohled na Evropu optikou 19. století. Ale my nežijeme v době kancléře Bismarcka. Evropa 21. století je Evropa jiná. Já se prostě bojím, když ze strany vlády zaznívá tu jeden důvod pro radar, že je to kvůli Íránu, tu jeden důvod pro radar, že je to kvůli Rusku nebo kvůli Německu, abychom tím hledáním za každou cenu najít důvod, proč radar u nás může stát nebo měl by stát, abychom si nepoškodili vztahy s našimi sousedy a s našimi spojenci. To si myslím, že by bylo velmi fatální.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan místopředseda vlády s doplňující odpovědí na otázku. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády ČR Alexandr Vondra: Pane kolego, my samozřejmě důvody někde nehledáme, my o nich velmi dobře a dlouhodobě víme. Koneckonců většina z těch důvodů je součástí naší bezpečnostní strategie, kterou koneckonců schvalovala dříve i vláda, ve které hrála prim vaše strana. Ty důvody jsou samozřejmě bezpečnostní, to znamená že jsou tady reálné hrozby, před kterými se musíme chránit. Ale ty důvody jsou samozřejmě i geopolitické, a to je to, o čem já jsem mluvil, o naší určité historické zkušenosti s pobytem tady v tomto prostoru, který se objektivně mezi Ruskem a Německem nalézá. V tomto ohledu my ten zeměpis prostě nezměníme, my tady jsme, byli jsme tady a zůstaneme tady.

Pokud jde o premiérovy výroky, já se domnívám, že ony byly vztaženy k jednomu konkrétnímu problému, když se Německo s Ruskem domluvilo na vedení nové trasy plynovodu severobaltického Nord Stream, tak samozřejmě ani my, natož Poláci, ale i další země ve střední Evropě nejásaly nadšením minimálně kvůli tomu, že dohoda byla učiněna bez nějakého našeho vědomí a zároveň se nás dohoda samozřejmě dotýká. Nás možná o něco méně než Poláků, Poláků se dotýká přímo v oblasti životních zájmů. Ale všichni, kdo se tedy energetikou zabývají, tak velmi dobře rozumí, co to znamená ocitnout se z pozice země, která je tranzitní, kudy potrubí s plynem či ropou vede z jednou koutu Evropy na druhý, do pozice země, která toto postavení ztratí a stane se zemí fakticky koncovou. Není to situace, ve které bychom tehdy byli, nebo ve které bychom nyní byli, ale každopádně tak důležité strategické otázky, právě jako je dohoda o tomto plynovodu, se mezi spojenci mají velmi důkladně prodiskutovat a to se bohužel v tomto případě nestalo. My jsme byli jedni z těch, nikoliv jediní, kdo to v Evropě kritizovali.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za doplňující odpověď. Budeme se zabývat další interpelací, a to interpelací pana poslance Davida Ratha na ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, já dnes měl trochu strach, že budeme svědky třetí pražské defenestrace, a jsem velmi potěšen, že naši lékaři, přestože pan ministr Julínek jim ordinuje silné kapky, tak jsou velmi kultivovaní a k defenestraci nepřistoupili. Zatím přistoupili jen k demonstraci, ale obávám se, že ta defenestrace může hrozit velmi brzy ze strany pacientů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP