(17.50 hodin)

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji paní ministryni, nicméně jsem ráda, že jsme se shodly aspoň na tom, že obě víme moc dobře, že bychom ty testy potřebovali. Je vidět, že je to na panu ministrovi, který na to odpovídal před deseti minutami. Já pevně věřím, že vy svou silou ve vládě dokážete pana ministra zlomit, aby zrychlil testovací proceduru, protože to si myslím, že je jeden z vážných problémů.

Na druhou stranu, paní ministryně, jak dlouho si myslíte, že se udržíme na evropské špičce, pokud to financování bude klesat a klesat? Vy jste říkala, je to nějakých pět procent, ale o těch pět milionů, což je zhruba pět procent, ono je to asi o šest milionů, ale my neustále klesáme, klesáme, klesáme níž a nic se neděje. Já si s vámi troufnu nesouhlasit, protože já když znám lidi z komunitních center, a nejsou to lidi z Prahy ani z Brna, to znamená z velkých měst, kde jsou dofinancováváni městem, ale jsou to lidé z různých menších měst, většinou příhraničních, tak ti opravdu řeší to, že příští rok nebudou moci své služby poskytovat anebo tam ze čtyř terénních pracovníků zůstane jeden, protože na ně nebudou mít finance právě proto, že těch financí je nedostatek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, s doplňující odpovědí paní ministryně Džamila Stehlíková. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně vlády ČR Džamila Stehlíková Co se týče testů, souhlasím, podle mých informací by ten atest měl být už začátkem příštího roku a je opravdu jenom otázkou času, kdy se to testování objeví znovu, protože velkým problémem je nárůst obyvatel z východní Evropy, konkrétně z Ukrajiny, z bývalého sovětského bloku, kde počet HIV pozitivních je obrovský. Na Ukrajině se odhaduje v řádu několika milionů, což je nepředstavitelné číslo pro nás, pro Českou republiku, která sice má menší počet obyvatel, ale těch HIV pozitivních je něco přes tisíc, 1030 tuším.

Co se týče otázky toho podfinancování, já bych netvrdila, že bychom nějak výrazněji v tom klesali, protože rozdíl pěti milionů není tak podstatný, když se podíváte na dotace, které dostávaly jednotlivé nevládky nebo dostanou, a vím z praxe - já taky neobjíždím kontaktní centra jen v Praze či v Brně, navštěvuji i menší kontaktní centra. Vím z praxe, že málokterá obec odmítne žádost kontaktního centra nebo komunitního centra nebo kteréhokoli nízkoprahového zařízení, které má na svém území, a nepomůže jim překlenout období mezi tím, kdy zahájí svoji činnost v novém roce a dostanou dotaci od státu. Tam, kde je absolutní nedostatek peněz, dříve nebo později ať už obec nebo kraj přispěje. Takže tím pádem do částky sta milionů musíme přičíst i podíl z krajských a obecních rozpočtů. To znamená souhlasím s vámi, že navýšení absolutní částky by nebylo na škodu, ale nesouhlasím v tom, že by tato zařízení ukončovala svou činnost, protože obce a kraj plní svou povinnost, vědí, jak je to důležité, chrání své obyvatele před nákazou a nárůstem těchto uživatelů a pomáhají jim.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni Džamile Stehlíkové. Protože ještě nenastal ten čas, tak jsem rád, že mohu ještě ke slovu pustit paní kolegyni Kateřinu Konečnou v interpelaci na pana místopředsedu vlády Martina Bursíka ve věci čištění odpadních vod, tedy jako na ministra životního prostředí. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankynně Kateřina Konečná Děkuji, pane předsedající. Já doufám, že pan kolega Bursík dorazí, protože vím, že je někde ve foyeru a že mě slyší.

Takže vážený pane ministře, zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů, vodní zákon, ve znění pozdějších předpisů, stanoví v článku 2 závěrečné a přechodné ustanovení odst. 6, že obec se zdrojem znečištění nad 2000 ekvivalentních obyvatel je povinna do 31. prosince 2010 zajistit odkanalizování a čištění odpadních vod na stanovenou úroveň. Byl to náš závazek v souvislosti s přistoupením k Evropské unii.

V této souvislosti vám chci položit dvě otázky, přestože to je oblast, která se týká i Ministerstva zemědělství. Má vaše ministerstvo, tedy Ministerstvo životního prostředí, přehled o tom, kolik obcí se zdrojem znečištění nad 2000 ekvivalentních obyvatel dosud nemá zajištěno odkanalizování a čištění odpadních vod? A ta druhá je, jakým způsobem vaše ministerstvo pomůže obcím, které již řadu let, a zatím neúspěšně, žádají o finanční prostředky na odkanalizování a čištění odpadních vod.

Potažmo, protože pan ministr nepřišel a odpověď se s největší pravděpodobností budu moci dozvědět písemně, mi dovolte ještě jeden doplňující dotaz: Převezme vláda České republiky odpovědnost za případné nesplnění termínu obcemi, které prokazatelně činily po několik let kroky k tomu, aby splnily přechodné ustanovení vodního zákona? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip:Pan ministr a místopředseda vlády pan Martin Bursík se dostavil, takže odpoví ústně.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Pane předsedající, vážená paní poslankyně, teď se vám opravdu velmi omlouvám, protože jsem zaslechl jen konec. Omlouvám se za to, já jsem tam měl jednání okolo novely stavebního zákona.

Jestli jsem to dobře zaslechl, my jsme si uložili ve vládě úkol, který má na starosti pan ministr Gandalovič, čili resort zemědělství a resort životního prostředí, analyzovat a udělat vlastně podrobnou inventuru obcí, které spadají do kategorie pod 2000 ekvivalentních obyvatel, zároveň je členit dále na obce, kde to odkanalizování je v gesci Ministerstva zemědělství, a obce, které jsou v národních parcích, chráněných krajinných oblastech, území Natura 2000, územích v chráněných oblastech přirozené akumulace vod, což jsou kategorie, které po dohodě s Ministerstvem zemědělství převzalo Ministerstvo životního prostředí pod gesci svoji v rámci operačního programu Životní prostředí. Ten důvod byl takový, že jsme měli obavy, že nebude dostatek finančních prostředků z operačních programů resortu zemědělství, a proto jsme nabídli toto, že vlastně vypomůžeme. Tahle inventura - já jsem podepisoval včera žádost o stanovení termínu, kdy ten termín, doufám, že se nemýlím, je do konce tohoto roku, kdy bychom měli tu inventuru mít k dispozici. Budeme-li to v nějaké pracovní verzi mít k dispozici dříve, tak vám to dám k dispozici.

Jinak pokud jde o tu gesci, kdo je vlastně tím garantem, že k tomu dojde, primárně tím garantem je Ministerstvo zemědělství.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Takže s doplňující otázkou kolegyně Kateřina Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Já vám děkuji a pevně věřím, že tu analýzu nebude mít jenom vláda, ale že nám ji potom dáte k dispozici, protože to jsou samozřejmě velmi zajímavá čísla, které zatím nemáme a neznáme.

Nicméně přesto mě pořád napadá otázka, a ptají se mě na to i starostové, protože spousta těchto věcí u těchto obcí už se nestihne. Oni tvrdí, že opravdu se snažili o to, získat finanční prostředky. Jak to bude po roce 2010 ve chvíli, kdy budou existovat obce nad 2000 ekvivalentních obyvatel, které toto nebudou mít splněno, přestože evidentně vyvíjely snahu pro to, aby to splněno bylo? Protože to nám hrozí, ony dva roky nejsou dlouhá doba na vybudování těchto zařízení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Co na to říci, paní poslankyně? My děláme, co můžeme. Podařilo se předminulý týden vyjednat v Bruselu vodohospodářské smlouvy a operační program Životní prostředí, a jestli se nestane něco nepředvídaného v Bruselu, tak by měl být schválen tento rok. A zároveň my vyhlásíme, předpokládáme 19. prosince, třetí výzvu operačního programu, která se již bude týkat projektů vodohospodářských jak do infrastruktury kanalizace, tak do infrastruktury pitné vody. Čili my k tomu přistupujeme tak, že vlastně v předstihu, ještě před schválením programu, vypisujeme výzvy, přijímáme žádosti, procesujeme, zpracováváme žádosti. Máme už teď zásobník projektů v řádu už desítek miliard korun, takže vlastně v momentě, kdy ten program bude schválen, tak je možno hned zahájit čerpání finančních prostředků.

A vedle toho je potřeba říci, že z národních zdrojů vlastně průběžně, a to já vidím z toho, co podepisuji, co jistě podepisoval i můj předchůdce, na základě rozhodnutí rady Státního fondu životního prostředí, že to jsou stovky konkrétních projektů, kde ten kvalitativní rozdíl i kvantitativní bude v tom, že přijde významná injekce finančních prostředků z Evropy.

Nedokážu vám v tuto chvíli odpovědět na to, nemáme ani žádný odborný odhad, kdy by nějaké obce z nějakých důvodů neschopnosti to zadministrovat nebo pasivity či dalších, jaký by to mohl být podíl a jaké bychom potom navrhovali řešení. Tady je prostě povinnost ze zákona, my vytváříme předpoklady pro to, aby obce mohly požádat a zajistit si finanční prostředky a abychom zajistili spolufinancování těchto projektů. A to je myslím to maximum, které pro to může současné Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství u obcí pod 2000 ekvivalentních obyvatel udělat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP