(9.10 hodin)
(pokračuje Hrnčíř)

Tento nový bod bych navrhl zařadit dnes, na jednání dnešního dne, po pevně zařazených bodech, které už byly Poslaneckou sněmovnou stanoveny.

Krátké zdůvodnění: Při dnešním ranním jednání rozpočtového výboru nám byly sděleny zásadní skutečnosti ze strany Ministerstva financí o nutnosti, aby tento návrh zákona platil co nejdříve, neboť tato novela zabraňuje daňovým únikům, které by mohly nastat bezprostředně po 1. lednu 2008. Prosím, aby i opozice, která v prvé fázi projednávání v prvém čtení využila právo veta, vzala na vědomí tyto skutečnosti, aby bylo umožněno učinit taková zákonná opatření, aby bylo zamezeno daňovým únikům, a v tomto případě nevyužila práva veta při stanovení zkrácení lhůty pro projednání ve výborech. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane poslanče. Dalším přihlášeným k programu schůze je pan poslanec David Kafka. Máte slovo, vážený pane poslanče.

 

Poslanec David Kafka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dobrý den, dámy a pánové. Já bych prosil, aby se do pořadu této schůze zařadil další bod, a to tisk č. 337, kterým se mění zákon 162, o podmínkách provozování zoologických zahrad. Zdůvodnění je v tom, že jsou k dispozici všechna vyjádření a není důvodu, aby se tento bod oddaloval nebo zařazoval na další schůzi. Takže prosím, aby byl zařazen do programu schůze.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Je to první čtení, pane poslanče. Paní ředitelka mě upozorňuje, že tento tisk nedodržel lhůtu danou mu zákonem, to znamená desetidenní lhůtu od rozeslání stanoviska vlády České republiky. Tím je váš návrh bohužel bezpředmětný.

Pan kolega Rádl má kartu č. 12.

Pane poslanče, máte slovo. Pan poslanec Braný.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, já nedávám návrh do programu, ale přesto nezneužívám tento prostor pro podávání návrhů tím, že bych zdržoval.

Chci říci jako zpravodaj tisku 355, že nebylo jenom veto jednoho klubu na projednávání podle § 90, ale hlasovali jsme i o pětidenním zkrácení, které neprošlo. Pak se hlasovalo 30, po vzájemné téměř dohodě, takže já nerozumím, proč se to vrací. Čili jako zpravodaj nemám žádné výčitky svědomí, když podají dva kluby veto, aby tento bod nebyl projednáván. Protože to je typický případ, že řekneme odborné veřejné veřejnosti a další veřejnosti, aby se vyjadřovala k tomuto návrhu zákona, má na to 30 dnů, vedle ostatních, a nyní tu děláme takovéto prostocviky. Budiž, ať to dopadne, jak dopadne, zhostím se funkce zpravodaje, samozřejmě, co budu umět nejlépe. Ale na druhé straně musím upozornit ty, kteří budou hlasovat, že pět dnů zkrácení už jednou bylo hlasováno a výraznou menšinou bylo podpořeno.

Takže tolik mé vyjádření jako zpravodaje k zařazení nového bodu, staronového bodu, do programu. Já s tím nesouhlasím.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane poslanče. Přesto vaše vystoupení jakožto zpravodaje neovlivní rozhodnutí pana poslance Hrnčíře, aby požádal o zařazení nového bodu, o kterém budeme hlasovat.

Nyní ve stejnou chvíli se přihlásil pan ministr Kalousek i pan poslanec Šťastný. Já předpokládám, že pan poslanec jakožto džentlmen dá přednost panu ministrovi, a prosím pana ministra, aby se ujal slova.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek To vypadá, jako že já gentleman nejsem. Takže se omlouvám panu poslanci Šťastnému.

Děkuji za slovo. Já jenom velmi stručnou reakci na pana poslance Braného. Ten zákon, který je speciálním režimem správy spotřební daně, nemění žádné sazby. Je speciálním režimem správy spotřební daně, která reaguje na povinnost přimíchávání biolihu do pohonných hmot. Byl velmi široce a obtížně projednáván s odbornou veřejností. Ona skutečně ta možnost těch daňových úniků je tam absolutně mimořádná. Prosím, uvědomte si, že spotřební daň na litru benzinu je 250 Kč na litr (?). Když by se nedej bůh někomu podařilo prohodit cisternu, tak má do smrti vystaráno. Proto jsme tomu věnovali naprosto mimořádnou pozornost. A vzhledem k tomu, že se neustále zkracovaly lhůty zavádění jak MEŘO, tak biolihu, tak jsme se dostávali do časové tísně.

Já rozumím tomu, že opozice zablokovala paragraf 90. S pokorou vezmu na vědomí i to, bude-li trvat na projednávací lhůtě 30 dnů. Ale prostě musím upozornit na to, že každý den zpoždění je dnem rizika mimořádných daňových úniků, protože od 1. ledna povinnost přimíchávání biolihu do benzinu platí a já nebudu mít v ruce ten nezbytný vehikl pro správu daně, tak aby minimalizovala daňové úniky. Prosím proto o pochopení.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní vystoupí pan poslanec Boris Šťastný.

 

Poslanec Boris Šťastný: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane premiére, dámy a pánové, výbor pro zdravotnictví dnes ráno ve zkrácené lhůtě projednal tisk č. 345, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 20/66 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů. Jde o velmi technickou novelu týkající se letecké záchranné služby, a já si proto dovoluji navrhnout, aby projednání tisku 345 ve druhém čtení proběhlo 4. 12. po pevně zařazených bodech a třetí čtení dále potom v bloku třetích čtení. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP