(10.30 hodin)
(pokračuje Sobotka)

A to vše v situaci, kdy přibývá nový závažný úkol, to znamená zabránit daňovým únikům při přimíchávání lihu do pohonných hmot hned. To samé vytváří nová rizika, na která ovšem stát nebude připraven, protože v celní a daňové správě příští rok vybuchne chaos spojený s nepromyšlenou a nekoncepční realizací redukce celní správy a se zpětném převodem kompetencí.

Toto myslím, že je další vážný důvod, proč lze označit tento návrh zákona a argumentaci s ním spojenou za poměrně licoměrnou a pokryteckou, protože této vládě rozhodně nejde o omezení daňových úniků. Kdyby jí šlo o mezení daňových úniků, tak by neprováděla plány na likvidaci celní správy, na propuštění 3,5 tisíce zaměstnanců celní správy, na převod kompetencí způsobem, který poškodí schopnost státu čelit šedé ekonomice a jednoznačně poškodí schopnost státu vybírat daně. A to není žádný můj výmysl. Ve věcném záměru zákona, kterým se to navrhuje, sám předkladatel uvádí, že mezi rizika takového přesunu může spadat také pokles výběru jednotlivých daní, které jsou spravovány celní správou. To je prostě objektivní konstatování, které je obsaženo ve zdůvodnění věcného záměru zákona, který má jít tímto směrem.

Chtěl bych vás, vážená vládo, vážení kolegové, informovat o stanovisku poslaneckého klubu sociální demokracie k tomuto návrhu a informovat vás o tom, že dva poslanecké kluby, to znamená poslanecký klub KSČM a poslanecký klub ČSSD, předkládají své veto proti zařazení tohoto nového bodu.

Současně chci konstatovat, že jsme připraveni učinit vše pro to, aby tato novela zákona mohla být projednána. Navrhneme svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny na příští týden a navrhneme jako sociální demokraté - samozřejmě je možnost, aby se k nám připojily další poslanecké kluby - zařazení tohoto bodu tak, aby mohlo dojít k projednání ve zkrácené lhůtě v rámci této mimořádné schůze.

Chceme při této příležitosti upozornit na rozpor, který je v postupu vlády a v postupu Ministerstva financí, a chceme také tímto postupem upozornit na to, že Ministerstvo financí předložilo tento návrh zákona pozdě, na poslední chvíli, a snaží se postavit Poslaneckou sněmovnu před hotovou věc. Čili na toto chceme upozornit a současně nabízíme vládě cestu, jak konstruktivně tento problém vyřešit, tak aby v příštím roce nedošlo k riziku, že se objeví nové topné oleje a jiné podobné daňové úniky.

Děkuji. (Potlesk poslaneckých klubů ČSSD a KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. O slovo se přihlásil pan ministr financí Miroslav Kalousek. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Na emotivní projev mi dovolte dvě věcné poznámky.

Omlouvám se, že hovořím o sloučení daňové a celní správy, protože to není předmětem této předlohy, nicméně můj předřečník o nich hovořil tak dlouze a tak nepravdivě, že musím zareagovat alespoň dvěma větami. V žádném případě nejde o žádný přesun kompetencí z jedné správy na druhou, ten projekt je naprosto realistický a efektivní, dvě správy a dva správci daní se slučují do jedné instituce. Je to jediný efektivní a realistický možný krok poté, co Česká republika - zřejmě si pan Sobotka nevšiml - vstoupila do Evropské unie a vstoupí do schengenského prostoru. Česká republika nebude mít finanční úřady a generální ředitelství cel, Česká republika bude mít jednu finanční a celní správu, která bude mít svou operativní složku, celní stráž, a bude to jedna instituce. To je ale jedině možné logické řešení, které sníží náklady na správu a zlepší efektivitu výběru daní. Koneckonců pan Sobotka to ví, protože na ministerstvu už za jeho působení podobná idea vznikala.

Takže to jenom k těm neuvěřitelným výlevům, které zněly na přesun z jedné složky na druhou. Žádný přesun nebude, obě složky se sloučí. Bude to efektivnější a bude to levnější.

Druhá věcná poznámka k termínu. Já s pokorou přijímám veto od obou klubů, jenom prosím pěkně odkazuji na diskusi v Poslanecké sněmovně o zákonu o ochraně ovzduší, která stanovila pevné termíny, kdy je povinné přimíchávání biolihu do pohonných hmot. Koho to zajímá, ať se podívá na stenozáznam, včetně záznamu o hlasování. Ministr financí tady upozorňoval na splnitelné a nesplnitelné termíny, respektoval ale, že Sněmovna pod tlakem zemědělské veřejnosti urychlila termíny povinného zavádění. Nicméně já vzhledem ke své odpovědnosti jsem byl nucen proti tomuto zákonu hlasovat, protože mi bylo jasné, že ty termíny se nedají splnit. Vzhledem k tomu, že Sněmovna přitlačila na termíny, předpokládal jsem, že bude cítit svoji spoluodpovědnost za termíny zákonů s tím související a vyjde vládě vstříc ve zkrácení termínů projednání. Domníval jsem se to mylně, nicméně takový je fakt. Chtěl jsem jen upozornit, že jsem upozornil.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Zřejmě se stanoviskem poslaneckého klubu KSČM si přeje vystoupit pan poslanec Kováčik. Prosím, máte slovo, vážený pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Vážená paní místopředsedkyně, já za slovo děkuji.

Moje vystoupení bude zřejmě nejkratší. Musím sdělit, že právě vědomí odpovědnosti k termínům, lhůtám, toto, co se tady okolo přimíchávání biopaliv dohodlo a odhlasovalo a co podle mého soudu zcela správně se stalo pod tlakem zemědělské veřejnosti, mělo koneckonců za následek nějaký pohyb. My tuto odpovědnost bereme i tak, že podanou ruku panem ministrem financí přijímáme, my nebudeme dělat problémy se zkráceným projednáváním těch následujících věcí, tak jak o nich mluvil pan ministr Kalousek. Ale s jednou jedinou výhradou, a to už je to prosba než výhrada. Prosíme - jde o příliš vážné věci, než aby se to tady do Sněmovny přineslo bez předchozího projednání s opozicí. My jsme jako opozice opozicí konstruktivní a věcné problémy řešíme věcně. Jsem přesvědčen o tom, že pokud bude dostatečná komunikace, tak nebudou se odehrávat v Poslanecké sněmovně scénky typu dnešního ranního ztuha jdoucího začátku jednání.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, pane předsedo. Přesto tu tuhost dnešního ranního zahájení ještě prodloužíme přihláškou pana ministra financí Miroslava Kalouska. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Nebývá mým zvykem reagovat souhlasně na vystoupení předsedy klubu KSČM, ale v zájmu objektivity vám řeknu - ano, tohle je pravda. Na rozdíl od demagogického vystoupení, které předvedl pan poslanec Sobotka, musím říci, že tahle výtka je oprávněná, a uvědomuji si, že kdybych před jednáním o těchto zákonech navštívil oba dva poslanecké kluby a pokusil se vysvětlit časovou naléhavost, tak jsme si možná velkou část této diskuse mohli ušetřit. Tuhle výtku přijímám, nebude se to opakovat.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pak poslanec Sobotka opět se stanoviskem poslaneckého klubu.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já si myslím, že pan ministr financí, vážená vládo a vážené kolegyně a kolegové, příliš návrhu zákona nepomáhá, a myslím, že každým jeho dalším vystoupením se ta situace spíše zhoršuje.

Z hlediska podpory návrhů, které předkládá této Poslanecké sněmovně, nebudu pana ministra nijak nálepkovat ani mu nebudu nadávat, to není můj styl, abych ho označoval nějakými přílepky. Pouze chci konstatovat, že po vstupu do Evropské unie z celní správy odešly dva tisíce zaměstnanců.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP