(15.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan místopředseda Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, pane premiére, členové vlády, paní a pánové, zažil jsem hodně debat o státním rozpočtu, ale ve třetím čtení ještě nikdy takovouto.

Dovolím si říct dvě poznámky. První poznámka je k tomu, jaká je úroveň některých příspěvků, které tady slyším. Připadá mi, jako kdybychom dokumenty nečetli, jako kdybychom tady přesvědčovali jeden druhého, že nevíme, která kapitola kam patří. Já doufám, že všichni ve výborech přesně věděli, o čem hlasují a do jaké kapitoly co dávají, na úkor které kapitoly. Pokud tomu tak není, v tom případě nevím, proč hrajete toto divadlo před občany ČR!

Druhá věc, která mě donutila, abych vystoupil: Já odmítám zpochybňování rozpočtové suverenity Parlamentu. Těm, kteří nechtějí slyšet, proč se parlamenty vytvořily přibližně na konci středověku a začátkem novověku, tak to bylo právě proto, aby jeden člověk nerozhodoval o daních, které byly vybírány. Proto parlamenty vznikly ve Velké Británii, ve Francii a jinde a omezovaly právo krále nebo stavů. A v tomto ohledu parlamenty mají svou rozpočtovou suverenitu. Dokonce i Evropský parlament má rozpočtovou suverenitu jako jediný demokraticky volený orgán unie.

A jestliže si necháme vnutit, dámy a pánové, od mediokracie, že v tomto Parlamentu nebudeme rozhodovat o penězích, tak já vám garantuji, že já na rozdíl od úředníků, kteří na ministerstvech sedí, do vesnic jezdím, města vidím, znám potřeby jednotlivých lidí a dovolím si říct, že jsem žádného úředníka v obcích Jihočeského kraje, který by připadal na ministerstvu tom nebo onom, a nechci teď sahat do svědomí jednotlivým ministrům, já jsem ho tam neviděl. A v tomto ohledu já jsem přesvědčen, že ten, kdo tady odmítá a pojmenovává to pejorativně, že jde o jakési dělení medvěda, tak připomínám, že z více než jednoho bilionu korun poslanci rozhodují o necelých dvou miliardách. Myslíte si, že to je ještě důstojné? Že si to máme od úředníků nechat líbit? A chcete tedy byrokratický stát, nebo parlamentní demokracii? Vážené dámy a pánové, já jsem přesvědčen, že v tomto ohledu jsme si nechali vnutit něco, co je proti parlamentní demokracii. Ať ti, kteří o tom píšou, ti, kteří tomu nahrávají, řeknou, jestli chtějí parlamentní demokracii, vojenskou diktaturu, justiční nebo policejní stát nebo co vůbec chtějí! Já odmítám takové podceňování Parlamentu a podceňování vás jako poslanců a poslankyň! Já jsem přesvědčen, že to, co jsme si nechali vnutit mediokracií, je nedůstojné tohoto Parlamentu, a budu vždycky hlasovat pro to, aby poslanci mohli v rozpočtu předložit své návrhy a také o nich poctivě hlasovat jako ti, kteří každé čtyři roky, na rozdíl od novinářů, předstupují před občany a buď budou, anebo nebudou zvoleni! (Potlesk napříč Poslaneckou sněmovnou.)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan předseda klubu Kováčik. Máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Já jsem, paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, avizoval přestávku na klub KSČM právě proto, abychom dotáhli diskusi, která se vede i na toto téma, nejen na téma např. tři miliardy paní kolegyně Bohdalové nebo necelá miliarda pana kolegy Melčáka. Já osobně budu klidně hlasovat pro obojí, protože to prostě jde na dobrou věc. Ale to avízo jsem dal proto, protože jsem si myslel, že už ten čas skoro nastává a že diskusi můžeme na klubu vést a že už se bude pomalu hlasovat a že to nepřeběhne do polohy, která je skutečně poprvé, co pamatuji.

Věřte, paní předsedající, vaším prostřednictvím vzkazuji panu kolegovi Rathovi, budu to mít na klubu teď o hodně těžší, aby diskuse proběhla tak, jak proběhnout má správně.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Dalšími přihlášenými jsou paní poslankyně Bayerová a paní poslankyně Halíková. Prosím paní poslankyni Bayerovou, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Marta Bayerová: Vážená paní předsedající, vážení kolegové, mým diskusním příspěvkem je pouze upřesnění, že návrhy, které jsem předložila ve druhém čtení ke změně státního rozpočtu, týkalo se to obcí Mašovice, Jablůnka, Kuchařovice a Miroslav, žádám, aby byly tyto finanční záležitosti řešeny z kapitoly vládní rozpočtová rezerva. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji a prosím paní poslankyni Miladu Halíkovou. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Milada Halíková: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, moje připomínka se týká také pouze upřesnění, kdy v pozměňovacích návrzích, které jsou uvedeny pod písmeny B38, 39 a 40, jsem rovněž uváděla jako položku snížení vládní rozpočtové rezervy. V materiálu se to objevilo pouze u položky B38, ne u položky B39 a 40, takže prosím o doplnění.

A ještě jedna maličkost, u položky B40 je uvedeno Havířov-Šumberk, je to Šumbark. Čili nikoliv "e", ale "a". Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Další přihlášenou je paní poslankyně Věra Jakubková. Vážená paní poslankyně, prosím, ujměte se slova.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Děkuji vám za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, ve druhém čtení jsem přednesla pozměňovací návrh k tisku 299, státní rozpočet, rozpočet Ministerstva dopravy, kde navrhuji navýšení položky programu číslo 227 620 - podpora obnovy vozidel regionální a městské dopravy z nula korun na 400 mil. korun. Navrhla jsem posílit tuto položku z veřejné pokladní správy bez uvedení konkrétní kapitoly nebo položky. Chtěla bych tento nedostatek, který považuji dle jednacího řádu za technicko-legislativní chybu, napravit, a to takto: 400 mil. z kapitoly 307 z programu číslo 207 850 - přezbrojení Armády ČR obrněnými transportéry, je to položka Ministerstva obrany. Domnívám se, že tramvaje a trolejbusy potřebujeme více, a rozhodnutí vkládám do vašich rukou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, paní poslankyně. Pouze se opět, a omlouvám se za to panu zpravodaji, že se na něj takto obracím, zeptám, zdali lze toto považovat za úpravu odpovídající paragrafu 106 našeho jednacího řádu. Pánové, pane ministře, pomozte mi! (Ministr Kalousek přistupuje k mikrofonu s evidentními rozpaky.)

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Pan místopředseda Filip má nepochybně pravdu, že Sněmovna je suverén. Může samozřejmě cokoliv uznat jako legislativně technickou připomínku a já to mile rád podpořím, aby nebyl vyřazen žádný námět z hlasování, nicméně pokud toto bude uznáno za legislativně technickou připomínku, tak se omlouvám všem ostatním. (Pobavení v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já bohužel, pane ministře, taktéž sdílím vaše rozpaky. Prosím tedy pana zpravodaje, zdali by byl tak laskav a na moji prosbu se vyjádřil k tomu, zda návrh paní Jakubkové je hlasovatelný v intencích a v rozsahu paragrafu 106 našeho jednacího řádu jako legislativně technická úprava jejího předneseného pozměňovacího návrhu. Já vám velice děkuji, pane zpravodaji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP