(18.40 hodin)

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já bych chtěl v obecné rozpravě odůvodnit návrh změny rozpočtu, pozměňovací návrh, který jsme společně s kolegyní Halíkovou předložili. Týká se jedné miliardy korun. Ta jedna miliarda korun je určena na to, aby byl zachován program dotace obcím na výstavbu nájemních bytů pro obce s vymezenými příjmy.

Důvod, proč navrhujeme, aby byl zachován tento program, je jednoznačný. Tento program má dlouhodobý charakter, byl v činnosti v podstatě několik let. Jeho výsledky jsou zcela jednoznačné. Prostřednictvím tohoto programu se podařilo vystavět byty pro sociálně potřebné a mladé rodiny. Obce si zvykly, že tento program reálně existuje, byly připraveny na to, že existují přesné podmínky, které musí splnit, aby tyto finanční prostředky mohly získat, a podle toho se také chovaly.

V této době tedy je situace taková, že vláda, aniž by předem upozornila obce, že má v úmyslu rušit tento program, tak obce samozřejmě investovaly spoustu prostředků jednak do výkupu pozemků, jednak do projektové dokumentace, a dovoluji si upozornit, že pro mnohé obce je to poměrně značný a velký problém, protože jsou to výdaje v řádech stovek tisíc korun, což zejména pro malé obce je opravdu zásadní problém. A pokud tento program nebude alespoň na příští rok prolongován a vláda jasně neřekne, že v dalších letech už nebude tento program vyhlašovat, to znamená potom samozřejmě, i když já bych považoval takové rozhodnutí za špatné, ale nicméně pak by nemohl nikdo namítat, že nevěděl o tom, že tyto peníze budou event. zmařeny. V této chvíli, pokud nebudou tyto prostředky doplněny do rozpočtu fondu, tak budou zcela evidentně zmařeny.

Navíc bych chtěl připomenout, že celý problém je ještě složitější o to, že když jsme schvalovali ve Sněmovně deregulaci nájemného, tak jsme jednoznačně sdělovali, že ti lidé, kteří nebudou mít na platbu nájemného, které se bude zvyšovat, budou mimo jiné moci využít sociálního bydlení, které bude stavěno obcemi, a my toto sociální bydlení budeme podporovat. Nikdo v té době neměl v úmyslu, aby se zrušil program, který vlastně jako jediný pomáhá obcím tuto výstavbu zajišťovat. Pokud tedy se tento stav v rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení opravdu uskuteční, pak je zcela evidentní, že obce nebudou stavět sociální byty, a tudíž ti lidé, kteří zvyšováním nájmů na neregulované nájemné se dostanou do sociálních obtíží, nebudou mít kde bydlet. Myslím si, že i to je vážný důvod, proč bychom se měli zabývat tím, že tyto prostředky je potřeba uvolnit.

Já, jak víte, jsem navrhoval v před chvílí schváleném státním rozpočtu jednu miliardu korun na to, aby se posílil rozpočet státního fondu. Akceptuji v této chvíli, a nic jiného mi nezbývá, protože rozpočet byl schválen, že tento pozměňovací návrh přijat nebyl. Nicméně pozměňovací návrh, který vám předkládám a který máte předložený do lavic, využívá skutečnosti, že v rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení ta miliarda reálně existuje, to znamená že to nebude vyžadovat žádné další zatížení, tento fond má tuto částku k dispozici, leží na jeho bankovních účtech a je podle mého názoru jen otázkou vůle, aby bylo možné zcela jednoznačně rozumným způsobem postupovat.

Dámy a pánové, já bych vás chtěl velmi poprosit, chtěl bych poprosit všechny poslanecké kluby, aby se znovu zamyslely nad tímto problémem, aby byly tak laskavy a vyřešily tento problém, který je opravdu velmi složitý, velmi tíživý, a je velmi nespravedlivé jak vůči obcím, tak vůči těm lidem, kteří bydlí v domech s regulovaným nájemným, pokud by takováto opatření nebyla schválena a tento program neexistoval.

Děkuji vám za pozornost.

Prosím, pane místopředsedo, abyste akceptoval, že se hlásím do podrobné rozpravy, kde se přihlásím k písemně podanému pozměňovacímu návrhu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Poznamenal jsem si to, pane poslanče. Nyní s přednostním právem pan zpravodaj do obecné rozpravy.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych reagoval na pana kolegu Martínka. Samozřejmě musím popravdě říci, že z návrhu rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení nemám bůhvíjakou radost, nicméně ten jeho pozměňovací návrh je obtížně přijatelný a nemohu ho jako zpravodaj doporučit, protože jeho pozměňovací návrh by znamenal, že nebudou naplněna maastrichtská kritéria, ke kterým se zavazujeme, a tudíž ho nemohu podpořit.

Já jsem hovořil o rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení s ministrem financí. Mám od něj jakýsi příslib, že k tomu rozpočtu určitým způsobem bude nutné v průběhu příštího roku přistoupit. Nejedná se jen o výstavbu nájemních bytů, o které tady hovořil kolega Martínek, ale také o program Panel, který se už v letošním roce tak rozrostl, že zřejmě položka, která je rozpočtována, nebude dostačující. Nicméně v tuto chvíli se domnívám, že nezbývá, než přijmout vládní návrh tak, jak je.

Ještě mám jednu repliku k tomu, jak on zdůvodňuje svůj návrh. Odvolává se na provedenou deregulaci nájmu, nebo postupnou deregulaci nájmu, a uvádí, že nájemníci, kteří mají zvyšující se nájem, mohou najít bydlení v těch bytech stavěných obcemi. Já se domnívám, že to není tak úplně jednoduché, protože podle vládního nařízení, které pan kolega Martínek jako ministr navrhoval vládě a bylo vládou tehdy schváleno, tak právě v těchto bytech, o kterých je řeč, mohou obce stanovovat nájem až do trojnásobku regulovaného nájmu. Je potřeba, aby i toto zde zaznělo.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Kvapilovi. Ještě jednou pan poslanec Martínek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radko Martínek: Dámy a pánové, já samozřejmě vím, že pan kolega Kvapil je ve velmi složité situaci, protože on stál kdysi u zrodu tohoto programu a je samozřejmě těžké ničit něco, co se posléze ukázalo jako velmi životaschopné a co jsme nakonec společně rozvíjeli. Nicméně nemohu prostě akceptovat to poslední, co řekl. Já jsem si samozřejmě vědom, že v těchto bytech je trojnásobek - ale upozorňuji - regulovaného nájemného, a samozřejmě jsou tam i pravidla, která říkají, kteří lidé se mohou do těchto domů stěhovat. To znamená, že je tam stanoven limit, jaké příjmy musí mít, aby mohli využít těchto domů. To je všechno správné. Já nechci, aby do těchto bytů se stěhovali lidé, kterým bude deregulováno nájemné, kteří mají finanční prostředky na to, aby deregulované nájemné mohli platit, nebo řešit prostě svoji bytovou situaci jinak. Nicméně zcela určitě deregulované nájemné bude mnohem vyšší, než je trojnásobek regulovaného nájemného.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. V obecné rozpravě se dále nikdo nehlásí. Obecnou rozpravu končím. Zájem o závěrečná slova není ani od pana ministra, ani od pana zpravodaje.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Do podrobné rozpravy mám přihlášku pana poslance Babora a pana poslance Martínka. Slovo má pan poslanec Babor.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP