(9.10 hodin)
(pokračuje Gandalovič)

Bohužel se nám nepodařilo se Svazem měst a obcí, se starosty a primátory tuto věc dostatečně vykomunikovat. Města a obce nejsou v této chvíli připraveny na novelu, kterou jsme předkládali. A proto jsme se rozhodli společně s poslanci zemědělského výboru souhlasit s vypuštěním celé té části, která se týká měst a obcí…

(Velký hluk v jednací síni, hloučky diskutujících poslanců.)

Já si tady připadám, jak když jsem učil v páté třídě na praxi ve škole.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane ministře, já se vám upřímně omlouvám. Snažila jsem se připoutat pozornost vašich kolegyň a kolegů k tomu, čím se zabýváme v průběhu dnešního dopoledne, bohužel se mi to nepodařilo. Zkusíme to znovu.

Dámy a pánové, prosím vás o klid!

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Já se tohoto ruchu jako poslanec samozřejmě účastním také, takže to respektuji, a zase jsem to chtěl jenom trošku uklidnit.

Pozměňovací návrh, který se týká povinností měst a obcí, je to vlastně návrat do původního stavu, který platí v současném zákoně.

To je zhruba přehled pozměňovacích návrhů, já se k nim potom vyjádřím jednotlivě jako předkladatel.

Na základě požadavku pana poslance Zgarby si dovoluji ještě otevřít obecnou rozpravu, tak aby bylo možné předložit legislativně technický pozměňovací návrh. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Považuji tedy rozpravu za znovuotevřenou. Pane poslanče Zgarbo, předneste svůj návrh.

 

Poslanec Petr Zgarba: Paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, chtěl bych poděkovat panu ministrovi, že mně umožnil přednést ještě legislativně technickou opravu tohoto typu: V mém pozměňovacím návrhu pod písm. F se slova "§ 24b" nahrazují slovy "§ 25" a v textu odstavce 6 ve větě první se slova z podobných důvodů zrušují. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Oznamuji, že pan poslanec Jan Bauer hlasuje náhradní kartou č.14.

A protože byla znovu otevřena rozprava, hlásí se pan poslanec Ambrozek.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Paní předsedající, kolegyně a kolegové, já bych si v rámci legislativně technických úprav dovolil upřesnit pozměňovací návrh B9, kde při přepisu došlo k chybě, protože tam v podstatě zůstalo odůvodnění. To znamená že text návrhu B9 by jenom zněl: V § 5 odst. 4 se před slovo "použitých" vkládá slovo "ihned". Text, který je tam doplněn, "nebo jinému podobné slovo", to je chyba vzniklá při přepisu. To je tedy jedna věc.

A druhá záležitost. Dovolil bych si, i když ještě před hlasováním, ale přesto poděkovat jak Ministerstvu zemědělství, tak kolegům klubovým zpravodajům za diskusi, kterou jsme mohli vést o záchranných stanicích. Je to síť institucí, kam lidé přinášejí ročně tisíce zraněných zvířat, více než polovinu z nich se daří znovu vypouštět do přírody. A tyto stanice dosud nebyly v zákoně nikde ošetřeny. Původně sice byla dohoda, že budou upraveny vlastně ve dvou zákonech, v zákoně na ochranu zvířat proti týrání a v zákoně o ochraně přírody a krajiny, ale protože novela zákona o ochraně přírody a krajiny má velmi nejistý osud, tak po diskusi se zpravodaji i ministerstvem jsem si dovolil podat pozměňovací návrh, aby celá úprava těchto stanic byla obsažena v novele, kterou dnes projednáváme. Proto vám za podporu pozměňovacích návrhů B1 a B4 předem děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Žádnou další přihlášku do rozpravy neregistruji. Požádám tedy pana zpravodaje, zdali si přeje přednést závěrečné slovo, nebo nás rovnou seznámit s postupem procedury hlasování.

Pane zpravodaji, prosím, oznamte nás postup při hlasování a poté vám požádám, abyste přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Kratochvíle: Paní místopředsedkyně, já vám děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, rád bych vás seznámil s průběhem hlasování k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 184.

Nejprve bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu zemědělského výboru jako celku, vyjma bodu A1. Dále by následovaly pozměňovací návrhy pana poslance Rabase, po jednotlivých návrzích C1 až C5. Následovalo by hlasování o pozměňovacích návrzích pana poslance Ambrozka, a to B1 a B4. V případě souhlasu s pozměňovacím návrhem pana poslance Rabase C1 by byl pozměňovací návrh pana poslance Ambrozka B2 nehlasovatelný. Pak bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích pana poslance Ambrozka B5, B6, B7, B8, B9 až k B25, vždy po jednotlivých bodech. Následovalo by hlasování o pozměňovacím návrhu pana poslance Bohatce D1 a D2 dohromady, pak by následovaly mé pozměňovací návrhy pod písm.E a skončili bychom pozměňovacím návrhem pana poslance Zgarby pod písm.F.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: A předpokládám, že poté bychom odhlasovali vznesené legislativně technické úpravy.

 

Poslanec Karel Kratochvíle: Ano, potom bychom odhlasovali vznesené legislativně technické úpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Táži se, zdali souhlasíte s takto navrženou procedurou. Pan poslanec Ambrozek má připomínku. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Chtěl jsem požádat zpravodaje o jednu věc v rámci ušetření času. Taková praxe tady bývala. Tady bych sám doporučil, abychom o pozměňovacích návrzích, kde je stanovisko předkladatele i zpravodaje kladné, hlasovali klidně po jednom, ale tam, kde je stanovisko záporné, abychom je hlasovali dohromady nebo klidně ve dvou blocích, tam kde je souhlas a nesouhlas, abychom zbytečně nehlasovali o dvaceti návrzích, když stejně víme, jak toto hlasování dopadne.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji, vám pane poslanče. Je pan zpravodaj schopen takto rozdělit pozměňovací návrhy pana kolegy Ambrozka do dvou bloků?

 

Poslanec Karel Kratochvíle: Jestli mohu, já bych to příliš nedoporučoval, protože každý pozměňovací návrh je o něčem jiném, nemá vnitřní souvislost. Proto bych byl raději, aby se Sněmovna mohla vyjádřit ke každému bodu zvlášť.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dobře. Nyní pan poslanec Exner k proceduře. Máte slovo, pane poslanče.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP