Začátek schůze Poslanecké sněmovny
4. prosince 2007 ve 14.03 hodin

Přítomno: 198 poslanců

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych vás požádal, abyste s posadili na svá místa, abych mohl zahájit 24. schůzi Poslanecké sněmovny.

(Po chvilce čekání:)

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády.

"Je hanba, že někdo dovede se namáhat po mnoho let, aby se stal dobrým lékařem, obhájcem, učitelem nebo geometrem, a přitom není ochoten namáhat se příslušně dlouhý čas, aby se stal dobrým člověkem." - Galénos z Pergamu. (Potlesk.)

Zahajuji 24. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Schůzi jsem svolal podle § 84 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Pozvánka vám byla rozeslána prostřednictvím poslaneckých klubů ve středu 28. listopadu tohoto roku.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Doposud tak učinili pan poslanec Vojíř - náhradní karta číslo 16, paní poslankyně Konečná - náhradní karta číslo 5 a pan poslanec Skopal - náhradní karta číslo 6.

Paní poslankyně a páni poslanci, jak jistě všichni víte, dnes jmenoval prezident republiky ministrem školství pana Ondřeje Lišku. Dovolte mi, abych mezi námi nového člena vlády uvítal a popřál mu mnoho úspěchů v jeho práci. (Potlesk.)

 

A nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslankyni Kateřinu Konečnou a poslance Františka Laudáta. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Budeme tedy hlasovat o tomto návrhu.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 1. Z přítomných 168 poslankyň a poslanců pro návrh 154, proti nikdo. Konstatuji, že paní poslankyně Kateřina Konečná a pan poslanec František Laudát byli zvoleni ověřovateli 24. schůze Poslanecké sněmovny.

 

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: pan poslanec Hojda, pan místopředseda Kasal a pan poslanec Šidlo.

Nyní se o slovo přihlásil předseda poslaneckého klubu sociální demokracie pan poslanec Michal Hašek. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, vážená vládo, kolegyně a kolegové, využívám svého přednostního práva a vystupuji ještě předtím, než formálně započne jednání Poslanecké sněmovny k bodu hlasování o důvěře vlády České republiky. Musím říct, že je docela velký paradox, že vystupuji chvíli poté, co bylo ohlášeno jmenování nového ministra školství. Ale je to paradox, který je typický pro dnešní dobu, a je to paradox, který je bohužel typický pro tuto vládu.

Chci říct za poslanecký klub České strany sociálně demokratické, že plně podporujeme krok českých a moravských učitelů vstoupit dnes, 4. prosince, do stávky a důrazně apelujeme na vládu České republiky, aby se jejich požadavky začala vážně zabývat. Zatímco za osm let vlády sociální demokracie a koaličních partnerů platy v resortu školství rostly, podle položky, kterou v návrhu rozpočtu na příští rok pro tyto účely vyčlenila současná vládní koalice, dochází k poklesu reálných příjmů pedagogů. Miliarda korun, o kterou chce položku rozpočtu navýšit kolega poslanec Melčák a kterou pravděpodobně také pod určitým tlakem koaliční vláda schválí, záležitost zcela nevyřeší. Ani peníze ze zdrojů Evropské unie, o kterých mluví místopředseda vlády Martin Bursík a jeho stranický kolega, několik hodin už ministr školství Ondřej Liška, nejsou a nemohou být všelékem pro české školství.

Je to vláda, která nese odpovědnost a která musí ze své kapsy, takříkajíc, investovat do resortu, jehož rozvoj podle vlastního programového vládního prohlášení považuje za prioritu. Leč jak to vypadá, představitelé vládní koalice káží vodu, ale pijí víno. Ptám se proč. Proč rozdílně rostou platy úředníků různých úřadů a bohužel jeden z nejmenších nárůstů mají mít právě pedagogové?

Ostatní úředníci prý budou mít velké množství práce se zúřadováním žádostí na fondy Evropské unie a také přípravu českého předsednictví v Evropské unie. Ale chci připomenout, že ve školách probíhá snad největší kurikulární reforma. Školy připravují projekty na čerpání financí z programů Evropské unie. Které práce si tato vláda cení více? Podle výše platu to vypadá, že spíše práce státního úředníka. Ale takto černobíle se přece přemýšlet nedá. Obě zmiňované profese jsou pro budoucnost země nezbytné a potřebné. Sociální demokracie navrhuje, a zítra o tomto požadavku, dámy a pánové, budete hlasovat ve třetím čtení návrhu státního rozpočtu, navýšení rozpočtu resortu školství o tři miliardy korun. Dvě a půl miliardy na platy zaměstnanců škol a půl miliardy na -

***




Přihlásit/registrovat se do ISP