(15.10 hodin)
(pokračuje Tejc)

V prvopočátku jste vzbuzoval dojem, především u policistů, že váš elán a nadšení přesvědčí i ty největší skeptiky v resortu Ministerstva vnitra a problémy budou vyřešeny mávnutím kouzelného proutku. Jenže po roce a půl se ukazuje, že ani osmiletá teoretická příprava nebyla v konfrontaci s realitou nic platná.

Jaký máme výsledek, pane ministře, utopického snažení? Místo toho, aby se policie stabilizovala, realizace vašich představ spíše policii destabilizuje, a to jak personálně, profesionálně, tak morálně. Policii opouští největší počet zkušených policistů za posledních pět let. Nezbude asi nikdo, kdo by ty nové učil. Policisté stále nejsou v ulicích a vzhledem k nízkému počtu policistů některá policejní ředitelství uvažují o rušení menších služeben nebo o jejich omezení. Republikové útvary, především útvar pro odhalování organizovaného zločinu, jsou v troskách. Jsou bez velení a opouštějí ho zkušení detektivové. Administrativa nemizí. Přesouvá se ze základních útvarů na služby kriminální policie a vyšetřování, které jsou tak zahlceny a nemají šanci odhalovat a objasňovat trestnou činnost. Z malicherných a často zástupných důvodů se odvolávají ti nejvyšší velitelé. Máme nový způsob výběrového řízení, tzv. žabákování, které umožňuje na uvolněná místa dosadit policistu bez zkušeností a v rozporu se smyslem zákona. V resortu vládne strach z vašich nekoncepčních kroků a obava, co bude dál. A tak bych mohl pokračovat.

Jsou výše popsané body to, co jste slibovali ve vašem volebním programu - více policistů v ulicích, méně administrativy? Nic z toho není splněno a vzhledem k vývoji v tomto bezpečnostním resortu se to bude plnit jen těžko.

Vypůjčím si slova někdejšího moderátora nedělních debat pana Otakara Černého: A co na to občan? Ten se může jen s obavami dívat do budoucnosti. Budete-li ještě chvíli takto pokračovat, nebude už koho a co reformovat v policii. Stane se to, co si nechávají zdát zločinci v těch nejbujnějších snech. Budeme mít nefunkční policii v totálním rozkladu. Nepomůže budování potěmkinovských služeben ani vás úsměv do televizních kamer.

Pane ministře, dovolte závěrem jeden citát z vašich úst: "Policie je špatná, špatná, špatná, a kdo tvrdí opak, je lhář." Já lhář nejsem. Policie je špatná a je čím dál horší. To je důvod, proč nelze důvěřovat nejen vám, ale celé této vládě.

A nyní k resortu spravedlnosti. Úkolem tohoto ministerstva je udržovat a zlepšovat spravedlnost v této zemi. Množná je obtížné to pochopit, ale zamyslíte-li se nad slovem spravedlnost, zeptáte-li se voličů v této zemi, zjistíte, že ministerstvo, které řídíte, je ministerstvem nespravedlnosti. Obtížnější je však, proč tomu tak je.

Pan ministr je nepochybně kvalitním legislativcem a nic na tom nemění ani fakt, že spoustu zákonů, které připravily vlády ČSSD, nyní předkládá a vydává za své. To není špatné, být kontinuální. Co ovšem špatné je, že vymáhatelnost zákona a práva ve všech podobách se stává čím dál tím více obtížnou. Justice nejen že nevykazuje za dobu vašeho vládnutí markantní zlepšení práce. Naopak. Sami soudci neoplývají důvěrou vůči ministerstvu. Státní zastupitelství provází jeden skandál za druhým, vězeňství nadále trpí nedostatkem lidí, financí a věznic. Po světě nám běhají zločinci, kteří okradli tento stát a okradli lidi, kteří v této zemi žijí.

A vy, pane ministře spravedlnosti, vy v tomto marasmu nadále trpělivě předkládáte jednu koncepci za druhou a představujete několikrát nový trestní zákon.

Vyslovit nedůvěru vládě, která neumí svým občanům nabídnout víc než slova, není těžké. Nadále však takové vládě důvěřovat, to je nespravedlnost vůči těm lidem, kteří v této zemi žijí.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců klubů ČSSD a KSČM.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil pan ministr Pospíšil.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Pane předsedo, dovolte mi, abych stručně reagoval na pana poslance Tejce.

Já mu chci poděkovat za to, že mě pochválil jako legislativce. Já bohužel jeho slova, která zde pronesl, nemohu odsouhlasit a nemohu ho za ně pochválit, byť je právníkem.

On konstatoval, že Ministerstvo spravedlnosti je tu od toho, aby udržovalo v zemi spravedlnost. Každý občan této země ví, že pokud někdo v této zemi udržuje spravedlnost, tak jsou to soudy, nikoli Ministerstvo spravedlnosti. To pouze vytváří podmínky, aby soudy mohly fungovat.

Bylo zde konstatováno, že předkládáme jednu koncepci za druhou. Pane kolego Tejci, prostřednictvím pana předsedajícího, my jsme předložili jednu jasnou koncepci, kterou celý rok postupně naplňujeme a do konce tohoto volebního období splníme. Ta koncepce je postavena, pokud to nevíte, na třech pilířích: legislativní změny, zvláště změny procesních předpisů, celková elektronizace justice, která bohužel za vašich vlád se vůbec neposunula z bodu nula, a za třetí personální audity a personální změny. To je koncepce, která byla připravena a která je z třetiny splněna a která byla mimo jiné, pane kolego Tejci, prostřednictvím pana předsedajícího, prezentována na Žofíně minulý týden na velké konferenci, kde bylo kolem 500 soudců a státních zástupců a zástupců profesních komor, a všichni - zdůrazňuji všichni - odborníci vyjádřili s touto koncepcí souhlas. Nebyl tam jediný nesouhlasný hlas. To je koncepce reformy justice, to je jasný návrh, který má podporu nejen vlády, ale i odborné veřejnosti. A shodou okolností má též podporu vaší stínové ministryně, paní kolegyně Benešové.

Já zde nechci hovořit o detailech a nuancích, ale věřte, že pokud tyto body prosadíme, a jak jsem řekl, třetina již je v Parlamentu, tak se nám podaří zkrátit délku soudního řízení, která bohužel za vašich vlád narůstala a zkrátit se ji nepodařilo. Za vašich vlád v minulém období se vystřídali tři ministři spravedlnosti a ani jeden nepředložil jediný návrh, který by problémy justice řešil. Vy jste sám připustil, že my jsme těchto návrhů v tomto volebním období na půdu Sněmovny již přinesli několik, a další jsou rozpracované a budou v následujících měsících. Rozsáhlá novela občanského soudního řádu, která upraví otázky doručování - velký problém způsobený za vlád sociální demokracie. Nový trestní zákoník, který vychází z toho, co bylo připraveno a samotnou vládu sociální demokracie to nebylo podpořeno v Parlamentu. My jsme ji předělali a přinášíme ji znovu do Parlamentu. Nový obchodní zákoník, detenční ústavy, které zabrání sexuálním delikventům, aby běhali po svobodě, atd. atd. Je to kolem 50 předpisů, které máme rozpracovány anebo jsou již na půdě Sněmovny.

Takže, pane kolego Tejci, Ministerstvo spravedlnosti má koncepci, má ji konečně po osmi letech. Osm let žádnou jasnou koncepci nemělo. Je připravena, je zčásti napsána, je respektována odbornou veřejností a já doufám, že bude v tomto volebním období i za vaší pomoci prosazena a že tak konečně odstraníme dluh, který zde je po vašich vládách. Dluh v délce a bohužel i v nekvalitě soudního řízení.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců koalice.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. S faktickou poznámku se přihlásil pan poslanec Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Já si dovolím využít minuty, která mi zbývá.

Pane ministře, ten trestní zákoník v minulém období mohl být přijat. Nebyl přijat proto, že vaši kolegové z ODS se pokusili tehdy vypustit trestný čin zneužití informací v obchodním styku, pokud se dobře pamatuji, všem známé tunelování. To je moje první poznámka.

Pokud se týká té druhé, vy jste mě asi neposlouchal. Úplně zřetelně jsem říkal, že nemám nic proti tomu, abyste předkládal koncepce, abyste předkládal nové zákony. V tom máte většinou i naši podporu. Já pouze říkám, že spravedlnost není pouze o tom, co je na papíře, ale co funguje. Případ pana Čunka jasně prokázal, že se neblížíme k lepší spravedlnosti, ale k horší nespravedlnosti. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. O slovo se přihlásil pan ministra Langer. S faktickou ještě pan ministr Pospíšil.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, já jsem se snažil naznačit, v jakém stavu jsme. My odstraňujeme nekvalitní a často dlouhé rozhodování soudů, které bohužel tak rozhodují, protože osm let vlády sociální demokracie na reformně justice neudělaly vůbec nic. Až reformu provedeme, a pokud ji podpoříte, jenom dobře, tak vám garantuji, že stav, který kritizujete, se změní. Ale vše má své příčiny a vše je následkem. Současný stav je následkem osmi let spravování resortu spravedlnosti.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Tejc.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP