(19.20 hodin)

Poslanec Vítězslav Jandák: Dámy a pánové, pane premiére, vládo, prostřednictvím pana předsedajícího odpovím panu poslanci Doktorovi.

Proč vás odvoláváme? Protože to děláte blbě. Děkuji vám. (Smích v sále.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní prosím paní poslankyni Konečnou, aby se ujala slova. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegové, vzpomínám na chvíli, kdy jsme zde diskutovali o programovém prohlášení současné vlády a hlasovali o něm. Jestliže dnes diskutujeme o vyslovení nedůvěry vládě, není to proto, že by v některých bodech své programové prohlášení neplnila. Alespoň do zahraničněpolitické pasáže tohoto prohlášení musím říci, vláda své prohlášení v zásadě plní. Vládní politika směrem do zahraničí věrně odráží hlavní rysy programového prohlášení. Je rozporuplná, nesrozumitelná, ignorující zásadní témata, plná obecných prohlášení a utajovaných konkrétních rozhodnutí. Kdo vlastně dnes dělá zahraniční politiku? Ministr zahraničí, nebo místopředseda vlády, či sám pan premiér? Premiér podepíše reformní smlouvu EU, ale jeho strana s ní zamíří k Ústavnímu soudu. Místopředseda vlády má na starosti Evropskou unii, ale jeho nejoblíbenějším tématem je radar v Brdech a v posledních hodinách také volby v Rusku. Ministr zahraničí sice zastupuje Stranu zelených, která odvozuje své stanovisko k národní protiraketové obraně USA od neznámých budoucích postojů Bruselu, sám ale dává najevo, že pro něho je již dávno rozhodnuto.

Vláda financuje jednostrannou kampaň ve prospěch americké vojenské základny. Pohrdá názorem většiny veřejnosti a zbaběle se skryla za speciálního mlčícího mluvčího. Místo dialogu masíruje veřejnost propagandou a ignoruje sílící mimoparlamentní opozici, zvláště pak hnutí Ne základnám. Referendum o americké vojenské základně je pro vládu tabu a to i pro tu část vládní koalice, která vyrostla na ideálech samosprávy pro Stranu zelených.

(Hluk v sále. Předseda Sněmovny tiší poslance v sále.)

Děkuji. Sociální a rozvojové programy jsou ohroženy rozpočtovými škrty, armáda omezuje svoje domácí základny, ale vládní představitelé mají plnou pusu příslibů posilování starých a vysílání nových misí do vzdáleného zahraničí. Zároveň vláda ignoruje zásadní témata, která se nás bezprostředně týkají, jako je např. postoj vlády k připravovanému rozbití Srbska, souhlas naší vlády s rozšiřováním NATO, jehož jsme členy, ke Kaspickému moři a do Pacifiku. Mezinárodní společenství dnes nezná frekventovanější téma, než jsou klimatické změny. Pouze z oficiální Prahy však zní neuvěřitelné ideologické floskule ignorující vědecké analýzy. Ideály lidských práv se v rukou této vlády staly klackem, kterým je prosazována politika dvojího metru. Bělorusko a Kuba se zdají nejdůležitějším problémem zahraniční politiky Česka. Ne občané v Lotyšsku a Estonsku. Tedy statisíce neplnoprávných lidí v Evropské unii jako by neexistovaly. A tak bych mohla pokračovat.

Vážení kolegové, vyzývám vás proto, abyste při hlasování vyjádřili vládě nedůvěru proto, že její zahraniční politika bohužel odpovídá programovému prohlášení. Je to politika nekonzistentní, která slepě a neprozíravě nahrazuje principy servilitou vůči nejsilnějšímu spojenci. Je to politika odporující českým národním zájmům.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Nyní požádal o přestávku na jednání klubu… Před přestávkou. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, domnívám se, že úplně první věta, kterou jsem řekl dnes ve svém projevu, se ukázala jako pravdivá. Ano, je to komedie. Nicméně zaznívá tady, a mě to nutí reagovat, celá řada neskutečných urážek, které nemohou zůstat jenom tak.

Myslím si, že některá vystoupení Davida Ratha a některých dalších svědčí o tom, že už to není komedie, je to sprostá komedie. David Rath už několikrát i veřejně a v médiích označil moji osobu jako osobu, která má sklon k alkoholu. Není to pravda na rozdíl od jeho kolegů. A to jsem měl na mysli, když jsem mluvil za ním.

Já můžu každou schůzi klidně foukat do trubičky, pane Rathe. A myslím si, že někteří z vašich kolegů dnes by nafoukali pěknou dávku. Já jenom chci říct, že toto jednání je nedůstojné. Děláte z toho komedii a navíc požíváte alkoholické nápoje v pracovní době.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: O slovo se přihlásil předseda poslaneckého klubu.

 

Poslanec Michal Hašek: Tak já bych chtěl jednak doříct to, co nedořekl pan předseda Sněmovny, když udělil slovo panu premiérovi. S dovolením. My jsme požádali o pauzu na jednání poslaneckého klubu do 21 hodin.

Jestli tady hovoříte o komedii, vážený pane premiére, tak si to srovnejte zejména ve vašich koaličních řadách. Já myslím, že komedie a fraška, to je přesně označení toho, co vy předvádíte od ledna letošního roku jako vládní koalice. Já si myslím, že - s dovolením, kolegové, já bych dokončil projev, a pak na mě můžete reagovat. Myslím si, že míra nervozity v tomto sále už je příliš vysoká a ta přestávka přispěje ke zklidnění na všech stranách, vlevo i vpravo.

Co se týká pauzy pro jednání poslaneckého klubu, tak chci jasně říct, jaký je také důvod pro to, proč sociální demokracie přerušuje fakticky pauzou toto jednání. My jsme velmi zvědaví na to, jak dopadne jednání celostátního výboru KDU-ČSL. My jsme říkali už před několika týdny a měsíci, že celá záležitost pana Čunka skončí naprosto absurdně a skončí tak, že bez soudního rozhodnutí bude celá věc vyřešena exekutivně, rozumějte prostřednictvím státního zastupitelství, a pan Čunek se vrátí do vlády. My jsme obdrželi stejně jako česká veřejnost a vy všichni zprávu před několika desítkami minut, že předsednictvo KDU-ČSL doporučilo návrat Jiřího Čunka do vlády. Teď je to věcí celostátního výboru, jak se vyjádří, a my máme plné a legitimní právo požadovat, aby se tady hlasovalo o nedůvěře nebo důvěře ve vládu, která bude kompletní. Ať tedy česká veřejnost ví, jestli bude včetně Jiřího Čunka, nebo bez Jiřího Čunka.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo. Registruji žádost o přestávku. A ještě pan poslanec Rath s faktickou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, asi nelze nereagovat na to, co tady řekl pan premiér. Je to myslím nedůstojné, se takto tady přetahovat. Vidím, že už odtud odběhl, protože jsem ho chtěl jednak vyzvat, aby řekl, kdo konkrétně podle jeho soudu tady konzumuje. A pokud chce dýchat, tak měl na mě počkat a mohli jsme společně jít a přibrat třeba pana ministra Kalouska z jeho vlády, pana kolegu Šustra, možná další, a pak bychom to rozsoudili, když už chce tedy toto měřit. Ale vzhledem k tomu, že pan premiér odtud prchl, tak si myslím, že on sám v této věci nejspíš nemá čisté svědomí. Takže ať raději mlčí.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Vyhlašuji přestávku. Současně přerušuji schůzi do zítřka do 9 hodin. V 8.30 hodin zítra se sejde politické grémium Poslanecké sněmovny, které rozhodne, jak dál budeme postupovat.

Děkuji vám. Dobrou noc.

 

(Schůze přerušena v 19.28 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP