(12.20 hodin)
(pokračuje Opálka)

Do kdy bude trvat hlídání či ostraha, či takzvaná ochrana, ústavního činitele kolegy Melčáka? Kolik to vše denně daňové poplatníky stojí? Nebo jde jen o odměnu za podporu vlády, neboť mu jdou na jeho účet značné náhrady na dopravu? Přitom dopravu po České republice, ale i každodenní dopravu mezi Nerudovou ulicí a Malostranským náměstím mu zajišťuje policie, samozřejmě pro něj zdarma.

Mohl bych vyjmenovat další a další důvody, proč tuto vládu nepodporuji. Myslím však, že je to zbytečné, neboť snad zde již vše bylo obsáhle řečeno.

Poslanecký klub, jak již zde bylo řečeno, tuto vládu nepodpořil, nepodpoří a nebude podporovat. Jde jen o to, aby si to vše zapamatovali ti voliči, kteří v roce 2006 naletěli falešným slibům, a i ti voliči, kteří se díky svému znechucení zbavili sami a dobrovolně práva uplatnit aktivně své volební právo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Opálkovi. Nyní vystoupí pan poslanec Petr.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, ve svém vystoupení bych chtěl navázat na včerejší vystoupení, v němž pan ministr Bursík nešetřil chválou na činy svého kabinetu a svého ministerstva, co všechno v tak krátké době stihl zajistit a udělat. Pochopitelně zhodnotil velmi špatně podle mého soudu činnost sociální demokracie na poli ekologie za dobu jejího vládnutí. Já se domnívám, že zákony jako zákon o posuzování vlivu na životní prostředí, zákon o odpadech, zákon na ochranu krajiny a přírody a národní program snižování klimatických vlivů jistě svědčí o tom, že se asi mýlil.

Nebudu zabíhat hluboko do historie, ale pokusím se vám říci jenom něco málo. Ve vládním prohlášení ještě stálo, že zavedeme ekologickou daňovou reformu, kdy zdražení paliv na jedné straně bude kompenzováno výhodami pro méně majetné a důchodce tím, že jim to budeme kompenzovat. Neuplynul ani půlrok, a z ekologické daňové reformy se stalo zdražení plynu a elektřiny. (Nápověda ze sálu.) Ano, děkuji, a uhlí. Přesto však tyto daně přinesou do státního rozpočtu více než 6 mld. korun.

Směrnice Rady EU v této oblasti však připouštěla a připouští povolení celé řady výjimek, o kterých jsme ani vůbec neuvažovali. My máme dojem, že v mnoha případech jsme českým podnikům výrazným způsobem zhoršili startovací pozici, že tady je celá řada východních států, které mají už stejné technologie jako my, mají levnější pracovní sílu, ale co je důležité - neuznávají Kjótský protokol a nemají daň z plynu, paliv a uhlí. Je jistě možno očekávat, že část podniků se přesune na východ, ale jaký bude výsledek? Mám dojem, že - a promiňte mi tento pejorativní výraz - budou pouštět do ovzduší daleko více sajrajtů, než by to bylo v našich poměrech. Tam neplatí Kjótský protokol, tam v daném okamžiku neplatí vůbec nic. A atmosféra Země je jen jedna a je jedno, kde ji znečišťujeme.

Česká energetická bezpečnost a ochrana klimatu by měla být vždy posuzována v rámci Evropské unie. Je naše netečnost k těmto problémům snad vyvolaná tím, že v současné době máme přebytek energie a že ji bohatě vyvážíme?

A teď k závěru. Vážený pane místopředsedo vlády, já obdivuji vaši vytrvalost, s jakou lpíte na svých životních zásadách, které jste byl schopen přednést i do koaliční smlouvy. V minulých dnech zde byl váš možná kolega, dnes úhlavní nepřítel pan Moore, který je jedním ze zakladatelů hnutí Greenpeace a toto hnutí opustil v 80. letech, kdy už bylo Greenpeace zavedenou organizací s rozpočtem skoro 100 mil. dolarů ročně. Na základě čeho dospěl k tomu svému rozhodnutí? Dospěl k němu proto, že nemohl snést, aby denně při pěti nebo deseti položených otázkách musel zásadně odpovídat nechci, nesouhlasím a nedoporučuji. Jeho pohled byl definován asi takto: začal jsem vnímat skutečnost v celém jejím rozsahu. A jeho krédo je možno shrnout do jedné věty: pokud nepřistoupíme k zásobování lidstva bezpečnou a spolehlivou jadernou energií, pak nedostatek energií vyvolá globální války, které budou horší než války globální, které byly v minulém století.

Pane místopředsedo, na počátku měsíce listopadu proběhlo fórum o energetice v Praze pod záštitou pana premiéra, kde pan premiér poprvé připustil, že někdy kolem roku 2018 nám bude chybět asi 15 terrawattů hodin elektrické energie. O tom, jak tuto energii získáme, se nehovořilo, ale byly náznaky, že musíme začít stavět, anebo retrofitovat. Jedná se jistě o výrazný posun proti vládnímu prohlášení, a dokonce i v tématech pro české předsednictví na počátku roku 1990 se hovoří, že jedno z prioritních témat by měla být bezpečná energie a bezpečná jaderná energetika. Nemáte dojem, že svým postojem k jedné z rozhodujících problematik dnešního rozvoje našeho státu se stáváte do jisté míry přítěží, kdy křehká koalice musí se skřípěním zubů respektovat vaše názory? To však není podstatné. Svými stanovisky a postoji v oblasti energetické bezpečnosti státu škodíte této zemi. Jistě uznáte, že vám a takové vládě nemohu dát důvěru.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petrovi. Byl posledním z písemně přihlášených. Nyní se o slovo přihlásil předseda klubu České strany sociálně demokratické pan poslanec Michal Hašek.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vládo, kolegyně a kolegové, pokuste se, prosím, společně se mnou projít debatu, která zde probíhala dva dny k nedůvěře vlády, a vyhodnotit, jestli si vláda zaslouží důvěru této Sněmovny.

Jen důvěryhodná, silná a schopná vláda má právo spravovat naši zemi. Vláda, která taková není, by měla v zájmu občanů okamžitě odejít. Je tato vláda Mirka Topolánka důvěryhodná? Podle našeho názoru se pan premiér Topolánek a jeho koaliční partneři nedokázali se ctí vyrovnat s úkolem sestavit slušnou a stabilní vládu. Namísto seriózního a profesionálního jednání se bohužel rozhodli vydat cestou dalíkovských intrik. Byla to cesta, kterou provázela i média slovy o politické korupci, byla to cesta, kdy někdo s někým na oko jednal, a zatím potají dohadoval podporu někoho úplně jiného. Zřejmě cílem se stala absolutní moc.

O metodách práce lidí, kteří zajišťovali podporu této vládě, ví své jeden z našich kolegů Pavel Ploc. Jeho se vám koupit nepodařilo. Zaměstnanec pana Pitra, který se o to pokusil, byl za tento pokus o korupci poslance sociální demokracie nezávislým soudem odsouzen. Tato vláda vládne jen díky tomu, že Miloš Melčák není Pavel Ploc.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP