(10.40 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Já si myslím, že jsme udělali všechno, co jsme mohli. Není co hlasovat, takže vám mohu poděkovat a ukončíme druhé čtení projednávání tohoto návrhu bodu 28.

 

Máme tu další bod, to je bod číslo

 

29.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách
a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 283/ - druhé čtení

 

Požádal bych pana ministra Gandaloviče, aby uvedl tento tisk. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, vzhledem k tomu, že se jedná o druhé čtení, budu velmi stručný. Připomenu jenom, že tato novela je klasickou novelou, která přejímá evropské právo, zpřesňuje některé údaje, které musí provozovatel potravinářského podniku oznamovat. Naopak odstraňuje celou řadu problémů, které doposud zatěžovaly jednotlivé podnikatele.

Vládní návrh novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích projednal zemědělský výbor dne 16. ledna 2008. V rámci jeho projednávání bylo schváleno 15 pozměňovacích návrhů. S těmito návrhy souhlasíme, neboť upřesňují a doplňují tento návrh a jsou v souladu se záměry předkladatele. Doporučuji vám tedy, abyste tento předložený vládní návrh propustili do třetího čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A co si myslí zpravodaj výboru zemědělského pan poslanec Pavel Kováčik, který neposlouchá? Pane poslanče, vy jste zpravodajem k tomuto tisku 283 a Sněmovna by se ráda dozvěděla, jaký postoj zaujal výboru k tomuto tisku. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, poslouchám vás bedlivě a musím říci, že zemědělský výbor projednal návrh novely zákona o potravinách na své schůzi a doporučil Poslanecké sněmovně schválit návrh zákona o potravinách ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Současně zmocnil mě jako zpravodaje, abych s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu, což jsem právě učinil. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Do té mám písemnou přihlášku pana poslance Pavla Bohatce. (Do podrobné rozpravy.) Omlouvám se. Obecná rozprava v této chvíli začíná. Ptám se, kdo se hlásí do obecné rozpravy. Vypadá to, že do obecné rozpravy takový zájem není. Do obecné rozpravy nikdo. Obecnou rozpravu končím.

Otevírám rovnou rozpravu podrobnou. Do té mám písemnou přihlášku pana poslance Pavla Bohatce, takže teď dostane slovo, pak pan poslanec Kováčik. Prosím, pane poslanče, teď máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bohatec: Pane předsedající, děkuji za slovo. Dámy a pánové, vážená vládo já si dovoluji jenom dvě legislativně úpravy, které zpřesňují určité ustanovení.

Za prvé: V článku 1 bodu 74 v § 15 odst. 11 se na konci písmene b) a na konci textu písmene c) doplní slova "nebo certifikátu".

Odůvodnění: Doplnění a upřesnění textu ustanovení § 15 odst. 11 písmeno b) a c) tak, aby odpovídal paragrafu 15 odst. 11 písm. a).

K osvědčení podle paragrafu 3 odst. 4 písm. c) se doplní také certifikát podle paragrafu 3 písm. c) zákona. Jedná se o terminologii harmonizovanou s předpisy ES.

Za druhé: V článku 1 bodu 79 v § 16 odst. 7 se věta první nahrazuje větami: Zjistí-li orgán dozoru, že ve stanovené lhůtě nedošlo k odstranění nedostatků zjištěných při běžné kontrole, je provozovatel potravinářského podniku povinen nahradit náklady dodatečné kontroly. Prováděcí právní předpis stanoví výši paušální částky nákladů dodatečné kontroly hrazených provozovatelem, potravinářského podniku.

Stručné odůvodnění: Stejné změny byly i v zákoně o krmivech a připravují se i v zákoně o veterinární péči, takže dochází ke sjednocení této legislativy.

Kolegům ze zemědělského výboru se omlouvám, že to dávám až teď, ale ty pozměňující návrhy jsem takto zpracoval. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl příspěvek do podrobné rozpravy. Další bude mít pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Dámy a pánové, pane předsedající, dovoluji si v podrobné rozpravě načíst návrh legislativně technických úprav k vládnímu návrhu zákona o potravinách tak, jak vyplynulo z projednávání v zemědělském výboru a z dohody s legislativou Poslanecké sněmovny.

K části první článek I.

Za prvé: V části první článek I v novelizačním bodě 8 slova "a poznámka pod čarou č. 3 se zrušuje, a to včetně odkazu na poznámku pod čarou" zrušit.

Odůvodnění: Zrušení poznámky pod čarou č. 3 včetně odkazu na ni již vyřešil v části padesáté zákon č. 296/2007 Sb., kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů, a některé zákony v souvislosti s jeho přijetím, obsahující novelu zákona č. 110/1997 Sb.

Za druhé: V části první článek I na konci novelizačního bodu 12 doplnit větu "Dosavadní poznámky pod čarou č. 3g, 3h, 3i a 3j se zrušují."

Odůvodnění: Uvedené poznámky pod čarou se již v dalším textu zákona nevyskytují, je proto třeba je zrušit samostatnou větou.

Za třetí: V části první článek I v novelizačním bodě 37 slova "3c, 3j a 3o" nahradit slovy "3c a 3j".

Odůvodnění poznámka pod čarou č. 3o byla zrušena již v novelizačním bodě 17.

Za čtvrté: V části první článek I na konci dosavadního novelizačního bodu 74 větu "Dosavadní poznámka pod čarou č. 12a se označuje jako poznámka pod čarou č. 15d, a to včetně odkazu na poznámku pod čarou." vypustit a tento text přesunout do samostatného nového bodu 75. Ostatní body přečíslovat.

Odůvodnění: Poznámka pod čarou č. 12a se vyskytuje až v § 16 odst. 1 písm. b), kdežto novelizační bod 74 upravuje ustanovení paragrafu 15 odst. 6 až 11.

Za páté: V části první článek I v dosavadním novelizačním bodě 83 v § 17 odst. 1 písm. e) na konci slovo "nebo" vypustit.

Odůvodnění: Spojka nebo se klade až mezi poslední možnosti, to je v daném případě mezi písmena l) a m), kde již je správně použita.

Za šesté: V části první článek I na konci dosavadního novelizačního bodu 83 doplnit větu: "Dosavadní poznámky pod čarou č. 14a, 14b a 16a se zrušují."

Odůvodnění: Uvedené poznámky se již v dalším textu zákona nevyskytují, proto je třeba je zrušit samostatnou větou.

K části druhé článek IV:

Za sedmé: V části druhé článek IV v novelizačním bodě 2 v poznámce pod čarou č. 3 za slova "o lihu" vložit slova "a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů (zákon o lihu)," a za slovy "veřejných skladech a o změně" vypustit slova "a doplnění".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP