(13.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Já jsem přesvědčen o tom, že dobré rozpočtové výsledky loňského roku přece dávají také vládě možnost, aby se znovu vrátila k tématu zavedení eura a hledala realistickou ambicióznější cestu pro zavedení společné evropské měny v České republice. To si myslím, že je také dobré, abychom si uvědomili. Země, která loni hospodařila hůř než my, bude mít od 1. ledna příštího roku zavedeno euro v rámci společné evropské měny.

Myslím, že je dobré si také uvědomit, že loňské rozpočtové výsledky nepřišly samy od sebe. Hodně se na nich podílel masivní hospodářský růst, ale hodně se na nich také podílely zákony, které připravila ještě sociálně demokratická vláda a které tady byly potom společně napříč jednotlivými stranami schvalovány na podzim roku 2006 a které výrazně pomohly stabilizovat výdajovou a zčásti i příjmovou stranu veřejných rozpočtů. Chtěl bych v té souvislosti zmínit novelu zákona o nemocenském pojištění, odložení zákona o civilní státní službě, novelu zákona o spotřebních daních. To všechno byla opatření, která zde byla schválena jak hlasy ODS, tak hlasy sociální demokracie na podzim roku 2006 a pomohla panu ministrovi Kalouskovi v tom, aby loni hospodařil s tak nízkým schodkem státního rozpočtu, s jakým hospodařil. A já jsem velmi rád, že státní rozpočet, jehož filozofii připravovala sociálně demokratická vláda, státní rozpočet, pro který hlasovali tady v Parlamentu poslanci sociální demokracie, to znamená státní rozpočet na rok 2007, skončil s tak výborným výsledkem, s jakým nakonec skončil.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přerušuji projednávání tohoto bodu, tedy sněmovního tisku 340, a vyhlašuji polední přestávku.

Prosím členy organizačního výboru, aby se během pěti minut sešli v obvyklých prostorách. Současně oznamuji, že odpolední jednání bude pokračovat ve 14.30 hodin.

 

(Jednání bylo přerušeno ve 13.02 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP