(Jednání pokračovalo v 15.06 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je 15.06, lhůta pro jednání poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické uplynula. Vidím, že část poslaneckého klubu je již na svých místech.

 

Můžeme tedy přistoupit k projednávání bodu 34, tedy k přerušené rozpravě ke sněmovnímu tisku 340. Zopakuji, že jím je

 

34.
Návrh poslanců Bohuslava Sobotky, Radko Martínka, Michala Haška, Jiřího Paroubka,
Miloslava Vlčka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb.,
o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a zákon České národní rady
č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 340/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Rozpravu jsme přerušili a do této rozpravy byli přihlášeni pan poslanec Martínek a pan místopředseda Vojtěch Filip. Prosím tedy pana poslance Martínka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane předsedo vlády, vládo, vážené kolegyně, kolegové, já bych vám rád trošku připomněl to, co tady bylo řečeno před přestávkou. Pan ministr financí tady hovořil o blahodárnosti pozitivního výsledku hospodaření, jestli deficit je správný, nebo není. Já si myslím, že to není tak jednoduché. Myslím si, že to není tak jednoduché, že deficit je vždycky na škodu věci, zejména v okamžiku, kdy Česká republika má infrastrukturní zanedbanost takovou, jakou má. Jestliže infrastrukturní zanedbanost tady je, pak je velkou otázkou, zda máme tady tento deficit, který je skrytý, nechat být a nechat ho prodlužovat do dalšího období, do dalších let, nebo jestli má naše roční hospodaření končit pozitivním výsledkem s tímto efektem.

Potom bych ještě chtěl říci jednu věc panu kolegu Doktorovi. Tam to bylo opravdu velmi pozoruhodné. A prostřednictvím předsedající, pane kolego, bych vás chtěl pochválit. Váš vývod, že nastaly nové časy, že nový přístup, který vláda zvolila, je výsledkem toho, že jsme skončili v minulém roce tak dobře, to je opravdu velmi pozoruhodná dedukce. Já bych jenom upozornil na to, že za mého ministrování o rok předtím byly dotace schváleny v únoru, kdežto v minulém roce na stejném ministerstvu se dotace rozdělovaly nejdříve v květnu, potom v červnu, některé dokonce až v červenci. Je tedy docela pochopitelné, že se nedokázaly takzvaně utratit. Potom samozřejmě je také ten skvělý výsledek měst a obcí, které dotace dostaly na podzim a nedokázaly je utratit, opravdu pozoruhodný. Takže jestli toto považujeme za skvělou záležitost a výdobytek nové vlády - že dotace budou rozdělovány na příslušný rok na podzim - tak potom je to opravdu pozoruhodný příspěvek k tomu, jak mají čísla státního rozpočtu skončit v pozitivních číslech.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji a prosím pana místopředsedu Vojtěcha Filipa, aby se ujal slova.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, členové vlády, paní a pánové, já budu velmi stručný.

Prosil bych ty, kteří mají zájem o zamítnutí tohoto návrhu, případně o jeho vrácení k přepracování, aby nezapomněli, že zítra bude jednání u Ústavního soudu České republiky, který rozdělil celou reformu veřejných financí do tří bloků. A zítra je právě blok daňový. Vzhledem k tomu, jak byl tento zákon přijímán, vzhledem k tomu, co se tady odehrálo 14. a 15. srpna loňského roku a co známe jako rozhodnutí Ústavního soudu o přílepcích, bych vás požádal, abyste zvážili, zda tento zákon nepustit do druhého čtení právě proto, aby tady byl vůbec nějaký nosič legislativní, který tady už bude a o kterém bychom mohli dále jednat, kdyby se Ústavní soud rozhodl, že naše přílepkové extempore ze srpna loňského roku ocení stejným způsobem, jako ocenil odškodnění klientů bank u jednání, u kterého jsem byl přítomen jako zástupce Poslanecké sněmovny.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Pan místopředseda Vojtěch Filip nebyl posledním přihlášeným do diskuse. Dále se hlásí pan poslanec Rath. Máte slovo, vážený pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, já bych se vrátil k jednomu z mých předřečníků, a to k panu ministru financí. On tady říkal takovou tezi, že je zásadní chyba a nepřijatelné, aby v situaci, kdy ekonomika je na vrcholu, na vzestupu, byl státní dluh tak vysoký, jak je. Já teď nechci s ním polemizovat o správnosti či nesprávnosti této teze. K tomu není asi teď místo. Zaujala mě ale jiná věc.

Pane ministře, já bych vaše slova bral, byť třeba bych s nimi nesouhlasil, kdybyste seděl třeba v opozičních lavicích a díval se na tvorbu státního rozpočtu tak, jak se na ni díváme my, tedy zvenku. Mně připadlo, že se tváříte, jako kdybyste s tím státním rozpočtem neměl nic společného.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP