(16.00 hodin)
(pokračuje Kafka)

S ohledem na akutnost problému a naprostou jednoduchost jsem žádal o projednání návrhu podle § 90 odst. 2 jednacího řádu. Pokud to není možné, přihlásím se v rozpravě s návrhem na zkrácení projednávací lhůty.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Josef Šenfeld. Máte slovo, pane zpravodaji.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Vážená vládo, vážení kolegové, zástupce předkladatelů dostatečně objasnil důvod a potřebu novely vodního zákona i návrh projednání podle § 90, což mělo mou podporu, a mou podporu bude mít i případný návrh na zkrácení.

Doplněním závěrečných a přechodných ustanovení se nahradí dosavadní povolení nakládání s vodami pro ty odběratele, kteří sice podali v souladu se zákonem o vodách žádost, avšak ta nebyla dosud vyřízena. Nová úprava vlastně prodlužuje dosavadní povolení do dne právní moci rozhodnutí o včas podané žádosti.

To je moje zpráva. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ani z místa se do této rozpravy nikdo nehlásí, ale přihlásil se ve svém úvodním slově zástupce předkladatelů pan poslanec Kafka, aby navrhl zkrácení lhůty k projednání. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Kafka: Rozumím tomu tak, že na tento návrh je vyhlášeno veto, tak prosím, aby byl tento návrh projednán pro svou velkou jednoduchost do 20 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano. Budeme se tedy zabývat nejprve návrhem na přikázání a posléze návrhem na zkrácení k projednání, neb jiný návrh nebyl vznesen.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zemědělskému výboru. Má někdo jiný návrh? Pan poslanec Mencl.

 

Poslanec Václav Mencl: Dámy a pánové, já se velmi omlouvám, ale než jsem došel, tak už jsme se vlastně dostali do jiné části. Já bych chtěl velmi požádat, jestli bychom nemohli alternativně hlasovat o tom, že bychom lhůtu zkrátili na 5 dnů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já jsem se sama dopustila chyby a neukončila jsem rozpravu, takže tato moje chyba v řízení umožnila panu poslanci Menclovi, aby ještě dodatečně vznesl tento návrh. Prosím tedy o laskavou toleranci.

Přesto se nejprve budeme zabývat návrhem k přikázání.

 

Ještě jednou se tedy tážu, má-li někdo z vás jiný návrh k přikázání než zemědělskému výboru. Není tomu tak.

Přistoupíme k hlasování pořadové číslo 70, které tímto zahajuji, a tážu se vás, kdo souhlasí s takto předloženým návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 168 bylo pro 127, proti nikdo.

 

Nyní tedy budeme rozhodovat o zkrácení. Máme zde dva návrhy na zkrácení lhůty k projednání v zemědělském výboru, a to na dvacet dní a na pět dní.

 

Nejprve tedy rozhodneme o zkrácení lhůty na 20 dní.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 71 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto zkrácením. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 168 pro 45, proti 31. Tento návrh nebyl schválen.

 

Budeme se tedy zabývat návrhem na zkrácení projednávání na 5 dní.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 72 a tážu se vás, kdo souhlasí s takto předloženým návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 167 poslankyň a poslanců pro 130, proti 2. Návrh byl schválen.

 

Konstatuji tedy, že tento návrh byl přikázán k projednání zemědělskému výboru a lhůta pro jeho projednání zkrácena na pět dní. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Přistoupíme k bodu dalšímu, k bodu číslo 40, kterým je

 

40.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
související s registrovaným partnerstvím
/sněmovní tisk 395/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Opět je zde navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení, a opět je zde vzneseno veto poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické proti tomuto způsobu projednávání.

Požádám ministra vnitra. Pane ministře, prosím, abyste z pověření vlády uvedl předložený návrh. Máte slovo, vážený pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Pan premiér mi napověděl se omluvit, že nemám čas, že zatýkáme policisty.

Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych v souladu s § 90 odst. 1 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny stručně uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony související s přijetím zákona a existujícím zákonem o registrovaném partnerství. Tento návrh je vlastně balíček dvanácti novel zákonů, které je podle přesvědčení Ministerstva vnitra nutné změnit v souvislosti s existujícím zákonem o registrovaném partnerství tak, aby tento nově zavedený institut do našeho právního řádu byl uveden do souladu s jinými právními normami, aby se neobjevovaly aplikační problémy s tímto institutem.

Předložený návrh proto za účelem naplnění tohoto cíle zasahuje zejména do zákona o občanských průkazech, zákona o evidenci obyvatel a do zákona o matrikách tak, aby byl zajištěn jednotný výkon státní správy na tomto úseku, aby byly nastaveny správné právní podmínky pro zpracování údajů o registrovaném partnerství a partnerech v informačním systému evidence občanských průkazů a v informačním systému evidence obyvatel. Tento předložený návrh souvisí bezprostředně i s druhým, který by měl v krátkém časovém sledu následovat, což je novela zákona, kterým se mění zákony související s oblastí evidence obyvatel.

Z našeho pohledu se jedná o normy technického charakteru, proto je mimo jiné navrhováno projednání a schválení ve zrychleném režimu, tak aby ten jednotný výkon státní správy na tomto úseku byl zaveden co možná nejrychleji, aby nedocházelo k problémům, které se v praxi v tuto chvíli objevují.

Děkuji vám za vyslyšení a podporu našeho záměru.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám a požádám, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová. Máte slovo, vážená paní poslankyně.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Kolegyně a kolegové, vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony související s registrovaným partnerstvím, obsahuje dílčí změny dvanácti zákonů. Prosím kolegy, kteří se domnívají, že se jich tyto změny týkat, resp. jejich výborů, nemusí, aby si uvědomili, že jde o zákony nejen tedy o registrovaném partnerství, ale i o zákon o územních finančních orgánech, zákon o státní statistické službě, zákon o státní sociální podpoře, zákon o občanských průkazech, zákon o evidenci obyvatel, zákon o matrikách, jménu a příjmení, zákon o správních poplatcích, zákon o životním a existenčním minimu, zákon o pomoci v hmotné nouzi, zákon o nemocenském pojištění a zákon o rodině.

Vláda návrh předložila v poslední den lhůty umožňující jeho zařazení na schůzi, a navíc s návrhem postupu podle § 90 odst. 2 zákona o jednacím řádu. Vyslovení souhlasu již v prvém čtení bylo odůvodňováno nedostatečností stávající úpravy, nikoliv její naléhavostí. Ta zde povětšině ani dána není, protože kdyby byla, mohlo dojít k promítnutí zákona o registrovaném partnerství do dalších předpisů alespoň u některých zákonů už v minulosti, neboť byly novelizovány přinejmenším jednou už po přijetí zmíněného zákona o registrovaném partnerství.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP