(12.50 hodin)
(pokračuje Kasal)

Poslední návrh na přikázání se týká stálé komise pro rodinu.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 93. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 110 poslanců, pro bylo 94, proti 9, takže tento návrh byl přijat.

 

Končím první čtení tohoto návrhu zákona s poznámkou, že návrh byl přikázán výboru ústavněprávnímu, pro sociální politiku a stálé komisi pro rodinu.

 

Dámy a pánové, poslední bod, kterému se budeme věnovat před polednem, je bod 58, což je

 

54.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách
a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 396/ - prvé čtení

 

Prosím pana ministra zemědělství Petra Gandaloviče, aby tento návrh uvedl.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, vzhledem k pokročilému času se pokusím být maximálně stručný a uvést tento zákon asi těmito několika větami.

Jestliže chceme bojovat proti povodním, nemůžeme tak činit až tam, kde voda vnikne do našich měst a páchá velké škody. Nemůžeme se snažit obetonovat koryta řek, která procházejí našimi městy, protože prostě je to příliš drahé a vůči architektuře našich měst je to mnohdy nevhodné. Boj proti povodním musí začínat v horních tocích, tam, kde je možné vodu rozlít do ploch, které jsou v podstatě používány pouze pro zemědělskou činnost a kde škody z takového rozlivu nejsou v žádném případě srovnatelné se škodami povodní, tak jak je známe. K tomu, abychom mohli tyto tzv. řízené rozlivy začít používat v boji proti povodním, musíme vybrat jednotlivé pozemky, musíme se dohodnout s jejich vlastníky. Na části těchto pozemků musíme postavit hráze a části těchto pozemků musíme v případě povodní zaplavit. K tomu nám slouží tento zákon.

Obsahuje, dámy a pánové, jedno slovo, které nikdo z nás nemáme rádi, slovo vyvlastnění. Ale já chci ubezpečit Sněmovnu, že toto je pouze ten nejposlednější režim, který je používán v případě, že nedosáhneme dohody s vlastníkem o postavení toho vodního díla, té příslušné hráze, a potom se postupuje podle obecného zákona o vyvlastnění. Pro vlastníky je tím vytvořena podstatně větší právní jistota než jakékoli jiné návrhy, které jsme se snažili navrhnout. Tento zákon přispěje k lepšímu a rychlejšímu boji proti povodním a v konečném důsledku věřím, že i pro vlastníky jednotlivých pozemků bude korektnější, protože znají podmínky, za kterých se tyto pozemky budou přebírat, a navíc v případě řízených rozlivů budou mít i právo na příslušnou náhradu zničené úrody.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, vzhledem k tomu, že to je velmi složitá a komplikovaná materie i z hlediska těch právních aspektů, dohodli jsme se se zemědělským výborem a výborem pro životní prostředí, že v průběhu druhého čtení, pokud budete souhlasit s propuštěním tohoto zákona do druhého čtení, proběhne na půdě Poslanecké sněmovny seminář na toto téma, kde zodpovíme všechny podstatně podrobnější dotazy.

To znamená do úvodu, prosím, jenom takto stručně, a závěrem bych vás chtěl z pověření vlády požádat, abyste souhlasili s propuštěním tohoto zákona do druhého čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru zemědělství Petru Gandalovičovi a prosím pana zpravodaje pro prvé čtení, kterým je Václav Mencl, aby se ujal svých zpravodajských povinností.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, v této Sněmovně se problematikou jak důsledků povodní, tak realizací protipovodňových opatření zabýváme od roku 1997 velmi intenzivně. Já bych si jenom dovolil připomenout fakt, že povodně od roku 1997 způsobily škody za více než 150 mld. korun a zmařily téměř sto lidských životů. Dnes jsme v situaci, kdy máme koncepci protipovodňové ochrany a také 15 mld. korun na jejich realizaci do roku 2012. Předložený zákon je velmi důležitý proto, aby mohla být ta rozhodující protipovodňová opatření skutečně realizována a stát mohl plnit svůj úkol, to je ochránit majetek, bezpečnost a životy občanů.

Pan ministr zde v úvodním slově, myslím, ten zákon v hrubých rysech popsal a já nehodlám vzhledem k času jeho výklad opakovat. Dovoluji si vás tedy požádat o propuštění zákona do druhého čtení a současně avizuji, že vzhledem k naléhavosti přijetí zákona si dovolím navrhnout zkrácení projednávání mezi prvním a druhým čtením na 30 dní.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Václavu Menclovi za zpravodajskou zprávu i za jeho návrh. Otevírám rozpravu. Do rozpravy se hlásí pan poslanec Petr Zgarba.

 

Poslanec Petr Zgarba: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Vládo, kolegyně a kolegové, tak jak bylo řečeno předkladatelem panem ministrem, tento návrh je zcela jistě potřebný. Řeší záležitosti týkající se ohrožení veřejného, soukromého či jiného majetku na území České republiky.

Já bych chtěl jenom podotknout, a nechci zdržovat debatu v rámci prvního čtení, ale avizuji to, že v zemědělském výboru zcela jistě bude rozebírána problematika týkající se území určených k rozšířeným rozlivům při povodních, jak jsou definovány v tomto zákoně, a nejenom mě, ale zcela jistě vlastníky, kteří v dnešní době ani netuší, že mohou být dotčeni do budoucna tímto zákonem, protože nevíme, co v rámci rozvoje naší společnosti, budoucích infrastrukturních staveb a jiných záležitostí vznikne, jakým způsobem bude řešena situace, kde bude vyloučeno trvalé vynětí ze zemědělského půdního fondu ve prospěch možné budoucí výstavby a jiné záležitosti. Tato norma opravdu je velmi citlivá a potřebná, proto bude potřeba, řekl bych, detailně a precizně definovat a rozebrat tyto návaznosti týkající se vlastníků, nejenom českého státu, ale i fyzických osob.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Zgarbovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud ne, tak ještě v rámci rozpravy připomínám návrh pana poslance Mencla na zkrácení projednávání na 30 dnů. Ještě se hlásíte v rámci rozpravy, pane poslanče? Máte slovo, samo sebou.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji. Ještě mě požádal pan předseda výboru životního prostředí, abych zde navrhl, aby se touto věcí zabýval také výbor pro životní prostředí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Dámy a pánové, pokud se nikdo další do rozpravy nehlásí, rozpravu končím a přistoupíme k hlasování o návrzích, které jsou jednacím řádem určeny na závěr prvního čtení, to jsou návrhy na přikázání a na zkrácení lhůty.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zemědělskému výboru.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 94 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 112 poslanců, pro bylo 96, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Pan zpravodaj a poslanec Václav Mencl tlumočil návrh pana předsedy výboru pro životní prostředí, aby návrh byl přikázán i tomuto výboru.

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 95. Kdo souhlasí s návrhem na přikázání výboru pro životní prostředí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 112 poslanců, 89 bylo pro, 5 proti. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP