(13.50 hodin)
(pokračuje Vlček)

Nyní budeme pokračovat dalším bodem, kterým je

 

61.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky Úmluva
Mezinárodní organizace práce č. 187 o podpůrném rámci pro bezpečnost
a ochranu zdraví při práci k vyslovení souhlasu s ratifikací, a Doporučení
Mezinárodní organizace práce č. 197 o podpůrném rámci v oblasti bezpečnosti
a ochrany zdraví při práci a Doporučení Mezinárodní organizace práce
č. 198 o pracovním poměru spolu se stanoviskem vlády k nim k informaci
/sněmovní tisk 255/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal za nepřítomného pana ministra Nečase pan ministr Aleš Řebíček. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně a kolegové, již jsme to diskutovali v prvním čtení. Já jenom pro rychlou orientaci, o co jde.

Mezinárodní organizace práce, jež má jako nejvyšší orgán Mezinárodní konferenci práce - na základě článku 19 ústavy MOP jsou vlády členských států po přijetí instrumentů povinny předložit do jednoho roku tyto nově přijaté instrumenty. V podstatě se jedná zásadně o povinnost členských států již je ratifikovat, podporovat soustavné zlepšování bezpečnosti práce a ochrany zdraví při práci s cílem prevence pracovních úrazů, nemocí z povolání a s nimi souvisejících úmrtí. To jenom pro připomenutí.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Prosím zpravodaje výboru pro sociální politiku poslance Tomáše Kvapila, aby odůvodnil usnesení výboru, které bylo rozdáno jako sněmovní tisk 255/1. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Děkuji. Vážené kolegyně, kolegové, seznámím vás s usnesením výboru pro sociální politiku, které na své schůzi přijal 15. listopadu loňského roku usnesení č. 58. Výbor pro sociální politiku doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby přijala následující usnesení:

"Poslanecká sněmovna
I. souhlasí s ratifikací Úmluvy Mezinárodní organizace práce č. 187 o podpůrném rámci pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci,
II. bere na vědomí:
a) doporučení Mezinárodní organizace práce č. 197 o podpůrném rámci v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci;
b) doporučení Mezinárodní organizace práce č. 198 o pracovním poměru."

To je závěr projednávání tohoto tisku ve výboru.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám rozpravu, do které nemám zatím žádné přihlášky. Z místa se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

 

Přikročíme k hlasování o usnesení navrženém výborem pro sociální politiku.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 116 z přítomných 124 poslankyň a poslanců pro návrh 113, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Končím bod č. 61 a budeme dále pokračovat bodem 62, kterým je

 

62.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda o letecké dopravě mezi Evropským společenstvím
a jeho členskými státy na jedné straně a Spojenými státy americkými na straně druhé
/sněmovní tisk 256/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal ministr dopravy Aleš Řebíček. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, jak již bylo řečeno při prvním čtení, cílem dohody je vytvoření otevřeného leteckého prostoru mezi Evropským společenstvím a Spojenými státy americkými, který bude obsahovat jednotná pravidla pro provoz na leteckém trhu mezi oběma stranami. Dohoda pokrývá úpravu dvou základních oblastí, kterými jsou přístup na trh a alespoň částečné sblížení regulatorních rámců obou stran. Sjednání dohody lze označit za přínosné, neboť stanovení jednotlivých a liberálních pravidel pro provoz leteckých služeb mezi Evropským společenstvím a Spojenými státy americkými přispěje k dalšímu významnému rozvoji letecké dopravy mezi oběma stranami.

Vládní návrh dohody byl projednán a schválen zahraničním výborem Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a dovoluji si tímto požádat Poslaneckou sněmovnu o vyslovení souhlasu s ratifikací dohody. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Prosím zpravodaje zahraničního výboru poslance Miloslava Souška, aby odůvodnil usnesení výboru, které bylo rozdáno jako sněmovní tisk 256/1.

 

Poslanec Miloslav Soušek: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, vážené kolegyně, chtěl bych vás seznámil s usnesením zahraničního výboru ze 17. schůze konané 15. listopadu 2007.

Po odůvodnění náměstka ministra dopravy a zpravodajské zprávě poslance Miloslava Souška zahraniční výbor za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

"Poslanecká sněmovna
I. dává souhlas k ratifikaci Dohody o letecké dopravě mezi Evropským společenstvím a jeho členskými státy na jedné straně a Spojenými státy americkými na straně druhé,
II. žádá vládu o odstranění jazykových problémů v českém textu této dohody před jeho publikací ve Sbírce mezinárodních smluv."

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám rozpravu, do které zatím nemám žádnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa, abych někoho nepřehlédl, abyste mně to pak nevyčítali. Nikoho nevidím, tak rozpravu končím.

 

Přikročíme k usnesení navrženému zahraničním výborem. Kdo s tímto usnesením souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 117 z přítomných 120 poslankyň a poslanců pro návrh 105, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Končím bod 62 a to byl náš dnešní poslední bod, který projednáme. Než přeruším schůzi do úterý 5. února do 14 hodin, přečtu, které body nás v úterý čekají. Je to bod 38, 39, 45, 4, 15, 8 a 71. Přerušuji schůzi do úterý 5. února do 14 hodin.

Děkuji a těším se na shledanou.

 

(Jednání skončilo ve 13.57 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP