(16.20 hodin)
(pokračuje Rujbrová)

Kromě toho, o čem zde byla řeč, bych uvítala, kdybychom také vyslali signál, že to s nimi myslíme vážně, že nám nejde o dvě koruny z cigarety do státního rozpočtu, ale že nám jde o zdraví kuřácké i nekuřácké společnosti.

Protože jsem zvyklá řídit se zákony a dbát jich, můj pozměňovací návrh směřuje k zákazu výroby a prodeje dovozu tabákových výrobků. Jeho znění máte v písemné podobě před sebou a předávám ho zástupci navrhovatelů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Prosím paní poslankyni Janu Rybínovou.

 

Poslankyně Jana Rybínová: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovolte, abych se tímto přihlásila k pozměňovacím návrhům, které vám pod mým jménem byly rozdány do lavic minulý týden. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Slovo má paní poslankyně Fialová.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Paní předsedající, vážené dámy a pánové, i já se chci přihlásit k pozměňovacím návrhům týkajícím se § 20 odst. 3. Pozměňovací návrh byl rozdán v písemné podobě, proto ho nebudu předčítat.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Slovo má pan poslance Snopek.

 

Poslanec Václav Snopek: Dámy a pánové, před chvílí jsem dostal textovou zprávu, zda někdo z Ministerstva zdravotnictví či předkladatelů zákona vede takovou statistiku, kdy stoupá počet infarktů: když kuřáci začnou více kouřit, nebo když se dívají na jednání z Parlamentu. To jen jako žert.

Hlásím se k pozměňovacímu návrhu, který byl předložen písemně a který se týká úpravy kouření ve vlacích. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Prosím pana poslance Šťastného.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, i já bych se přihlásil k pozměňovacímu návrhu, který jste dostali písemně na lavice. Týká se § 2. Jeho podstatou je snaha o zpřesnění definice, co je a co není nástupiště veřejné dopravy. Všichni víme, že je to věc dlouho diskutovaná a těžko vymáhatelná. Pokusili jsme se ji proto legislativně postihnout.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Kochan.

 

Poslanec Jozef Kochan: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Přihlásil bych se ke svému pozměňovacímu návrhu k projednávanému zákonu číslo 379. Hlavní důvod mého návrhu je ten, že je to taková nejliberálnější, nebo nejsvobodnější forma, kdy se provozovatel restaurace rozhodne, zda se v zařízení bude, nebo nebude kouřit. A je povinen svým způsobem označit tuto restauraci viditelně tím, aby návštěvník se mohl sám rozhodnout, jestli do té restaurace vstoupí, nebo ne. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Další přihlášenou do podrobné rozpravy je paní poslankyně Kalábková. Vážená paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Gabriela Kalábková: Děkuji, já budu velmi stručná. Jenom se chci též přihlásit ke svému pozměňovacímu návrhu, který jste všichni obdrželi minulý týden do svých lavic. Nebudu ho rozebírat, týká se to čl. 1 předmětného zákona. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já děkuji. Nyní se slova ujme pan poslanec Aubrecht. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, přihlašuji se k pozměňovacímu návrhu, který vám byl rozdán na lavice. Je to určitá forma k návrhu hospodářského výboru, určitý kompromisní návrh, i když osobně podporuji návrh, který je obsažen v hospodářském výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji, pane poslanče. Byl jste posledním přihlášeným do podrobné rozpravy. Rozhlížím se po sále… Nikdo další si nepřeje v této rozpravě vystoupit. Podrobnou rozpravu končím.

Ptám se pana poslance Šťastného jakožto zástupce navrhovatelů…? Nepřeje si závěrečné slovo, ani pan zpravodaj. Končím druhé čtení tohoto návrhu zákona.

Měla jsem avizované vystoupení předsedy poslaneckého klubu ODS pana Petra Tluchoře. Vážený pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, předstupuji před vás s prosbou a zároveň s procedurálním návrhem. Ta prosba se týká toho, a myslím, že všichni chápeme, a zažili jsme to minulý týden, že je třeba na volbu prezidenta se připravit. Na organizačním výboru jsme nabízeli zasedání příští týden kvůli interpelacím. V tuto chvíli přicházím s procedurálním návrhem na vyřazení zbytků bodů této schůze a ukončení této schůze. Děkuji pěkně.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane poslanče. O procedurálním návrhu bych měla dát hlasovat bezprostředně bez rozpravy. Nicméně hlásí se předseda poslaneckého klubu ČSSD, kterému v tomto případě slovo dám. Pane poslanče Hašku, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, vážená vládo, musím říci, že na organizačním výboru jsme samozřejmě vedli debatu o té možnosti, zda dnes dojde k ukončení schůze způsobem, který umožňuje jednací řád Poslanecké sněmovny. Ale zároveň je potřeba říct ještě předtím, než se každý z vás rozhodnete, jak budete hlasovat o návrhu kolegy Tluchoře, že minimálně já jsem za poslanecký klub ČSSD vznesl proti takovému postupu námitku. Námitku spočívající v tom, že podle řádně schváleného harmonogramu jednání Poslanecké sněmovny na první pololetí roku 2008 je standardně počítáno s celým tímto týdnem jako týdnem pro jednání pléna Poslanecké sněmovny. Samozřejmě, je faktem, že v minulém týdnu proběhla první volba prezidenta republiky, nebyla úspěšná, a proto v tomto týdnu svolal předseda Poslanecké sněmovny na pátek volbu druhou. Nicméně už v minulém týdnu nebyl čtvrtek jednacím dnem Poslanecké sněmovny z technických důvodů. Plně jsme respektovali nutnost, aby Kancelář Poslanecké sněmovny zajistila na Pražském hradě technické podmínky pro provedení prezidentské volby. Nicméně nevidíme sebemenší důvod, dámy a pánové, pro to, abychom se zítra vzdávali jednacího dne Sněmovny, který jediný podle zákona o jednacím řádu dává možnost opozici uplatnit své kontrolní místo, svoji kontrolní roli tady v Parlamentu prostřednictvím interpelací.

Máme si snad myslet, že někteří členové vlády s ohledem na svoje výroky v posledním týdnu mají obavy z toho, že se jich opozice zeptá, co těmito výroky mysleli? Máme si snad myslet, že předseda vlády a členové vlády se obávají dotazů, které logicky přicházejí v posledních hodinách a dnech v souvislosti s prezidentskou volbou v rámci interpelací? Já věřím, že snad ne.

Chtěl bych proto vyzvat všechny, abyste zvážili, zda schůze bude ukončena dnes. V zásadě tím opozici zacpete ústa, nedáte jí možnost se zeptat zítra na ústních interpelacích na aktuální záležitosti, kde určitě máme právo se ptát a vy máte ústavní povinnost odpovídat. Je to bohužel projev současné úrovně politické kultury této koalice. To je vše.

Bude teď záležet na hlasování každého jednoho z vás. Chtěl jsem vystoupit, aby bylo zřejmé, o jaké věci budeme hlasovat, proč budeme hlasovat.

Snad ještě poslední douška. Ptali jsme se dnes pana kancléře Kynštetra, jaká technická opatření budou zítra realizována na Pražském hradě, jestli se má opakovat celé to stěhování, příprava technických podmínek, prostor apod. Pan kancléř Kynštetr - a na organizačním výboru sedělo v té době minimálně 18 lidí, tak moc pěkně prosím, aby mě poslouchali, a pokud se spletu, tak aby mě opravili - uvedl, že se překontrolují jmenovky, připraví stolek pro další kandidátku a její doprovod a připraví zázemí pro gastronomii.

Dámy a pánové, žádný z těchto tří důvodů nestojí za to, aby opozice přišla o své právo interpelovat tuto vládu. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP