(14.40 hodin)
(pokračuje Julínek)

Chci upozornit na další moment. Je to pozměňovací návrh, který je v usnesení zdravotního výboru, je to bod 55, který se týká dentálních hygienistek. My jsme se snažili zvýšit kompetenci dentálních hygienistek tak, aby mohly daleko účinněji asistovat stomatologům, a díky jejich lobbismu je zase znovu snaha vrátit původní text zákona, kdy jim tento zákon přidával pouze preventivní činnost.

Chci upozornit, že dentální hygienistky zase podle tohoto stejného zákona se vlastně vzdělávají v bakalářském režimu, a představa, že bakalářka bude mít pouze výchovnou činnost, je úplně zbytečná, na to by jí stačil dvouměsíční kurs. Víte obecně, že chci, aby se více posilovaly kompetence zdravotníků nelékařů tak, aby mohli doplnit lékařskou činnost a lékaři se mohli věnovat strategické terapii, strategickému rozhodování o pacientovi a nemuseli dělat některé úkony, zvláště pokud my posunujeme vzdělávání těchto pracovníků na úroveň bakalář nebo magistr. Toto je přesně příklad, kdy stomatologové vystupují často na tiskových konferencích, že jich je málo, že nejsou schopni pokrýt veškerou činnost, kdy máme stížnosti občanů, že není možné si sehnat stomatologa, a přitom zároveň prostřednictvím některých z vás se snaží zabránit vyšším kompetencím dentálním hygienistkám.

Prosím vás, v našem původním textu samozřejmě bylo, že musí pracovat pod dohledem zubního lékaře a z indikace zubního lékaře, a znamená to, že by prováděly základní drobné výkony, které jinak berou stomatologům čas, a mohla by se tím velmi efektivně posílit jednak role stomatologů v prevenci a jednak samozřejmě u těch drobných kamenů, jako je například odstranění zubního kamene apod.

Upozorňuji tedy na bod 55, který by neměl být přijat, a měl by tam zůstat původní text, který vyšel z Ministerstva zdravotnictví ČR v rámci připomínkového řízení, a moc o to prosím.

To je jenom několik poznámek k pozměňovacím návrhům. Jinak jsem připraven dál okomentovat další eventuální návrhy, které zaznějí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, výboru pro zdravotnictví a hospodářskému výboru. Usnesení výborů vám byla rozdána jako sněmovní tisky 361/1 až 361/3. Prosím, aby se slova postupně ujali zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu pan poslanec Petr Bratský, poté zpravodajka výboru pro zdravotnictví paní poslankyně Jana Rybínová a zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Karel Korytář.

Vážený pane poslanče Bratský, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji, paní místopředsedkyně. Jsme ve druhém čtení dlouho očekávaného a potřebného zákona. Je složitý, má téměř 850 stran, a avizuji velké množství pozměňovacích návrhů ještě i mimo tři výbory, které se tímto zákonem zabývaly. Proto prosím všechny předkladatele, kteří je v podrobné rozpravě ještě načtou a vystoupí se svými návrhy, jestli by byli tak hodní a mohli by mi později potom doručit své návrhy písemně, aby mohly být co nejdříve rozdistribuovány pro všechny vás zde v Poslanecké sněmovně, abychom mohli tento zákon schvalovat ve třetím čtení ještě na této schůzi a nedošlo opravdu ke zpoždění technického charakteru.

Legislativně technické úpravy zákona přečtu v podrobné rozpravě.

Jinak za výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jste dostali jako tisk č. 361/1 usnesení č. 102 tohoto výboru. Myslím, že je zbytečné, abych ho četl, všichni ho máte na stole před sebou. S dalšími vystoupí již avizovaní zpravodajové kolegyně Rybínová a kolega Korytář.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji a prosím paní poslankyni Rybínovou, aby nás seznámila s projednáváním tohoto tisku ve výboru pro zdravotnictví. Vážená paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Rybínová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, výbor pro zdravotnictví na 16. schůzi konané dne 27. února 2008 přijal usnesení č. 47 k vládnímu návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 18/2004 Sb., o uznávání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti státních příslušníků členských států Evropské unie a o změně některých zákonů, zákon o uznávání odborné kvalifikace, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, sněmovní tisk 361.

Po odůvodnění zástupce Ministerstva zdravotnictví náměstkyně Markéty Hellerové, zpravodajské zprávě poslankyně Jany Rybínové a po rozpravě výbor pro zdravotnictví

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 18/2004 Sb., o uznávání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti státních příslušníků členských států Evropské unie a o změně některých zákonů (zákon o uznávání odborné kvalifikace), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, sněmovní tisk 361, přijala k tomuto návrhu tyto změny a doplnění… Dovolím si je nečíst, protože usnesení zdravotního výboru vám bylo rozdáno do lavic,

2. zmocňuje zpravodaje výboru, aby se stanoviskem výboru seznámil schůzi Poslanecké sněmovny a ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy.

Paní místopředsedkyně, dovolím si ještě tímto se přihlásit o slovo v podrobné rozpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám a prosím nyní za hospodářský výbor pana poslance Karla Korytáře. Prosím, máte slovo, vážený pane poslanče.

 

Poslanec Karel Korytář: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové, hospodářský výbor Poslanecké sněmovny na své 23. schůzi přijal usnesení č. 146, které jste obdrželi jako poslanecký tisk 361/2, které zní:

Hospodářský výbor po vyslechnutí zpravodajské zprávy poslance Karla Korytáře a po obecné a podrobné rozpravě

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky projednat a schválit tisk 361 v části přikázané hospodářskému výboru ve znění vládního návrhu zákona,

2. zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s navrhovatelem a legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl v návrhu zákona legislativně technické úpravy, které nemají dopad na věcný obsah navrhovaného zákona,

3. pověřuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny přednesl zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona v hospodářském výboru,

4. pověřuje předsedu výboru, aby předložil toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji a otevírám obecnou rozpravu, do které mám zatím jednu písemnou přihlášku. Prosím tedy pana poslance Michala Pohanku, aby se ujal slova. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Pohanka: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolil bych si tady krátce vystoupit ke sněmovnímu tisku 361 vzhledem k tomu, že tento sněmovní tisk byl původně navržen jako čistě harmonizační novela a nakonec po poměrně široké diskusi se podařilo, že tento sněmovní tisk bude mít i o něco širší ambici, která bude spočívat v tom, že v ní je zakotveno i financování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP