(10.40 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené dámy a pánové, dovolte mi, abych uvedl návrh usnesení Poslanecké sněmovny týkající se postupu při zařazování odpovědí na písemné interpelace na pořad schůze Poslanecké sněmovny a návrh usnesení Poslanecké sněmovny týkající se změny usnesení Poslanecké sněmovny č. 656 z 26. září 2003 k zpracovávání legislativně technických úprav do zákonů schválených Poslaneckou sněmovnou.

K předložení návrhu usnesení Poslanecké sněmovny k písemným interpelacím vedla organizační výbor snaha zefektivnit projednávání odpovědí na písemné interpelace, s nimiž poslanci nejsou spokojeni. V současnosti, kdy poslanci vznášejí požadavek na projednání odpovědi na svou interpelaci ve schůzi Poslanecké sněmovny během právě probíhající schůze pouze při dodržování lhůty 24 hodin od rozdání příslušného tisku, neúměrně narůstá jejich počet a nelze je projednávat za doby trvání schůze. Některé interpelace pak tedy mohou ztratit svoji aktuálnost. V návrhu usnesení je rovněž navrženo jednoduché řešení, které zamezí kumulaci interpelací na jednoho člena vlády. Navrhuje se zařazovat je na schůzi podle čísla sněmovního tisku, které je jednoznačným a nezpochybnitelným signálem, v jakém pořadí jednotliví poslanci o zařazení odpovědi v podstatě požádali.

Návrh na změnu usnesení k zapracovávání legislativně technických úprav do schválených zákonů je odůvodněn tím, že do tohoto usnesení je potřeba promítnout zejména přijetí nálezu Ústavního soudu č. 331/2005 Sb., v němž se Ústavní soud zabývá těmito úpravami včetně konečné odpovědnosti předsedy Poslanecké sněmovny za jejich provedení.

Návrh zachovává stávající vymezení těchto úprav a nově stanoví postup při jejich zapracovávání na základě souhlasu předsedy Poslanecké sněmovny. V odůvodněných konkrétních případech též umožňuje, aby předseda Poslanecké sněmovny pověřil dohledem nad jejich provedením zpravodaje.

Pokud jde o podrobnosti, odkazuji vás na informaci legislativního odboru, kterou jste obdrželi k posouzení již minulý rok, bylo to asi v prosinci, na všechny poslanecké kluby, kterou jste měli projednat a seznámit se s ní.

Předložený návrh usnesení zohledňuje samozřejmě tyto připomínky, které byly vzneseny z jednotlivých klubů, a doporučuji vám toto usnesení schválit.

Já bych pak tedy načetl tato dvě usnesení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takhle to bylo předloženo. Já tedy otevřu rozpravu, jestli je to možné. Požádám pana poslance Kováčika, jestli je to k tomuto bodu.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, pane předsedo, paní a pánové, samozřejmě jsme pečlivě posoudili materiál, který nám tady pan předseda navrhuje, a nemáme s tím žádný problém. Ale větší problém máme s tím, že jedná Poslanecká sněmovna, od které je odvozena i vláda, a nebýt toho, že právě teď vstupuje do Sněmovny pan místopředseda vlády Bursík, tak jsou vládní lavice totálně prázdné. Jsem přesvědčen o tom, že vláda by měla být přítomna na zasedání Sněmovny, a to, že jsou dneska - v uvozovkách - pouze interpelace, nemá být důvodem pro to, aby tady ministři neseděli. Právě naopak. Interpelace jsou na členy vlády. Pokud tady ministři nejsou, tak máme důvodné podezření se domnívat, že se snad interpelací bojí.

Chtěl bych požádat prostřednictvím pana místopředsedy vlády Bursíka zbylé členy vlády, aby se nad tímto stavem zamysleli a příště aby při zasedání Sněmovny se na jednání Poslanecké sněmovny dostavovali. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Vlčka, který se hlásí do rozpravy.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane předsedající, já bych, když dovolíte, přečetl ta dvě usnesení, protože bohužel tato usnesení byla rozdána již minulý rok na podzim a já si myslím, že spousta kolegyň a kolegů už zapomněla, co v usneseních bylo navrženo.

První usnesení k úpravě podrobnějších pravidel jednání Poslanecké sněmovny, to znamená, že to jsou odpovědi na písemné interpelace.

Poslanecká sněmovna stanoví podle § 1 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, podrobnější pravidla svého jednání takto:

1. Předloží-li poslanec nejpozději do zahájení schůze Poslanecké sněmovny předsedovi Poslanecké sněmovny žádost podle § 112 odst. 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, o zařazení projednání odpovědi na písemnou interpelaci na pořad schůze Poslanecké sněmovny, zařadí předseda Poslanecké sněmovny projednání odpovědi na písemnou interpelaci na pořad této schůze Poslanecké sněmovny. Odpovědi na písemné interpelace se projednávají v pořadí podle čísla stanoveného sněmovním tiskem.

2. Předloží-li poslanec žádost podle bodu 1 předsedovi Poslanecké sněmovny po zahájení schůze Poslanecké sněmovny, zařadí předseda Poslanecké sněmovny projednání odpovědi na písemnou interpelaci na pořad nejbližší následující schůze Poslanecké sněmovny.

3. Projednání odpovědi na písemnou interpelaci nelze zařadit na pořad schůze svolané podle § 51 odst. 4 nebo 5 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

To by bylo tedy usnesení k úpravě, co se týká odpovědí na písemné interpelace.

 

Teď bude úprava podrobnějších pravidel jednání Poslanecké sněmovny co se týče úpravy jednotlivých zákonů po přijetí v Poslanecké sněmovně.

K úpravě podrobnějších pravidel jednání Poslanecké sněmovny, to je druhé usnesení.

Poslanecká sněmovna v souladu s § 1 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, mění své usnesení č. 656 z 20. schůze dne 26. září 2003 k návrhu postupu při zapracovávání legislativně technických úprav do návrhů zákonů takto:

Článek II zní. II. Stanoví, že legislativně technické úpravy uvedené v článku 1 je oprávněn zapracovat do návrhu zákonů legislativní odbor Kanceláře Poslanecké sněmovny, a to na základě souhlasu předsedy Poslanecké sněmovny, který může v konkrétním případě pověřit dohledem nad jejich provedením zpravodaje.

To bylo druhé usnesení, které jste dostali v materiálech na konci loňského roku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To byly dva návrhy. Rozprava k tomuto bodu trvá, tak se ptám, kdo se k tomu ještě hlásí. Pokud se nikdo nehlásí, můžeme obecnou rozpravu ukončit.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Ptám se, kdo se hlásí do ní, jestli chce nějak usnesení upravit.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Jenom, pane předsedající, formálně. Odkazuji se na dvě přečtená usnesení, která jsem přečetl v obecné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nikdo další k tomu nic navrhnout nechce, k těmto usnesením, takže končím podrobnou rozpravu.

Měli bychom hlasovat o návrhu usnesení. Jsou tady usnesení dvě, ale můžeme je hlasovat dohromady, pokud nikdo nic nenamítá. Takže obě dvě úpravy bychom hlasovali v jednom hlasování, když nikdo nic nenamítá.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, schválit dva návrhy usnesení, které byly předloženy, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 57. Přítomno je 115 poslanců, pro hlasovalo 99, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

To je bod 82, což byl poslední bod, který jsem tady našel, že by se dal dnes projednat. Já už o žádném dalším vlastně v této chvíli nevím, takže mi nezbývá, než ukončit dopolední jednání Sněmovny. Jenom připomínám, že jednání by mělo pokračovat interpelacemi na nepřítomného premiéra, nicméně pokračovat budeme ve 14.30 hodin. Ve 14.30 pokračují interpelace na premiéra a pak interpelace na ministry.

Přeji vám dobrou chuť.

V případě, že interpelace na premiéra by skončily dřív, tak mi připadá, že by potom měly následovat interpelace na ministry. Když se vyčerpají interpelace na premiéra nebo když nejsou, tak by měly interpelace na ministry běžet hned ve 14.30. Pokud se vyčerpají, tak si myslím, že to jde. Jenom to říkám proto, že by to znamenalo, že by se ministři měli připravit na 14.30, aby mohli nastoupit.

 

(Jednání přerušeno v 10.50 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP