Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
14. března 2008 v 9.05 hodin

Přítomno: 151 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený člene vlády, zahajuji čtvrtý jednací den 28. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám.

Prosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami a popřípadě mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní.

Na úvod vás seznámím s omluvami neúčasti na dnešním jednání. Většinou z důvodů zdravotních se omluvili poslanci Jan Hamáček, Vladimír Hink, Vladimíra Lesenská, Zdeněk Lhota, Evžen Snítilý, Jeroným Tejc a Jindřich Valouch, paní kolegyně Michaela Šojdrová potom z důvodu zahraniční cesty. Z členů vlády se z dnešního jednání omlouvají a o omluvení žádají premiér Mirek Topolánek z důvodu účasti na zasedání Evropské rady v Bruselu, stejný důvod má i pan ministr Alexandr Vondra a pan ministr Miroslav Kalousek. Dále se omlouvá pan ministr Jehlička z pracovních důvodů, ministři Langer a Parkanová z důvodů zdravotních, ministr Řebíček z důvodů pracovních, ministr zahraniční Karel Schwarzenberg z důvodu hospitalizace a ministr Cyril Svoboda z důvodu zahraniční cesty.

Pan poslanec Petr Krill bude dnes hlasovat s náhradní hlasovací kartou č. 5 a pan poslanec Petr Rafaj s hlasovací kartou č. 12. Pan poslanec Jiří Paroubek má náhradní kartu č. 6.

Dovoluji si vám sdělit, že dnešní jednací den zahájíme pevně zařazenými body a tyto body vám zopakuji. Jsou to body 5, 44, 2, 7, 17, 18, 30, 80, 6, 24 a 32.

Nyní se hlásí pan poslanec Hanuš k programu jednání. Vážený pane poslanče, máte slovo. (Hluk v jednacím sále.) Dámy a pánové, já vás poprosím o chvilku trpělivosti.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Děkuji. Mám zde návrh na pevné zařazení bodu z toho důvodu, že je nutná účast hejtmana Jihomoravského kraje, neboť se jedná o návrh zastupitelstva Jihomoravského kraje. Je to bod programu č. 41, sněmovní tisk 334, a prosil bych ho zařadit na jednání ve čtvrtek 20. března 2008 dopoledne po zbývajících písemných interpelacích.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Myslím, že jsme všichni rozuměli této žádosti.

Hlásí se pan poslanec David Rath. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Paní předsedající, já bych vás poprosil, abyste sehnala některého z místopředsedů vlády.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Mezitím za vašimi zády, což jste nemohl vidět, se dostavil pan místopředseda vlády Martin Bursík.

 

Poslanec David Rath: Omlouvám se.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Myslím, že tedy můžeme v jednání pokračovat.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, rozhodneme tedy o návrhu na pevné zařazení sněmovního tisku 334, bodu 41 programu naší schůze, na čtvrtek 20. března 2008 v dopoledních hodinách po skončení písemných interpelací. Důvodem je umožnění zástupci Jihomoravského kraje jakožto předkladatele dostavit se k projednávání tohoto bodu.

Učiním ještě pokus o přivolání některých dalších kolegyň a kolegů z předsálí. (Děje se.) Ještě jednou vás poprosím, abyste se všichni přihlásili svými hlasovacími kartami.

 

Dovolím si nyní zahájit hlasování s pořadových číslem 59 a táži se vás, kdo souhlasí s návrhem na pevné zařazení bodu č. 41. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 130 poslankyň a poslanců pro 116, proti jeden. Tento návrh byl přijat.

 

Žádné další návrhy na změny v našem programu jednání jsem nezaznamenala, můžeme tedy přistoupit k projednávání prvního pevně zařazeného bodu pro dnešní jednání a tím je bod

 

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony na úseku cestovních dokladů
/sněmovní tisk 389/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede za nepřítomného řádně omluveného nemocného ministra vnitra Ivana Langera pan ministr Jiří Pospíšil. Vážený pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s tímto návrhem zákona v zastoupení pana kolegy Ivana Langera. Jedná se o novelu zákona, kterým se mění některé zákony na úseku cestovních dokladů. Vzhledem k tomu, že jde o druhé čtení, a protože projednávání ve výboru ukázalo, že se jedná o novelu, která není sporná, dovolím si tedy takto zde pana kolegu zastoupit, aniž by to snížilo, v to alespoň doufám, kvalitu legislativního procesu.

Dovolte mi tedy, abych na úvod stručně zopakoval, co je obsahem této novely. Cílem navrhovaného zákona je odložení termínu pro vydávání cestovních dokladů s údajem o otiscích prstů. Údaje o otiscích prstů je třeba do cestovních dokladů zavést na základě nařízení Rady Evropských společenství 2252/2004, a to ve lhůtě 36 měsíců ode dne rozhodnutí Komise, kterým se stanoví tzv. technická specifikace tohoto projektu. Toto rozhodnutí přijala Komise 28. června 2006, to znamená lhůta pro zavedení této normy Evropských společenství, resp. Evropské unie, do českého právního řádu vyprší 28. června 2009. To znamená, že odložíme-li účinnost zákona, jsme stále ve lhůtě, která je nám stanovena Evropských společenstvím.

Je třeba konstatovat pro zopakování, že zákonem č. 136/2006 Sb. byl stanoven termín pro vydávání cestovních dokladů s tímto údajem o otiscích prstů již k 1. květnu 2008. A cílem právě je odložit o rok tuto účinnost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP