(15.20 hodin)
(pokračuje Julínek)

Ať si Brno nebere větší sousto, než je schopno zvládnout! Já nemůžu svěřit špičkovou traumatologickou péči do rukou města Brna. Ono tomu tak ani nebude, takže dojde jenom k přesunu vlastnictví, které, jak jsem již říkal, je napadnutelné i z hlediska legislativní cesty. To, co je ale asi hlavním důvodem, proč tady o tom jednáme a proč se vstupuje do kompetencí a odpovědnosti resortních a ministra, je, že se blíží volby a že je potřeba, aby se poslanci tady před voliči předvedli.

Já chci ujistit znovu Brňany a ujistím je na podzim, až uvidí, jak budou pokračovat dál rekonstrukce a plány nového traumatologického centra, že v Brně bude špičková traumatologické péče a že se nemusí bát, že ji nedostanou, že najdou své lékaře a že se můžou zase na ně s důvěrou obrátit a že není podstatný dům, ale jsou podstatní lékaři. To stejné mohu slíbit regionu jihomoravskému i přilehlým regionům jihlavskému a zlínskému, které služby traumatologického centra využívají.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Nyní mám tři faktické - pan kolega Rath, Tejc a Hašek. První s přednostním právem, protože je předkladatel… A Martínek - má také faktickou? (Ano.) Já jsem si vás, pane poslanče, když jste se přihlásil, napsal do řádné.

Nyní pan poslanec Hašek s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. V rámci faktické. Vážený pane předsedo, vládo, pane ministře Julínku, kolegyně a kolegové, já se nestačím divit té vaší argumentaci! Kde berete tu odvahu, nestydím se říct slovo drzost, říkat o tom, že městu Brnu jde o nemovitosti! Město Brno tyto nemovitosti právě převedlo na stát za primátorování vašeho primátora Duchoně, tehdy kupní smlouvou v řádu desítek tisíc korun, a vrabci na střeše cvrlikají, že celý zánik Úrazové nemocnice může být spojen, podtrhuji slovo může být spojen, s majetkovými spekulacemi, ale nikoliv ze strany radních města Brna, ale úplně jiných lidí, kteří nejsou teď v podřízenosti města, ale kteří mohou být spojeni nějakým způsobem s vámi, pane ministře! To je fakt číslo jedna.

Vyčítat nám legislativní čistotu a odkazovat se na legislativní pravidla vlády v situaci, kdy vy jste tady v reformním batohu načetli šedesátistránkové pozměňovací návrhy, úplně jste změnili cenotvorbu u léků, tomu se říká výsměch, pane ministře! To snad nemyslíte vážně, že vy nám vyčítáte, jestli postupujeme podle legislativních pravidel vlády.

K tomu, že nás napadáte, že to je nějaká politická agitka před volbami. Pane ministře, to myslíte vážně? Vy si myslíte, že pacientů tam se ptají, koho volí, když je tam doveze sanitka rozsekané po autonehodě!? Nebo že pacienti se ptají lékařů, jaká je tam politická orientace? To je výsměch! To ta věta, že jste z Brna, to si myslím, že jste si udělal v Brně teď, pane ministře, pěknou ostudu! Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní pan poslanec Rath s faktickou, pak pan poslanec Tejc a pan poslanec Martínek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, mě velmi zarazila argumentace pana ministra Julínka, kdy převést traumatologii na město Brno je riziko, ale já přitom vím, že pan ministr Julínek jedná o převodu Fakultní nemocnice na Bulovce na město Prahu, a tam máme také několik velmi špičkových pracovišť, třeba pro celou republiku infekční kliniku. Nikde jinde neexistuje. Takže město Brno je nekompetentní provozovat traumatologii, ale kamarád Bém je plně kompetentní provozovat traumatologii, gynekologii, infekci a špičkovou onkologii v Praze. Velmi zvláštní logika! Čili jedno město je špatně, druhé město je dobře. Měl byste si v tom udělat trošku pořádek!

A poslední poznámka. Pane ministře, já mám pocit, že vy neustále říkáte, že to, co děláte, jsem v podstatě chtěl dělat já a že vy neděláte nic jiného než to, co my jsme dávno chtěli dělat. Já bych vás moc požádal, abyste jaksi za své skutky nesl sám zodpovědnost a nesnažil se schovávat za někoho jiného, a současně bych vás chtěl ubezpečit, že pokud jsem něco chtěl udělat, skutečně chtěl udělat, tak jsem to udělal! Pokud jsem to neudělal, tak jsem to udělat nechtěl a jsou to pouze vaše fantazie! Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Tejc. Připraví se pan poslanec Martínek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji. Vážený pane ministře, vy nám vyčítáte, že děláme politiku ve věci Úrazové nemocnice, ale my jsme politici a vy jste také politik. A úkolem politiků je konat ve prospěch veřejnosti. A pokud vy to neděláte, my to musíme dělat za vás!

A ještě ke stranickým knížkám. Vážený pane ministře, můžete mi říct, jakou stranickou knížku má ředitel Fakultní nemocnice v Bohunicích? Můžete mi to prosím říct? Je to ODS? Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou pan poslanec Martínek. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Připraví se řádně přihlášená paní poslankyně Fialová.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, kolegové, já myslím, že pan ministr, když tady argumentuje něčím, tak by si měl nejdříve ověřit fakta, protože jestliže tady hovořil o neústavnosti tohoto převodu, tak já bych ho chtěl upozornit na to, že tímto způsobem se už převáděl nejeden majetek. Takže jestli na tom trvá, tak by mohl zpochybnit převody, které se prostřednictvím tohoto návrhu, resp. tohoto postupu už realizovaly. To je jedna věc.

A pokud se týká celé Úrazové nemocnice, tak si myslím, že je zcela evidentní, a já ujišťuji pana ministra, že brněnská veřejnost velmi dobře bude sledovat to, co se bude s těmito lukrativními nemovitostmi dít, a myslím si, že je všeobecně známé, že to je hlavní důvod, proč se manévruje právě s nemocnicí, která má v Brně a v celém okolí, a to nejenom v Jihomoravském kraji, ale také v Pardubickém kraji, Vysočině, neuvěřitelně dobrou pověst. Mimochodem, ministr Cyril Svoboda by o tom mohl hovořit, protože, tuším, že mu tam zachránili život. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou pan poslanec Grebeníček. Paní poslankyně Fialová musí počkat, protože z jednacího řádu mají faktické přednost. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, stejně jako vy, i já jsem obdržel dopis, který nám zaslali odboráři z Úrazové nemocnice v Brně. Chci to zdůraznit panu ministrovi, že nevaříme z vody, ale opíráme se o konkrétní názory konkrétních lidí.

Protože jste všichni obdrželi tento dopis, nehodlám ho zde celý předčítat, pouze jednu pasáž: "V zemi, kde je nedostatek kvalifikovaných lékařů a sester, se se zaměstnanci Úrazové nemocnice zachází jako s podřadnými nevolníky, kterým jsou upírána základní práva - právo na informace a svobodu slova! Ano, je tu jednoduché řešení: odejít. Naše profesní čest nám ale nedovoluje chovat se nezodpovědně a opustit pacienty. Tak se může chovat ministr k anonymním pacientům, ale ne lékař k pacientovi, kterému se musí dívat do očí!"

Dámy a pánové, v této souvislosti se mně vybavuje známý výrok: Úsilí spojit v jedno moudrost a moc setkává se v případě ministra zdravotnictví s úspěchem jenom zřídka a nakrátko.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní řádně přihlášená paní poslankyně Fialová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, není pochyb o tom, že Úrazová nemocnice je jako traumatologické centrum důležitou a podle některých odborníků i unikátní součástí záchranného systému s nadregionální působností, tedy slouží pacientům nejen Jihomoravského kraje, ale např. i kraje Vysočina a dalších, a funguje jako celek s provázaností jednotlivých oddělení přímo v centru města. Je jednou z nejlépe vybavených nemocnic, která se specializuje na léčebně preventivní péči a vědeckovýzkumnou činnost v oboru traumatologie a speciální chirurgie. Za výhodu a nikoliv nevýhodu pokládám i heliport před Úrazovou nemocnicí, který funguje již 13 let zcela bez problémů. Jistě není bez zajímavosti, že tato nemocnice jako jediná v Brně řízená Ministerstvem zdravotnictví nebyla nikdy oddlužena. Na rozdíl od nemocnic U svaté Anny a Bohunic. Převážnou část stavebních aktivit financovala nemocnice z vlastních zdrojů, kromě dotace na rekonstrukci nemocniční kuchyně v roce 1996, kterou poskytlo Ministerstvo zdravotnictví.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP