(15.50 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Žádného racionálního konkrétního argumentu ze strany pana ministra Julínka jsem se tady nedočkal. On hovořil o jiné nemocnici, hovořil o Nemocnici Milosrdných bratří. Chtěl bych ho také upozornit, že tato nemocnice nebyla zrekonstruována pouze ze státních dotací, ale také za výrazného přispění města Brna. Ale pan ministr zdravotnictví Julínek nezmínil jediný konkrétní racionální argument, který by hovořil proti tomu, proč nemá být tato nemocnice postoupena na město Brno. Přitom v jiných případech se ministr zdravotnictví nebrání privatizaci, nebrání se přesunům, nebrání se tomu, aby se jím zřizované organizace měnily na akciové společnosti, aby nad nimi Ministerstvo zdravotnictví ztrácelo jakýkoli vliv.

Já se domnívám, že případ Úrazové nemocnice je do značné míry skutečně pilotním projektem těch praktických kroků, které připravuje a chystá Ministerstvo zdravotnictví a které připravuje a chystá ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, že je to příkladem toho, jak se chystá Ministerstvo zdravotnictví postupovat i v jiných případech. Je to příklad určité arogance, je to příklad ignorace protiargumentů, je to příklad absence komunikace a je to také příklad toho, že Ministerstvo zdravotnictví ani nechce a nemá vůli celou situaci vysvětlit obyvatelům Brna, celou situaci vysvětlit obyvatelům Jihomoravského, Zlínského a kraje Vysočina, které spadají do spádového území Úrazové nemocnice. Ministerstvo zdravotnictví už před několika měsíci rezignovalo na jakoukoliv veřejnou komunikaci v této věci, mlčí, ignoruje nabídky města Brna na jednání o dalším osudu této nemocnice. A myslím si, že takovým příkladem ignorace a arogance bylo i vystoupení pana ministra zdravotnictví na této schůzi Poslanecké sněmovny.

Já se domnívám, že v této situaci ti, kdo mají zájem na tom, aby se nezhoršila zdravotní péče pro obyvatele města Brna a okolí, mají v zásadě jedinou možnost. Pokud Ministerstvo zdravotnictví odmítá dialog, odmítá nabídku města Brna na převod této nemocnice, tak předložení zákona je poslední možný krok pro to, abychom zvrátili zánik Úrazové nemocnice. A já se domnívám, že všichni poslanci, kteří mají zájem na tom, aby se nezhoršila zdravotní péče pro obyvatele jižní Moravy a okolních krajů, mají možnost tento náš návrh zákona podpořit.

Děkuji za vaši pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Kováčik. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, opozice přišla s návrhem zákona, který se týká toho snad úplně nejvážnějšího tématu, které zde v České republice v posledních měsících hýbe veřejným míněním. Není to pouze Úrazová nemocnice v Brně, to je jenom taková špička ledovce. Jde o zdravotnictví jako takové, kde už dnes, necelého čtvrt roku poté, co reformy vešly v platnost, se řada občanů České republiky na vlastní kůži přesvědčila, že jsou to právě oni, kteří na experimenty této vlády doplácejí.

Já bych v této chvíli chtěl poukázat na to, že opozice tady nehovoří jenom z nějakého potěšení z řeči, opozice tady neprovádí nějaké tlamocviky jenom proto, aby se ukázala, že je opozicí. Opozice chce vážně poukazovat a vážně řešit problémy občanů této země, ještě než narostou do ještě obludnějších rozměrů.

Pane předsedo, paní a pánové, vládní lavice jsou ale v této chvíli téměř prázdné. Já s potěšením kvituji, že alespoň pan ministr zdravotnictví je zde přítomen, ale to nejvážnější téma, tedy zdravotnictví, přece není věcí jenom pana ministra Julínka. To nejvážnější téma je věcí celé vlády, která rozhoduje ve sboru. A jak může předseda vlády či místopředsedové vlády či ostatní ministři nějak kvalifikovaně rozhodovat, když v podstatě nechtějí poslouchat argumenty opozice, když v podstatě dávají… (Předsedající: Čas!)

Pane předsedo, já mluvím jako předseda klubu s přednostním právem.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: No tak ale to jste se nemohl přihlásit s faktickou, na faktickou jsou dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Přihlášku jsem si dával rukou potom. Ale prosím, abyste mě nechal dokončit. (Předsedající: Dobře.) Děkuji.

Jak můžou ministři ve sboru rozhodovat o tak vážném tématu, když ani nechtějí poslouchat? Já to beru jako obrovskou aroganci současné vládní moci vůči opozici v Poslanecké sněmovně, jako přezírání a pohrdání parlamentní demokracií. Prostě je tady situace, kdy se pan předseda vlády a celá jeho vláda tváří jako "ono se v podstatě nic neděje, jen si to tady vypovídejte, my si stejně rozhodneme podle svého". Ano, máte bolše, máte tedy většinu v této Poslanecké sněmovně, můžete se tedy podle toho rozhodnout. Ale já jsem přesvědčen o tom, že je třeba, aby při vašem rozhodování byly brány v úvahu názory občanů této země, a myslím si, že názory většiny občanů této země na zdravotnictví právě teď, právě v těchto chvílích reprezentuje parlamentní opozice.

Prosím, aby další této diskuse, pane předsedo Poslanecké sněmovny, byla zúčastněna celá vláda. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo. Příště bych poprosil, abyste mě když tak opravil, jak se hlásíte. Podle mě, když na mě uděláte téčko, tak je to faktická. Ale to teď nechám být.

Pan ministr se přihlásil o slovo. Pan ministr Julínek má nyní slovo. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji, pane předsedo. Kolegyně, kolegové, jenom krátce ještě znovu zdůrazním. V Brně se investuje 320 mil. do nového úrazového centra. Bude tam nové, moderní, dobře vybavené úrazové centrum, které bude lepší než prostředí, které bylo v úrazovce jak z medicínského, tak z technologického hlediska. To tady říkám s plnou odpovědností a naprosto zřetelně a jasně.

Co se týče Úrazové nemocnice, znovu jsem zdůraznil, že i kdyby teoreticky tento zákon byl opravdu proveden, že se jedná jenom o převod nemovitostí. Jestliže pan poslanec Sobotka hovořil o nemovitostech, které byly převedeny Úrazové nemocnici, chci ho ujistit, že byly osm let prázdné, že normálně chátrají, že s nimi ani stát, ani město, ani Úrazová nemocnice nic nedělaly. To je taky jakýsi obraz o představách, jak měla tato nemocnice být údajně rozvíjena. Já si nedovedu představit, že město Brno vygeneruje stamiliony, které jsou nutné na udržení Úrazové nemocnice, a nedovedu si představit, že můžou převzít nadregionální odpovědnost za traumatologické centrum. To i vy po mně chcete, aby toto garantoval stát. Takže to bude garantovat stát a budu to garantovat já.

Já se tady ještě omlouvám panu poslanci Jandákovi, že mu dlužím odpověď na jeho otázku, na jeho spekulaci, která se týká údajného prodeje Chrenkovi, a že tomu bude velet Pohanka. Tak chci ujistit, že plán Ministerstva zdravotnictví je opravdu přestěhovat zdravotní péči z Úrazové nemocnice do Bohunic kompletní, a tudíž tam není žádný jiný vedlejší plán, takže to není pravda, když to řeknu úplně jednoduše.

Zároveň chci znovu potvrdit, že všechna jednání, která teď probíhají, jednání odborná, která posuzovala vhodnost prostorů a způsob přestěhování a výběr týmů, tak jednání, která probíhají teď, jsou především garancí zaměstnaneckých poměrů pro zaměstnance Úrazové nemocnice, totální garancí, to znamená všechna vyjádření, která tady byla o údajném připravovaném rozprášení či nepostarání se o kolegy, kteří tam pracují v jiných oborech, než je úrazová chirurgie, nejsou pravdivá.

Takže moc vás prosím, já chápu to politické defilé, chápu blížící se volby, chápu, že opozice si musí honit triko, a chápu i pana předsedu Kováčika, ale chci ho upozornit, že téma Úrazová nemocnice je výsostně exekutivní téma, že to není arogance, to je odpovědnost zřizovatele, který zřizuje tuto nemocnici a organizuje péči ve městě Brně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP