(Jednání pokračovalo v 17.20 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím, abyste všichni zaujali místa ve svých lavicích. Blíží se hlasování o návrhu na zamítnutí předložené normy. Já ještě malý okamžik počkám, než do jednacího sálu dorazí všichni, které jsem gongem upozornila na to, že hlasování již proběhne za malou chvíli.

Ještě se ale o slovo hlásí předseda poslaneckého klubu ČSSD pan poslanec Michal Hašek.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Nebojte, kolegové, nebude to do třetice žádost o pauzu, alespoň ne v této chvíli. Já bych chtěl jen ještě reagovat na tu záležitost, kterou nám tady říkal pan ministr Julínek ve vztahu k řediteli Janečkovi a jeho angažmá v senátních volbách.

Já věřím, že pan ministr měří všem stejným metrem, takže doktor Leoš Heger, kandidát ODS v obvodu Hradec Králové pro senátní volby, toho času ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové, předpokládám, že dostane obdobně na výběr, jako dostal doktor Janeček v Brně.

Děkuji. (Potlesk části poslanců zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já se domnívám, že už jsou zde všichni, kteří přijít chtěli nebo mohli, a proto rozhodneme nyní v hlasování s pořadovým číslem 86, kdo je pro návrh na zamítnutí této normy.

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 86. Přítomno 175, pro 86, proti 87. Tento návrh přijat nebyl.

 

Ale proběhne ještě kontrola hlasování, takže vás požádám o trpělivost.

Je nějaká námitka? Pan kolega František Dědič se hlásí o slovo.

 

Poslanec František Dědič: Kolegyně a kolegové, omlouvám se, ale hlasoval jsem pro, a na sjetině mám křížek. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O této námitce rozhodneme v hlasování pořadové číslo 87. Zahajuji toto hlasování. Táži se, kdo souhlasí s námitkou. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 87 skončilo. Přítomno 175, pro 147, proti 6. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o zamítnutí předloženého návrhu.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 88. Táži se, kdo je pro, návrh na zamítnut. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 88. Přítomno 175, pro 87, proti 88. Návrh přijat nebyl.

 

Domnívám se, že opět proběhne kontrola hlasování.

Je nějaká námitka? Není. (Tleská levá část sněmovny.)

 

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhuje přikázat předložený návrh k projednání výboru pro zdravotnictví. Ptám se, zda někdo navrhuje jiný návrh na přikázání. Není tomu tak.

 

Můžeme tedy začít hlasovat o návrhu na přikázání výboru pro zdravotnictví.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 89. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 89. Přítomno 177, pro 137, proti 5. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání výboru pro zdravotnictví, a tím končí projednávání bodu číslo 13, sněmovního tisku 373. Děkuji paní zpravodajce, panu navrhovateli.

 

Můžeme se věnovat druhému bodu, který jsme si zařadili na dnešní odpolední jednání. Tímto druhým bodem je

 

25.
Návrh poslanců Jiřího Paroubka, Davida Ratha, Bohuslava Sobotky a dalších
na vydání zákona o zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví
/sněmovní tisk 372/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Už v prvním čtení byl navržen postup podle § 90 odst. 2. Ovšem bylo mi doručeno veto proti tomuto postupu, a tak prosím, aby nejprve ke stolku zpravodajů zasedli za navrhovatele pan poslanec Jiří Paroubek, také zpravodaj pro prvé čtení pan kolega Jaroslav Krákora.

Návrh jsme začali projednávat v úterý 12. února na 27. schůzi, kdy jsme přerušili obecnou rozpravu, a v obecné rozpravě budeme tedy pokračovat.

Pokud je vše v pořádku, tak zde mám čtyři písemné přihlášky do této obecné rozpravy. Tou první je přihláška pana poslance Václava Votavy, poté je zde - pardon. Teď nevím, jak se v tom mám vyznat, ale budu-li brát v potaz číslování, které tady učinil někdo z mých kolegů, tak by měl vystoupit nejprve pan poslanec Ivan Ohlídal, poté pan poslanec Rath, poté pan kolega Jiří Paroubek, poté pan poslanec Václav Votava. Není-li prosím námitka s tímto postupem, prosím, aby se první ujal slova v této pokračující obecné rozpravě pan poslanec Ivan Ohlídal.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, na dnešní schůzi klubu ČSSD byl přítomen pan ministr Julínek, který nám vysvětloval podstatu své zdravotnické reformy. Mimo jiné hovořil také o regulačních poplatcích v tomto zdravotnickém systému. Z jeho řeči vyplynulo, že tyto zdravotnické poplatky, regulační poplatky, výrazně pomohou finančně našemu zdravotnictví. Bohužel svojí argumentací mě vůbec nepřesvědčil. Uvedu to na jednom příkladu.

Když pacient přijde na jakoukoliv kontrolu k všeobecnému lékaři, když navštíví specialistu, musí zaplatit regulační poplatek 30 korun. Když dostane recept, tak lékárníkovi v lékárně za každou položku na receptu zaplatí rovněž 30 korun. Částky těchto 30 korun jak u lékařů, tak v lékárnách zůstanou ve prospěch toho lékaře, ve prospěch té lékárny. Čili jinými slovy řečeno, pokud logicky uvažuji, tak tyto poplatky se vůbec nevracejí do zdravotnického systému a nepomohou tedy jím - panem ministrem - proklamované jakési sociální pomoci dlouhodobě nemocným pacientům.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP