(12.30 hodin)
(pokračuje Dimitrov)

13. Hlasování o pozměňovacím návrhu D.7, varianta A. Bude-li přijat D.7, varianta A, jsou D.7, varianta B a B.VIII, nehlasovatelné. Nebude-li přijat D.7, varianta A, hlasovat D.7, varianta B. Bude-li D.7, varianta B, přijat, je B.VIII nehlasovatelný. Nebude-li přijat D.7, varianta B, hlasovat B.VIII. (V sále je obrovský hluk.)

14. Hlasování o pozměňovacím návrhu B.IX, to je účinnost.

15. Hlasování o pozměňovacím návrhu E ve znění legislativně technické úpravy legislativního odboru, § 20 odstavec 3.

A konečně hlasovat o návrhu zákona jako celku.

Prosím, vážený pane předsedající, o zjištění stanoviska Poslanecké sněmovny k tomuto procedurálnímu návrhu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, k proceduře, kterou navrhl pan zpravodaj, se hlásí pan místopředseda Vojtěch Filip a paní poslankyně Rybínová.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, pane premiére, členové vlády, paní a pánové, chápu, že můžeme odhlasovat tuto proceduru, nebo případně její změnu. Zažil jsem takový návrh už jednou, to bylo v době, kdy jsme přijímali zákon o podmínkách provozu na pozemních komunikacích. Byl z toho pěkný paskvil.

Dovolte mi jako nekuřákovi, a zatvrzelému nekuřákovi celý život, navrhnout vrácení do druhého čtení. Ve druhém čtení poté rozhodnout o vrácení výborům k novému projednání, protože jestli si chcete udělat ostudu, já ne. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane místopředsedo, vy jako znalec jednacího řádu dobře tušíte, že po ukončené rozpravě ve třetím čtení váš návrh je trošku mimo obrys. (Veselost v sále.)

Teď bude hovořit paní poslankyně Rybínová.

Nechtěl jsem říci panu místopředsedovi, že je přímo mimo mísu, což bych řekl. (Opět veselost v sále.)

 

Poslankyně Jana Rybínová: Děkuji, pane místopředsedo. Já se omlouvám. Vím, že procedura je velmi komplikovaná, nicméně mám protinávrh k proceduře. Týká se to bodu 6, to je hlasování pozměňovacích návrhů k regulaci kouření v zařízeních provozovaných na základě povolení k hostinské činnosti. To znamená, že souhlasím s tím, co navrhl pan poslanec Dimitrov v ostatních bodech, nicméně v bodě 6 bych navrhovala proceduru následující.

Ještě bych odůvodnila proč. Pan poslanec Dimitrov jako první hlasování v bodě 6 navrhuje usnesení zdravotního výboru, to znamená úplný zákaz kouření, a postupně se od tohoto nejkonzervativnějšího návrhu posune k nejliberálnějšímu, to znamená k poslednímu H, který navrhuje pan poslanec Kochan. Já osobně se kloním i po diskusi s mnohými poslanci, o kterých vím, že mají problém hlasovat o úplném zákazu kouření, ale možná se posunou, například k nějaké kompromisnější variantě - první jako právě úplný zákaz kouření.

Takže navrhuji opačnou proceduru, to znamená, že bychom v bodě 6 jako první hlasovali pozměňovací návrh H, to znamená pozměňovací návrh pana poslance Kochana. Bude-li přijat H, jsou A.1 až A.3, B.IV.3, D.2, A1.1, I1.1, I1.2, I.2, I.3 a J nehlasovatelné.

Nebude-li přijat H, hlasovat I1.1, I1.2, I.2, I.3 ve znění legislativně technických úprav legislativního odboru.

Budou-li přijaty I1.1, I1.2, I.2, I.3 ve znění legislativně technických úprav legislativního odboru, jsou A.1 až A.3, B.IV.3, D.2 a J nehlasovatelné. Nebudou-li přijaty I1.1, I1.2, I.2, I.3 hlasovat A.1 a A.2. Budou-li přijaty A.1 a A.2, jsou B.IV.3 a D.2 nehlasovatelné.

Budou-li přijaty A.1 a A.2, provést orientační hlasování mezi A.3 a J včetně legislativně technické úpravy legislativního odboru. Liší se pouze ve výměře provozovny. A.3 - výměra menší než 200 metrů čtverečních. J - výměra menší než 100 metrů čtverečních. Pak hlasovat ten, který získal větší podporu jako první. Bude-li jeden z návrhů přijat, je druhý nehlasovatelný. Nebudou-li přijaty A.1 až A.3 nebo J, hlasovat D.2. Bude-li přijat D.2, je B.IV.3 nehlasovatelný. Nebude-li přijat D.2, hlasovat B.IV.3.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Rybínové. O slovo se opět přihlásil pan místopředseda Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, paní a pánové, jen velmi stručně. Já jsem nechtěl u žádného z členů vlády vyvolat, aby mi svým vystoupením umožnil otevřít znovu rozpravu ve třetím čtení, kde by ten můj návrh nebyl mimo mísu, jak řekl pan místopředseda Kasal. Ale možná že teprve teď, když jste pochopili, že je tady jedna procedura, alternativní procedura, jistě věřím, že zpravodajové klubů se v ní všichni vyznají už teď, tak si dovolím říci právě proto, aby zákon mohl být přijat, to vrátit do druhého čtení. Věřte mi nebo ne, jestliže to tady budeme hlasovat a na konci hlasování přijdeme k nějakému výsledku a vy budete mít odvahu pro to zvednou ruku, aniž byste tušili výsledek, tak já si myslím, že takovou odvahu já mít nebudu. A prostě se jenom zdržím hlasování, protože nemohu tušit, jaké různé, promiňte mi, koalice - protože tady nejde o politický spor, ten jistě není věcí jedné nebo druhé politické strany. To je věc zcela občanská. Jediný rozměr to má zdravotní. Tak v tomto ohledu bych opravdu požádal, a teď výslovně, jednoho ze členů vlády, jestli by neotevřel rozpravu ve třetím čtení, kde bych mohl řádně předložit tento procedurální návrh.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Filipovi. Rozhlížím se. Hlásí se pan ministr Miroslav Kalousek. (V sále je stále obrovský hluk.)

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dámy a pánové, přeji panu místopředsedovi Filipovi hezký den.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. V otevřené rozpravě vystoupí pan poslanec Šťastný, potom pan místopředseda Filip.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, k právě probíhající rozpravě a k návrhu chci říci, že to, že vrátíme zákon zpátky do druhého čtení, v množství pozměňovacích návrhů nepomůže. Situace, ať bude vždy takovýto zákon na stole, tak vždy se k němu budou objevovat pozměňovací návrhy.

Jsem přesvědčen, tak jak znám, a uvidíte do budoucna, až dojde k hlasování, pokud k němu dojde, že ve většině případů jde o věci, na kterých je shoda.

Na jediné věci není shoda, a to je oblast regulace zejména v hostinských zařízeních. Tam jsou dvě protichůdné varianty. Jedna je navržena v proceduře panem zpravodajem. Druhá varianta paní kolegyní Rybínovou. Liší se tím, že pan zpravodaj navrhuje, abychom hlasovali tak jako na zdravotním výboru od té nejpřísnější varianty. Paní kolegyně Rybínová navrhuje od té nejměkčí varianty. Žádný jiný rozdíl v tom není. Všechny ostatní věci jsou jednoduché. Samozřejmě kdybychom hlasovali společně o usnesení zdravotního výboru jako celku, tak by to bývalo bylo jednodušší, ale to se prostě tady neděje.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Šťastnému. Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, děkuji panu ministru financí, že mi umožnil dát procedurální návrh vrátit tento tisk do druhého čtení, tedy tisk 142.

Jsem přesvědčen, že pan kolega Šťastný nemá pravdu. Protože Poslanecká sněmovna při hlasování ve třetím čtení není seminář, kde bychom mohli přednášet jednotlivé návrhy a odůvodňovat je, případně pokud chyběl seminář k tomuto tisku, tak nechť ho provede zdravotní výbor. Ale já jsem přesvědčen, že to, co můžeme udělat, je vrátit návrh zákona do druhého čtení, ve druhém čtení rozhodnout o vrácení výborům k novému projednání. A nechť tedy už je tam po návrzích jednotlivých výborů, které projednal, vrátit výboru jedinému. A jestliže jsem řekl, že to má zdravotní rozměr, tak ve druhém čtení potom vrátit jednomu jedinému výboru k novému projednání a to by byl výbor zdravotní. Takže já si myslím, že to je procedurálně možné.

Rád bych, abyste zvážili můj návrh, který jsem podal, a případně se k němu kladně vyjádřili v hlasování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP