(18.00 hodin)
(pokračuje Filip)

Ale já musím říci, že ta informace je tedy rozporná. Buď má pravdu pan místopředseda vlády Alexandr Vondra, že my nemáme konsolidovaný text a obdrželi jsme ho až v den projednávání Lisabonské smlouvy, a pak si dovolím všem poslancům sdělit závěr stanoviska Parlamentního institutu k výkladu procedury předkládání mezinárodních smluv komorám Parlamentu České republiky.

Závěr výkladu, nebudu tady ten dvoustránkový text nijak číst, ale dovolím si pro přesnou formulaci závěr ocitovat: "Závěrem je možno konstatovat, že specifika mezinárodních smluv neodůvodňuje to, že se konsolidované znění ve smyslu § 86 včetně vyznačených navrhovaných změn a doplnění u mezinárodních smluv nepodává. Přiměřenou aplikací projednávání zákonů na projednávání mezinárodních smluv je to, že konsolidovaným zněním včetně navrhovaných změn a doplnění je třeba doplnit mezinárodní smlouvu přinejmenším v případě, kdy není jednoduché se v novém znění vyznat. Pak bude účel ustanovení § 86 odst. 5, kterým je ulehčení orientace poslanců a senátorů v přijímaném materiálu, přiměřeně splněn."

Takovou složitou smlouvou je v každém případě Lisabonská smlouva. Znamená to, že pokud jsme obdrželi, jak říká místopředseda vlády, samizdat, tak není možné tento bod, který je zařazen jako bod číslo 1, projednávat. Já bych byl rád, abychom si to uvědomili.

Proto také klub KSČM předkládal jinou informaci předsedy vlády, kterou nám mimo jiné vláda dluží dlouhou dobu. V tomto ohledu je tedy na vás, jak se rozhodnete v hlasování, které navrhuje paní předsedající, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, k našemu hlasování, že prvním bodem bude bod číslo 46. Ale s tímto vědomím prosím přijměte své rozhodnutí v hlasování. Nic jiného, než vybídnout vás k tomu a říci, že ne všichni jednají s vědomím, že postupují podle zákona…

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak to byl pan místopředseda Vojtěch Filip. Nyní se o slovo přihlásil místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegové, jestli jste schopni sledovat tuto debatu, tak bych vás poprosil o chvilku pozornosti, abych vysvětlil své stanovisko k této věci. Nemám moc často tady ve zvyku se zastávat vlády, ale v tomto případě to udělám, protože všechno, co jsem si ověřil, svědčí pro to, že vláda se nedopustila chyby při předkládání tohoto textu. A je to proto, protože oficiální text byl vydán v Úředním věstníku UEC306 17. prosince roku 2007. Ano? Takže od 17. prosince máme k dispozici oficiální překlad, který přijímala i česká strana. My jsme nepřijímali anglický, francouzský text. My jsme přijímali český text. A ten visí. Od 17. 12. je k dispozici. Je kompletní a je srozumitelný. To je to, co schvalujeme my tady a co máme i my zde k dispozici.

Prosím vás, tady v této sněmovně, když se tady mluví o zvyklostech… Jako co je to to "přiměřeně zákonu", že se schvalují zahraniční smlouvy. Já vám mohu říci, že jsme tady schválili stovky zahraničních smluv a neměli jsme k dispozici konsolidovaný text. Taková je prostě pravda. Nikdy se nestalo, kolegové, v minulosti, že bychom kvůli tomu, že nemáme konsolidovaný text, neschválili znění zahraniční smlouvy. Běžná praxe při schvalování zahraničních smluv je taková, že máme původní znění a dodatek. To je ideální, protože takto můžete posuzovat dynamiku vývoje toho textu.

Co to je ten tzv. konsolidovaný text? To je v podstatě nic více než redakční úprava toho úředního překladu, který my schvalujeme. Já tvrdím, že ten konsolidovaný text, který vláda dodala v posledním tom…, vůbec nemusela dodávat. To je pomůcka, která je k dispozici tomu, kdo to studuje, ale není podmínkou schvalování toho textu zahraniční smlouvy. A mohu vám říci, že jí není ani jinde v ostatních evropských parlamentech. Díval jsem se na to, jak se schvalovala smlouva Maastrichtská a Amsterodamská, a tam nikde v té době ty státy neschvalovaly konsolidované texty. Vždy se schvaluje původní smlouva a dodatek, který byl k tomu přijat v tom národním jazyce. To je běžný postup, který se praktikoval a který zvolila vláda tady.

Takže já si myslím, že je třeba toto posuzovat přesně a spravedlivě. Ujišťuji vás, že kdyby se vláda chyby dopustila, tak bych to tady hlasitě řekl. Dnes jsem přesvědčen, že náš postup je standardní. A upozorňuji na to, že konsolidovaný text není podmínkou, protože je to pouze pomůcka, která je navíc, a my schvalujeme úřední znění, které je k dispozici od 17. 12. v českém jazyce.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Zaorálkovi. S faktickou místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip, pak pan poslanec Schwippel.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, vážený pane předsedající. Já jen tolik. Já chápu obranu vlády ze strany pana kolegy Zaorálka, ale na druhou stranu mi dovolte říct, že se bavím o dvou věcech. Za prvé, že onen konsolidovaný text není součástí parlamentního tisku, a bavíme se o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, čili není součástí toho, co nám bylo předloženo. A jestli to je na nějakém serveru Poslanecké sněmovny, neznamená, že to bylo předloženo jako součást tisku. To je první moment.

A druhý moment je ten, který musím říci. Já mohu věřit více panu kolegovi Zaorálkovi než panu Alexandru Vondrovi. Ale chtěl jsem si jasně vyjasnit, co se vlastně stalo. Je to samizdat, nebo to je součást tisku? A je to vůbec předloženo Poslanecké sněmovně podle zákona o jednacím řádu? Dovedu si živě představit, pokud chce, aspoň tak, jak tady bylo řečeno, Senát Parlamentu České republiky toto předložit Ústavnímu soudu, že se tam budeme bavit o tom, že jsme jednali s vědomím, že postupujeme podle ústavy a zákonů České republiky. To tady vyjasněno není.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Filipovi. Já nicméně chci říci, že pokud pan poslanec Schwippel přichází s nějakým jiným návrhem, tak mu dám slovo. Pokud chce diskutovat k tomu, co tady je diskutováno, tak mu slovo dát nemohu, protože o proceduře se rozprava nevede. O té se hlasuje.

Přednostní právo mají ti, kteří z jednacího řádu mají nárok. V tomto případě je to pan místopředseda Zaorálek, potom pan ministr Cyril Svoboda.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Jenom jsem chtěl reagovat na to, co řekl místopředseda Filip, aby nevznikal dojem, že tady pouze něco visí na serveru. Ten oficiální úřední překlad z toho 17. 12. máme v parlamentním tisku. To je oficiální text, kterým se zabýváme. To není někde na serveru. A to je to jediné, co nám vláda mohla předložit. Protože to je to, co schvalovala, za co Česká republika převzala…, co měla předložit Parlamentu. Nic jiného nám předložit ani nemohli. Ten konsolidovaný text, opakuji, tady vůbec být nemusel.

V Evropě se zpracovává teďka konsolidovaný text, který bude k dispozici až někdy v květnu. Údajně prý 12. května by mohl spatřit světlo světa. Nikdo ho v této chvíli nemá. A jsem přesvědčen, i když jsem si to neověřoval ve všech parlamentech, které to schvalovaly, tak tam konsolidovaný text vůbec předkládán nebyl. Všichni schvalují ty své národní texty, mají k dispozici původní znění smluv plus ten doplněk. A opakuji: a posuzují ten vývoj, který to znamená. Když máte konsolidovaný text, tak ani nemáte ideální podmínky pro to, abyste posuzovali, co se vlastně stalo. Ten konsolidovaný text vám vlastně nedává informaci, co se vlastně s těmi smlouvami stalo. To vůbec není ideální materiál pro práci nad podobnou…

A já jsem přesvědčen, že i to, co říkal místopředseda Filip, že se porušil jednací řád - to v žádném případě. Už jsem řekl, že stovky smluv v této Sněmovně se schvalovaly přesně tak, jak popisuji. Když byla novela, tak původní text smlouvy plus dodatek, který byl nový a který schvalujeme. To je to, to je to, jak jsme tady postupovali. A pokud bychom teď rozhodli, že to kvůli tomu zastavíme, že se něco…, tak by to bylo bezprecedentní. Všechno jsme prozatím schvalovali tímto způsobem, a teď kvůli tomu řekneme, že nám chybí konsolidovaný text, který podle mě vůbec není relevantní. To je pouze redakční úprava, která je dokonce nepřesná v některých věcech, ale to mne teď nezajímá. Já mám svůj úřední schválený originál a ten schvaluje Sněmovna. A ten máme.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Zaorálkovi. Nyní vystoupí pan ministr Cyril Svoboda.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP