(15.40 hodin)
(pokračuje Rath)

Kdo je předseda vlády! Mně to připadalo, že pan ministr financí sem přišel úplně odjinud a strašně se rozhořčuje nad tím, jak je možné, že v situaci, kdy česká ekonomika roste, tak my máme takto vysoký deficit. Mně to připadalo, jako kdyby s tím neměl vůbec nic společného a rozhořčoval se na toho skutečného ministra financí, který sedí v té skutečné vládě, který sem přinesl ten skutečný rozpočet, ne tedy ten, který sem přinesl ministr financí Kalousek a Topolánek.

Takže já bych se chtěl pana ministra financí Kalouska optat, proč nesestavil vyrovnaný, případně přebytkový rozpočet. Kdo jiný než ministr financí! Nebo existují nějací mimozemšťané, kteří to panu ministru Kalouskovi a panu premiérovi vkládají do hlavy, a oni jsou jen nesvéprávné loutky a plní příkazy někoho jiného? Takto mi to alespoň připadalo. Prostě tady je určitá logická chyba. Je určitě logicky naprosto špatně, že ministr financí Kalousek se tady rozhořčuje nad deficitem rozpočtu, který sám sem přinesl a prosazoval, sám vytvořil. Takže tady pan ministr financí kritizoval jenom sám sebe.

Ale zpět k tomu důležitému, co dneska projednáváme, to znamená k problematice důchodů a snížení hranice pro valorizaci důchodů.

Dámy a pánové, my tady hodně, a poslední hodiny jsme to viděli, hovoříme o procentech, o průměrech, ale strašně málo mluvíme o konkrétních lidech a jejich životě. Konkrétní život není o procentech a průměrech. Mimochodem, dvě třetiny lidí musí vyžít s platem pod průměrem v České republice, tedy pod 20 tisíci, a obdobně je to i s našimi důchodci, to znamená drtivá většina důchodců, to je nějakých 70 procent, musí vyžít s důchodem pod průměrným důchodem, tedy pod 10 tisíci měsíčně. Já bych hrozně rád poprosil současné členy vlády, aby si vyzkoušeli jeden, dva měsíce žít za 8 tisíc čistého. Skutečně bych je o to velmi poprosil, protože by pak tady nebyli tak rezolutní, možná by najednou všechno neviděli tak jasně, tak jednoznačně, možná že by nebyli tak tvrdí. Protože těmto lidem se skutečně nežije lehko. Zvlášť se jim nežije lehko po té takzvané reformě, které pan premiér jednou říká reforma, podruhé batoh, potřetí soubor opatření, počtvrté dokonce - já nevím, jestli jste to zaznamenali - nalij-vylij. (Ohlas v sále.)

A jsme u toho. Pan premiér tomu zdražování říkal nedávno na Vysoké škole ekonomické, že vlastně ta reforma je nalij-vylij. Já bych se ho zeptal, aby nám to tady vysvětlil, jak to přesně myslel. Takto v této Sněmovně nemluví. Když prezentoval tu reformu, tak nehovořil o žádném nalij-vylij, ale hovořil o záchraně české ekonomiky. Spíš o tom nalij-vylij jsme tady hovořili my. To znamená my jsme říkali: naliješ, Topolánku, těm nejbohatším, a vyliješ všem, 90 procentům obyvatel České republiky. Teď to přiznává i pan premiér na půdě Vysoké školy ekonomické. Škoda, že to nepřizná i občanům.

Já si myslím, že přesně teď řešíme tu část reformy, kterou pan premiér Topolánek označil "vylij". Prostě vylili jste především důchodcům obrovskou část jejich životní úrovně, jejich příjmů, resp. zvýšili jste jim výrazně výdaje. V tuto chvíli se to snažíte nějakým způsobem zalepit, napravit. Je to tedy chabá náplast na tu ránu, kterou jste způsobili. Hodně chabá!

Možná že by někdo čekal, že teď tady má cenu za důchodce pronést "laudácio" na premiéra Topolánka a pana vicepremiéra Nečase. Podotýkám "laudácio". - Drobná odchylka, odbočka: Jistě jste si všimli při projevu pana premiéra na Pražském hradě, že místo "laudácio" říkal "laudátio". Škoda, že tady není. Nebo možná že je, ale já dozadu nevidím. Kdyby chvilku poslouchal, zjistil by, že příště už bude říkat "laudácio" na Václava Klause, ne "laudátio", jak to chybně četl.

Takže dnes bychom tady mohli klidně říci oslavné laudatio na pana premiéra Topolánka. Ale zaslouží si to? Nezaslouží. Nezaslouží si to ani pan ministr Nečas. Protože dramaticky a skokem jste snížili životní úroveň všech důchodců. Připravili jste je zhruba o nějakých tisíc korun měsíčně. Poplatky, zdražením potravin, zdražením energií, zdražením dopravy, zdražením časopisů, novin, knih, čili většiny věcí, které tvoří spotřební koš právě důchodců a bez kterých se ti lidé neobejdou.

Mimochodem, nejen že jste jim zavedli poplatky u lékaře, ale dramaticky jste jim zvýšili poplatky na léky. Mě by zajímalo, jestli pan ministr Nečas to vůbec registruje. Že to neregistruje pan ministr Julínek mě už nepřekvapuje, ten neregistruje daleko důležitější věci, natož takovou marginálii jako doplatky lidí za léky. To je pod jeho rozlišovací úroveň. On řeší to, co nastane za padesát, možná za sto let v této republice. Samozřejmě takovou banalitu, že doplatky na léky stouply dvojnásobně, tak to je pod rozlišovací schopností pana ministra Julínka. Ale myslím, že pan ministr Nečas - který vypadá, že je možná vnímavější než pan ministr Julínek a že možná je schopen i řešit problémy dneška, protože sem přichází s tou valorizací důchodů, což je skutečně ta chabá náplast na problémy dneška, ale aspoň na problémy dneška - neřeší něco, co je za padesát nebo sto let. Ale je si současná vláda vůbec vědoma toho, jak drasticky, jak dramaticky navýšila třeba doplatky na léky!

Takže vy jste minimálně starobní důchodce připravili o nějakých tisíc korun měsíčně svojí reformou, svým zdražováním, svým nalij-vylij. Vylili jste jim tisíc korun z jejich peněženek, z jejich rodinných rozpočtů. To je prostě realita.

V této chvíli bych se vás, dámy a pánové z ODS, rád zeptal, kde je plnění vašeho slibu tisíc korun starobním důchodcům. Kde je ten slib? Kde je těch tisíc korun k důchodu! Viděli jste je někdo někde? (Více poznámek z pléna: Neviděli.) Viděli jste je? Pane ministře Nečasi, kde jste je schoval? Pane premiére, kam jste je zašoupnul! Žádný důchodce žádných vašich slíbených tisíc korun nedostal. Mohli byste mi odpovědět, jak se říká lidem, kteří něco slíbí a vědí, že to nemohou dodržet? Jak se označují? Jakým slovem, pane ministře Nečasi, byste sám sebe označil jako člověk, který něco slibuje důchodcům, a pak vůbec nemá ani chuť to splnit?

Dámy a pánové, zdá se, že šlo nejspíš o podvod a ne o vážně myšlenou věc. Chtěl bych se vás také zeptat, zda podvodem není i vaše současná kampaň, kterou vedete v médiích. Já tady mám ten váš inzerát. Ta vaše kampaň je velmi zajímavá. A chtěl bych se zeptat pana premiéra a pana ministra Nečase, proč opět lidem neříkáte pravdu. Proč jim lžete v těchto plakátech! Říkáte, že jste zavedli jednotnou sazbu daně z příjmu 15%. Pane premiére, pane ministře Nečasi, vy víte, že je to podvod. Vy víte, že jste zavedli superhrubou mzdu, tudíž to není 15 %, ale nějakých 21 %.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP