(15.40 hodin)

Poslanec František Laudát: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, budu velice stručný. Pan ministr Svoboda tady říkal něco o úctě k horní komoře. Bohužel v mém případě zase o něco menší, protože se domnívám, že ty návrhy nejsou nejšťastnější. Proto vás vyzývám k podpoře původního sněmovního návrhu.

A jenom taková perlička: Pokud bychom přistoupili na Senát, zřejmě bychom museli řešit problém koncesionářských poplatků Českého rozhlasu. Běží zrovna rekonstrukce historické budovy a měnit za pochodu pravidla a zrovna v tento okamžik považuji za krajně, krajně, krajně, nešťastné.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Táži se, jestli se někdo dále hlásí o slovo. Není tomu tak. Rozpravu končím.

A nyní přistoupíme k hlasování podle § 97. Než k tomu hlasování přistoupíme, zeptám se pana ministra, jestli chce se závěrečným slovem. (Ne.) Pan senátor chce vystoupit se závěrečným slovem? Nechce. Takže přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 289/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 289/5."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 24. Z přítomných 187 poslankyň a poslanců pro návrh 1, proti 167. Konstatuji, že toto usnesení nebylo přijato.

 

Nyní tedy budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 289/4."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto usnesením souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 25. Z přítomných 188 poslankyň a poslanců, pro návrh 174, proti nikdo. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu senátorovi a končím tento bod.

 

Zahájím bod další a je jím

 

2.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů
/sněmovní tisk 171/4/ - zamítnutý Senátem

 

Usnesení, jímž Senát zamítl tento návrh zákona, jsme obdrželi jako sněmovní tisk 171/5. Vítám mezi námi senátora Jaromíra Volného.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu o zamítnutí tohoto návrhu zákona vyjádřil poslanec Miloslav Kala. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji, pane předsedo. Vážený pane senátore, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Senát zamítl návrh zákona, kterým se mění zákon č.159/2006 Sb., o střetu zájmů, senátní tisk č. 201, poslanecký tisk 171.

Domnívám se, že za navrhovatele musím konstatovat, že tento poslanecký návrh zákona řeší alespoň některé dílčí problémy, které jsou v současně platném zákoně o střetu zájmů. Vylepšuje situaci, jakým způsobem se může veřejnost dostat k informacím, vylepšuje situaci v tom, že novináři mohou informovat o údajích, které jsou vedeny v registrech, a řeší situaci, která nebyla původně obsažena v poslaneckém návrhu zákona, a to situaci spojenou s tím, jakým způsobem zákon vymáhat. O této nové koncepci jsem dlouze hovořil ve druhém čtení zde v Poslanecké sněmovně. Domnívám se, že tato nově pojatá koncepce je správná, a zkušenosti z ostatních zemí, jako je například Slovensko, potvrzují, že cesta, kterou se především ústavněprávní výbor a potom Poslanecká sněmovna vydaly, je správná.

Naším cílem této novely bylo, aby veřejnost získala bezbariérový přístup k informaci o majetkových poměrech veřejných funkcionářů, aby povinnost předložit úplné, správné a pravdivé údaje byla vymáhatelná a její případně neplnění aby bylo sankcionováno. Všechna ostatní porušení zákona navrhujeme touto novelou vyšetřovat a sankcionovat ve standardním přestupkovém nebo trestním řízení.

Z tohoto pohledu se domnívám, že cíle předkladatelů bylo dosaženo, a doporučuji Poslanecké sněmovně, aby schválila návrh ve znění původně schváleným Poslaneckou sněmovnou. Děkuji za podporu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Chce se k usnesení Senátu vyjádřit zpravodaj ústavněprávního výboru pan poslanec Křeček? Pana poslance tady nevidím, takže se asi nechce vyjádřit.

Takže otvírám rozpravu k tomuto bodu programu. V rozpravě jako první vystoupí senátor Jaromír Volný. Dále nemám žádné přihlášky. Prosím, pane senátore, máte slovo.

 

Senátor Jaromír Volný: Dámy a pánové, Senát v prvé řadě zaujalo to, že platný zákon nestačil být ještě prakticky účinný, a už se tak obsáhle novelizuje. Zatím ho byli nuceni použít pouze ti, kdo ve funkcích končili nebo je naopak začínali, kdežto praktické zkušenosti se zákonem v tom současně platném znění lze očekávat až po 30. červnu 2008.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP