(11.00 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, podpořit tento postup, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 49. Přítomno 167 poslanců, pro hlasovalo 146, proti žádný, takže tento návrh byl přijat.

 

Hlásí se pan ministr Liška.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Děkuji vám všem za podporu tohoto zákona. (Veselost v sále.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To ještě není. To je jenom postup, že budeme postupovat v prvém čtení. Ale i za to lze poděkovat.

Vzhledem k tomu, že bylo schváleno, že budeme postupovat tak, aby mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení, zahajuji podrobnou rozpravu. Zahajuji tedy podrobnou rozpravu. Ptám se, kdo se do ní hlásí. Nikdo se nehlásí do podrobné rozpravy, v tom případě i podrobnou rozpravu ukončuji a teď bychom mohli přikročit k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 485, ve znění schválených úprav."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento text usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 50. Přítomno je 171, pro hlasovalo 151, proti žádný. Konstatuji tedy, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

A teď teprve pan ministr Liška.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Teď vám děkuji všem za podporu tohoto návrhu zákona. Děkuji vám, kolegové a kolegyně.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní i já mohu ukončit projednávání bodu č. 22.

 

Máme před sebou bod

 

24.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech,
pomocných půdních látkách, pomocných rostlinných přípravcích a substrátech
a o agrochemickém zkoušení zemědělských půd (zákon o hnojivech),
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 480/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády by tento předložený návrh měl uvést ministr zemědělství Petr Gandalovič. Požádám ho, aby se ujal slova. Zpravodajem, který by se měl připravit, je Ladislav Skopal. Teď prosím pana ministra Gandaloviče, pana poslance Skopala, aby se připravil podat zpravodajskou zprávu. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, je to už úděl ministra zemědělství, aby po takových vznešených tématech, jako je školský zákon, uváděl návrh novely zákona o hnojivech, ale faktem je to, že i tato oblast je nesmírně důležitá, především co se týká samotného celého potravního řetězce a otázky látek, které do našeho potravního řetězce vstupují.

Takže si řekněme, že tento zákon je novela, která má především za cíl zjednodušit používanou terminologii. Například termín "statkové hnojivo" podřazujeme obecnému termínu "hnojivo" a zjednodušují se také další termíny, co se týká vlastního zemědělského podnikání na zemědělské půdě a lesních pozemcích.

Nově se do působnosti zákona zařazují i sedimenty z rybníků, vodních nádrží a vodních toků. Tady to je velmi důležité ustanovení, protože jestli si vzpomínáte, tato oblast byla vyňata z působnosti zákona o odpadech a tímto se umožňuje aplikace těchto sedimentů na zemědělskou půdu, ovšem za přesně stanovených podmínek, které stanoví prováděcí předpis Ministerstva zemědělství ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí.

Dochází ke zjednodušení registračního řízení, to znamená že je třeba jasně zdůraznit, že zjednodušujeme podnikatelské prostředí v oblasti zemědělství.

Poslední věc, kterou bych chtěl zmínit, je to, že v souvislosti s nárůstem počtu bioplynových stanic se v praxi objevila potřeba právně upravit tzv. digestáty, to znamená, že to jsou vlastně fakticky organické látky vzniklé při výrobě bioplynů, a jejich případné využití v rámci hnojení opět musí být velmi přísně upraveno, tak aby nedošlo ke kontaminaci zemědělské půdy a případně celého potravního řetězce.

Zrušuje se celá řada ustanovení, která už dnes jsou duplicitní s nařízením Evropského parlamentu a Rady. Doplňují se určité pravomoci kontrolním orgánům a mění se tím i související zákony o správních poplatcích, v zákoně o ochraně zemědělského půdního fondu, a jak už jsem zmínil, v zákoně o odpadech především ta ustanovení, která se týkají právě sedimentů z rybníků, vodních nádrží a vodních toků.

Dámy a pánové, vím, že to skutečně není problematika, která by tady zahýbala naší Sněmovnou. Věřím, že její projednávání bude skutečně veskrze odborné. Dovolím si vás tímto požádat jménem vlády, abyste propustili tento návrh zákona do dalších čtení.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já děkuji ministru zemědělství Petru Gandalovičovi. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Ladislav Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, tisk 480, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech a pomocných půdních látkách a tak dále, je zákonem veskrze technickým. Myslím si, že tak jak to řekl náš pan ministr zemědělství, že je potřeba, aby tento zákon byl podroben diskusi v zemědělském výboru, s tím, že některé připomínky, které já k němu mám, zazní při projednávání. Vzhledem k tomu, že cítíme potřebu tohoto zákona, požádám vás, abyste tento zákon propustili do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ladislavu Skopalovi a otevírám obecnou rozpravu. Přihlášky do obecné rozpravy v písemné podobě nemám. Z místa se nikdo nehlásí, takže zřejmě mohu obecnou rozpravu ukončit.

Protože nezazněl žádný návrh než ten, který zazní z mých úst, to znamená, že organizační výbor navrhuje přikázat předložený návrh k projednání zemědělskému výboru, můžeme přistoupit k hlasování. Já vás všechny odhlásím. Poprosím o novou registraci.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán zemědělskému výboru? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 120 poslanců, 113 bylo pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Mohu konstatovat, že prvé čtení této předlohy končí, s poděkováním panu ministrovi a panu zpravodaji.

 

Dalším bodem, kterému se budeme věnovat, je bod

 

25.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 215/2004 Sb., o úpravě
některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu
a vývoje, zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých
souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 481/ - prvé čtení

 

Prosím, aby předložený návrh uvedl předseda vlády Mirek Topolánek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP