(15.40 hodin)
(pokračuje Talmanová)

Dalším pevně zařazeným bodem je

 

23.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb.,
o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění
některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 488/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2.

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení, a k tomuto návrhu jsem obdržela veto poslaneckého klubu sociální demokracie.

Nyní prosím, aby z pověření vlády předložený návrh uvedl ministr vnitra pan Ivan Langer. Vážený pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Vážené kolegyně a kolegové, tento návrh zákona je dílčí technická novela, kterou vláda předkládá v souladu s § 59 odst. 2 zákona o volbách do Parlamentu ČR. Chci zdůraznit, že to je standardní způsob, kterým vláda a vlády předcházející reagovaly na citované znění zákona, ze kterého vyplývá, že je povinnost změnit území senátních volebních obvodů, jestliže počet obyvatel v některém z volebních obvodů poklesne nebo vzroste o 15 % oproti průměrnému počtu obyvatel připadajícímu na jeden mandát, to za prvé. A za druhé, že takovéto změny lze provést pouze ve volebním roce, tedy kdy dochází k volbám do Senátu. Toto je přesně opodstatnění a odůvodnění tohoto návrhu zákona, tak jak je zde předkládán. Právě proto, že se nacházíme v dubnu a na podzim jsou vyhlášeny, resp. budou vyhlášeny volby do některých senátních obvodů, vláda přichází na základě tohoto ustanovení zákona s touto novelou. Proto také bylo navrhováno, aby Poslanecká sněmovna projednala a schválila tento návrh ve zrychleném režimu.

Padlo-li veto, nezbývá mi, než toto veto respektovat, nicméně byl bych velmi rád, kdybychom přinejmenším lhůty, které jsou nezbytné k projednání tohoto návrhu zákona, zkrátili tak, aby mohl být projednán a schválen na této schůzi Poslanecké sněmovny, jde-li těm, kteří veto předkládají, o projednání tohoto návrhu zákona a jeho případné změny. Jde-li o něco jiného, tedy zablokování projednání tohoto návrhu zákona, resp. neumožnění jeho projednání včas, dříve, než budou vyhlášeny termíny voleb, potom je to věc, se kterou mohu jen nesouhlasit, nicméně budu ji muset také akceptovat. Nechci citovat jednoho velkého myslitele, Járu da Cimrmana.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. A nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, kterým je pan poslanec Marek Benda. Pan poslanec Marek Benda byl dnes ráno registrován a čten mezi omluvenými z důvodu zahraniční cesty. Táži se tedy, zdali někdo z ústavněprávního výboru je ochoten ujmout se role zpravodaje. Je tomu tak. Je to pan poslanec Zdeněk Jičínský. Nalézáme se v prvém čtení, nemusím tedy nechat hlasovat Sněmovnu o změně zpravodaje. Děkuji panu poslanci Jičínskému a prosím, aby se ujal slova. Vážený pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedající, kolegové, kolegyně, chci tu navázat na slova ministra vnitra jako předkladatele tohoto návrhu zákona jménem vlády. Jde opravdu o určité změny, které je třeba provést před senátními volbami, a to tak, aby byl splněn požadavek, že senátní obvody nebudou v rozporu s počtem voličů, resp. občanů, který se v těchto senátních obvodech předpokládá.

Senátní obvody, jak známo, jsou obvody umělé, nejsou totožné s žádným územně správním uspořádáním. Byly vytvořeny v podstatě tak, že se vzaly existující okresy jako základ pro senátní obvody, ale protože okresy jsou různě veliké, pokud jde o počet obyvatel, bylo nutno ve většině - protože možná že u některých to není, některé mohou být totožné s některým dřívějším okresem - ale bylo nutno ve většině případů připojit k těmto základním územním celkům ještě nějaké obce z jiných okresů. A jde o to, že hranice 15 % nahoru, 15 % dolů od průměrného počtu občanů jako voličů, ta je samozřejmě proměnlivá, protože musíme počítat s pohybem obyvatel, a proto se předpokládá, že před každými volbami se senátní obvody z tohoto hlediska prověří a pozmění. Tomuto cíli tento návrh odpovídá a já proto také jako náhradní zpravodaj ústavněprávního výboru doporučuji Sněmovně, aby jej projednala.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, vážený pane poslanče, a otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí předkladatel pan ministr vnitra Ivan Langer. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Já bych se v tuto chvíli přihlásil jako poslanec, který poprosí Poslaneckou sněmovnu o podporu návrhu, který by znamenal zkrácení lhůty k projednávání na 5 dnů, tak abychom příští týden mohli návrh projednat ve druhém čtení a další předpokládaný týden jednání poslanecké schůze ve třetím čtení, tak aby návrh zákona ať již v té podobě, anebo s některými změnami byl schválen na této schůzi Poslanecké sněmovny. Děkuji za pochopení a za podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji, pane ministře. Ještě si přeje vystoupit pan zpravodaj, pan poslanec Jičínský. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedající, teď bych vystoupil jako poslanec a v tomto směru budu kritický vůči vládě potud, že splnila sice úkol, který se předpokládá, totiž že tyto změny se musí provádět v tom roce, v němž jsou volby do Senátu, protože kdybychom je prováděli dříve, mohlo by samozřejmě v delším mezidobí dojít ke změnám, kde by předpoklad přibližně rovného počtu voličů, jenž má zajistit rovnost občanského práva volit, mohl být pozměněn. Ale zároveň přece jenom už jsme na konci dubna a v tomto směru si myslím, že vláda tento návrh mohla předložit dříve.

Podívejte se, u nás asi v této podobě problém není, ale změna volebních obvodů je vždycky v každém státě předmětem velmi složitých politických tahů. Existuje také něco, čemu se říká gerrymandering, to znamená, že se provádějí změny volebních obvodů tak, aby to usnadnilo vítězství určitých politických stran. Jak říkám, nemyslím si, že v tomto případě tomu tak může býti, protože jak už jsem řekl sám, tyto senátní obvody jsou vytvořeny jako územní celky uměle a není tam žádná zvláštní politická skladba voličů v tom smyslu, že by jistá dílčí změna území mohla toto výrazně obměňovat, ale přesto tyto momenty tu roli hrát mohou a nemusí to být pouze změna technická. Jenom k tomu, že nebezpečí politických manipulací v našem případě je, pokud bychom je připustili vůbec, řekl bych, že je malé už proto, že počet voličů do Senátu ne ve smyslu právním, ale fakticky, je relativně nízký, čili z tohoto hlediska i takovéto možnosti jsou po mém soudu via facti omezeny.

Ale přesto si myslím, že je třeba tyto změny posoudit, a osobně bych navrhoval, protože sice návrh byl přikázán ústavněprávnímu výboru, ale jde o změny týkající se územního složení obyvatelstva, aby se tím zabýval výbor pro regionální správu. Myslím, že víte, který výbor mám na mysli. Teď nebudu citovat celé jeho přesné jméno.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, já vám děkuji. Dalším přihlášeným do obecné rozpravy je pan poslanec Řihák. Prosím, pane poslanče.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP