(9.50 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Je to tedy jasné jako facka. Pan prezident žádná bezpečnostní rizika, kvůli nimž je nutné umístění radaru na našem území, tak jako konečně i my sociální demokraté, nevidí a jde mu toliko o posílení euroatlantických vazeb, anebo lépe řečeno toho, o čem si myslí, že tvoří euroatlantické vazby, což, musím uznat, má jistou logiku, tedy politickou logiku, byť s ní osobně nesouhlasím.

Ale ani Mirek Topolánek ve chvíli, kdy zřejmě mluví upřímně a poctivě, žádné bezpečnostní důvody pro výstavbu radaru nevidí. Na kongresu ODS dne 24. listopadu 2007 řekl - cituji: "Tím jsem se dostal k tomu, co je, bylo a bude páteří naší zahraniční politiky - k euroatlantické vazbě. Je naší odpovědností vůči občanům této země a vůči budoucnosti našich dětí nedopustit její oslabení, nedopustit oslabení naší vůle k obraně, nedopustit, abychom se opět plíživě sunuli do sféry geopolitického vlivu Ruska. To je ten pravý důvod, proč u nás má stát radarová základna. Už jenom proto stojí za to udržet tuto vládu."

Myslím, že kdo chtěl, slyší jasně: Václav Klaus i Mirek Topolánek pod záminkou příchylnosti k euroatlantickým hodnotám chtějí dát podporu současné tváří zahraniční politiky Bushovy odcházející administrativy, té politiky, které je lapidárně hodnocena slovy bývalé ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightové jako katastrofická.

Na mou další otázku, jaké závěry vyvozuje pro sebe i vládu České republiky z toho, že 70 % českého obyvatelstva radar odmítá, pan premiér odpověděl, že nešťastné zlehčování problému, že 70 % českého obyvatelstva radar odmítá, opovrhuje postojem těch, kteří se nad problematikou skutečně zamýšlejí. Dobře slyšíte. Jinými slovy - kdo radar nechce, je hlupák, duševně nedostatečný člověk, a kdo radar naopak chce, je skutečné světlo. Opravdu krásný příklad arogance a elitářství!

Co k tomu říci, pane předsedo vlády? Není vám rady ani pomoci. Opovrhujete lidmi a opovrhujete jejich názory. Přitom existují průzkumy veřejného mínění, určitě je také znáte stejně jako já, které říkají, že existuje korelace mezi tím, kolik poznatků lidé o radarové základně mají, a tím, jaký je jejich vztah k ní - tedy odmítavý. Zkrátka čím více poznatků, tím více odmítají radar. Takže je to v kontradikci k tomu, co vy v dopise tvrdíte.

K demokracii patří, že politici musí lidem trpělivě naslouchat. Jsem ochoten přiznat, že krátkodobé poryvy v názorech nemusí být důležité. Ale jde-li o setrvalý, nebo dokonce rostoucí názorový vývoj přes opačně směrovanou, dokonce masivní, mnohamilionovou jednostrannou propagandu vlády, pak se jedná o postoj zjevně chybný. Dalo by se dokonce říci, že existuje korelace, přímá úměra mezi tím, jak jste se snažili do občanů dostat určité názory, no a přesto jste nebyli úspěšní. Čím více jste se snažili, tím méně jste byli úspěšní.

Na mou další otázku, že podle názoru předního amerického experta na protiraketovou obranu a bývalého náměstka ministra obrany Philipa Coylea je zřejmé, že projekt protiraketové obrany je stále ve fázi výzkumu a zkoušek a jako zbraňový systém je nedokonalý, jste odpověděl, že pan Coyle se mýlí a že je mimo hlavní proud odborníků na protiraketovou obranu, a neopomněl jste zdůraznit, že přijel do České republiky na pozvání hnutí Greenpeace. Opravdu velký hřích!

Na mou otázku, že váš přístup není v podstatě ničím jiným než přisluhováním současné krajně konzervativní administrativě George Bushe, ve které se ohniska napětí ve světě vzhledem k nekompetentnosti její zahraniční politiky dramaticky rozšířila a kdy budoucí prezident Spojených států bude muset věnovat nemalé úsilí k nápravě řady chybných kroků a k vylepšení obrazu Spojených států ve světě, jste uvedl v podstatě, že z mé strany se jedná pouze o iracionální antiamerické vášně.

Tak dobře, pane premiére. Již jsem citoval Madelaine Albrightovou. Čím to ale je, že snad jeden z nejznámějších amerických politologů profesor Zbigniew Brzezinski, který působil jako poradce prezidenta Cartera pro otázky národní bezpečnosti a stále se pohybuje kolem čelných politiků Demokratické strany Spojených států, říká - cituji: "Je možné, že demokratická vláda bude mít mnohem skeptičtější vztah k instalaci některých prvků protiraketové obrany. Myslím, že zreviduje dosavadní stanovisko nebo na něj bude nahlížet rozvážněji."

Já chci z vlastní zkušenosti říci, když jsme s předsedou poslaneckého klubu sociální demokracie navštívili počátkem listopadu minulého roku Washington a jednali jsme s řadou kongresmanů, že pokud jde o republikánské kongresmany, ti hovořili velice loajálně ve vztahu k současné Bushově administrativě, nicméně připouštěli, že možný prezidentský kandidát, dnes jistý prezidentský kandidát Republikánské strany McCain, prostě zreviduje zahraniční politiku Spojených států. Pokud jsme hovořili, a to bylo většinou, s demokratickými kongresmany ve Washingtonu, ti nám říkali, že Demokratická strana Spojených států přistoupí, pokud vyhraje volby, ke generální revizi zahraniční politiky Spojených států.

Copak tito přední představitelé americké politiky, jak jsem uvedl jména Brzezinského nebo Madeleine Albrightové, politiky a politologie, chtějí rozpoutávat protiamerické vášně? To snad nemyslíte vážně, pane předsedo vlády! Zrovna descartesovskou logiku ve vaší odpovědi nevidím.

Zpochybňujete rovněž stanovisko pana Coylea, který pro vás může působit poněkud levicově. A tak se vás ptám: Je vám známa zpráva nezávislé pracovní skupiny o protiraketové obraně, kosmických vztazích a 21. století? Tato zpráva čítající 200 stran se neodpírá o odpůrce, ale naopak o řadu obhájců protiraketové obrany, řekl bych až myšlenkových jestřábů, na takových prestižních pracovištích, jako jsou Institute for Foreign Policy Analysis, Heritage Foudation či Georgie C. Marshall Institute.

Podle závěrů této zprávy je vybudování radarové základny v Česku zbytečné. Autoři předmětné zprávy poukazují na to, že jediná možná úspěšná protiraketová obrana musí mít tři hlavní komponenty. Za prvé - kosmické zbraňové systémy, především ty, které byly připravovány na přelomu 80. a 90. let minulého století v rámci projektu Briliant Pebbles, modernizované námořní systémy, to je druhý, a pouze dvě pozemní stanoviště, a to na Aljašce a v Kalifornii, nikoliv v Evropě. Tato zpráva vám asi známa není. A i kdyby byla, myslím, že by vám to bylo jedno. Tak jako George Bush chcete vidět věci jednoduše a prostě. Ale věci tak prosté nejsou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP