(Jednání pokračovalo v 10.45 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegové, myslím, že se dostavil místopředseda vlády pan ministr Bursík, a my můžeme začít. Je také tři čtvrtě na jedenáct, takže pauza, kterou jsem vyhlásil, končí. Takže vás zvu zpět do sněmovny, abychom mohli pokračovat. Prosím tedy, ještě chvíli, usaďte se.

Mám přihlášené v rámci této rozpravy o interpelaci pana poslance Paroubka ještě dva další vystupující. Nejdřív by to měl být pan poslanec Hamáček. - Ne, tak pan poslanec Rath. Omlouvám se. Pan poslanec Rath a pak pan poslanec Hamáček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, já bych se tady pokusil reagovat na to, co tady říkal pan předseda vlády ohledně radaru. Předně on říkal, že vláda vede informační kampaň. Pokud by to byla informační kampaň mající za cíl přesvědčit občany, aby byli proti radaru, tak ji vláda vede nebývale úspěšně, protože předtím, než kampaň začala vést, tak proti radarové základně bylo zhruba 55 % obyvatel a po této kampani, která stála desítky milionů, je už proti 70 % obyvatel. Čili někdy si nejsem jist, jakou vlastně informační kampaň vláda za naše peníze vede. To je jen na okraj.

Druhá věc, která s tím úzce souvisí, je naprostý nedostatek sebereflexe této vlády, protože jsou možné pouze dvě varianty a dvě vysvětlení tak silného odporu obyvatel proti radarové základně.

A. Těch 70 % lidí má pravdu, většina má pravdu, a základna je skutečně k ničemu a základna skutečně znamená reálné ohrožení bezpečnosti České republiky. Pak vláda dělá zásadní chybu, že chce se základnou souhlasit a že vystavuje Českou republiku a české občany velkému nebezpečí.

Nebo B. Většina obyvatel se mýlí. To se může stát. Prostě nic na světě není bezchybné, neomylné, tedy i veřejné mínění se může někdy mýlit. Ale pak se tedy musíme ptát, proč vláda reálnými argumenty a fakty nemění podíl lidí, kteří si myslí, že základna je k ničemu a znamená bezpečnostní ohrožení pro Českou republiku, čili pravý opak než to, co tvrdí vláda.

Čili vláda v současné době v každém případě selhává. Prostě není možné takovéto zásadní rozhodnutí, které ovlivní Českou republiku na desítky let dopředu, činit proti vzrůstajícímu odporu většiny obyvatel České republiky.

Dámy a pánové, při této příležitosti je potřeba se zeptat, proti komu je vlastně základna namířena. Slyšeli jsme, že proti Severní Koreji. O tom se už mlčí, protože se zjistilo nebo se ukazuje, že to žádná reálná hrozba není. Proti Íránu. Vytrácí se to z debat, protože realita hrozby taky není v danou chvíli a v nejbližších pěti deseti letech reálná. Pan premiér strašně rád mluvil i o Rusku. Najednou se ukázalo, že Spojené státy naopak vyjednávají, aby na základně byli ruští vojáci, což ji činí snad ještě problematičtější. Čili proti komu? Druhá logická věc je ptát se, proti komu a k čemu může pomoci, když Polsko odmítá na svém území zřídit aktivní část, to znamená protirakety. K čemu vlastně radar slouží?

Já se vůbec nedivím většině občanů České republiky, že mezi nimi vzrůstají pochybnosti o argumentech této vlády, protože se vytrácí nepřítel, ale vytrácí se, i kdyby nepřítel byl, ta nejdůležitější komponenta, tj. protirakety.

Víte, já určitě nechci, aby si tady někdo myslel, že já osobně jsem zastáncem tolstojovského neprotivit se zlu násilím. Podle mého soudu to není správná strategie. Pokud zlo existuje a je hrozbou, tak se mu musíme protivit. Ale zlo musí existovat. Musí znamenat reálnou hrozbou a bariéra proti němu musí odpovídat síle zla.

Tady bych chtěl citovat další věc. Pan premiér by si měl přečíst Orwellův rok 1984, protože tam režim měl dokonale propracovaný systém, jak vytvářet virtuálního nepřítele, virtuální zlo, virtuální ohrožení. Já mám často pocit, že v tomto se stal velkým mistrem právě současný americký prezident George Bush, ve vytváření a zveličování určitých hrozeb, určitých zel.

Já myslím - a tím bych zakončil - že se mi nelíbí arogance, s jakou vláda Mirka Topolánka přehlíží veřejné mínění. Nelíbí se mi arogance vlády Mirka Topolánka, jak nekomunikuje s českou veřejností. Nelíbí se mi arogance vlády Mirka Topolánka, jak není schopna přijít skutečně s racionálními a pravdivými argumenty, pokud si myslí, že takové existují a jsou důvodem zřízení americké vojenské základny na území České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP