(12.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi zemědělství a prosím nyní o slovo zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Jiřího Hanuše.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Děkuji. Budu velice stručný, neboť pan ministr osvětlil, o co jde. Myslím si, že je potřeba na zemědělském výboru, který je navržen k projednávání, také debatovat k otázce zápisů do katastru nemovitostí, a to zjišťování údajů, co všechno by mělo být veřejně přístupno, protože dnes jedním z velkých problémů je, že se dostanete i za kolik jste co koupil a všechny tyto věci. Myslím si, že to zrovna až tak správné není. Ale to je věcí výboru, jak se toho zhostí.

Sám rovněž doporučuji tento potřebný návrh zákona propustit do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Táži se tedy, zda se někdo z vás hlásí. - Pardon, mám zde písemnou přihlášku. Děkuji za připomenutí. Pan kolega Josef Šenfeld jako první má slovo v obecné rozpravě.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové, pokud vezmeme na vědomí, že logické spojení dvou zákonů, které se týkají katastru nemovitostí, tedy katastrálního zákona a zákona o zápisech práv k nemovitostem, do zákona jediného není možné před novelou občanského zákoníku, jak se tvrdí v důvodové zprávě, pak je předpokládaná novela katastrálního zákona aktuální.

Návrh reaguje na vývoj legislativy a nově určuje, že katastr nemovitostí slouží také pro tvorbu informačních systémů, jak zapisovat nový prvek, kterým je vodní dílo, a určuje vlastníka stavby v souladu s novým stavebním zákonem. Rovněž s novou formou pro zápis věcného břemene užívaného hlavně pro liniová podzemní vedení lze souhlasit. Zásadní změnou tak je pouze úprava postupů pro přístup k datům katastru.

Ačkoliv je třeba připustit, že je vhodné evidovat, komu byla data z veřejného katastru poskytnuta, mám za to, že účelu mohlo být dosaženo jen změnou vnitřních předpisů resortu Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Navrhovaná úprava vzhledem k širokému veřejnému informačnímu zdroji, kterým je nahlížení do katastru nemovitostí, se zdá být v zákoně nadbytečná. Zatím však chci věřit, že nemá veřejnost katastru omezit (?), ale pouze zlepšit evidenci o poskytování dat.

Dámy a pánové, již několik let využíváme také ve Sněmovně úplný dálkový přístup do katastru nemovitostí jako placenou službu. Proto chci skutečně ocenit, že internetový bezplatný dálkový přístup k aktuálním údajům katastru formou nahlížení je již dlouho funkční. Každý se může například přesvědčit, jak je jeho podání na katastrálním úřadě vyřizováno. Od letošního března, kdy bylo nahlížení doplněno i o katastrální mapu, představuje katastrální aparát úplný informační zdroj plně dostupný pro veřejnost.

Orgány veřejné správy mají navíc zdarma přístup ke katastrální databázi, která je v daném okamžiku platná, a to je právě důvodem, proč jsem se rozhodl vystoupit na samém začátku projednávání katastrálních novel. Upozorňuji, že by nemělo nic bránit, aby všechny státní i samosprávné instituce přistoupily ke sdílení dat a nevyžadovaly již žádné výpisy od žadatelů, od občanů ani od právnických osob.

Dámy a pánové, žádám, aby vláda okamžitě poté, co bude projednávaná novela schválena a katastr nemovitostí získá certifikát jako zdroj informačních systémů, přijala opatření, aby se takový postup stal závazným alespoň pro katastr nemovitostí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Šenfeldovi. Zeptám se na další přihlášky do obecné rozpravy. Není žádná, končím tedy obecnou rozpravu.

Zeptám se, zda pan ministr či pan zpravodaj chtějí vystoupit se závěrečným slovem. Pan ministr Gandalovič. Prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Několik poznámek k vystoupení pana poslance Šenfelda. Nepochybně je záměrem vlády, aby v budoucnu takzvaně neobíhal občan, ale obíhaly dokumenty, pokud možno ještě navíc v elektronické podobě. Ten princip jsme zakotvili dokonce do svého programového prohlášení. Je postupně připravován. Prvním takovým krokem je faktické otevření určitých výpisů pro občany formou tzv. Czech Pointu. To je princip, který již byl několikrát představen. Návrh, o kterém hovoří pan poslanec, a to že by pro celou řadu řízení před úřady nemuselo být vyžadováno od občana faktické předložení ověřeného listu vlastnictví, ovšem bude vyžadovat i celou řadu změn dalších zákonů. Řekněme si, že se zde pohybujeme po správné cestě. Je jen třeba, abychom ji dokázali v ostatních zákonech dotáhnout do konce.

Co se týká vaší poznámky, že otázku nahlížení, resp. získávání přehledu vlastnictví z území České republiky o osobě, by bylo možná řešit vnitřními předpisy Českého zeměměřického a katastrálního úřadu. Není tomu tak, pane poslanče, prostřednictvím předsedající. Samozřejmě já zde musím vlastně říci, že právo nahlížet je přesně stanoveno v § 21 a jeho jakékoli omezení opět musí být v příslušném paragrafu popsáno. Nemyslím si, že by bylo možné nahradit toto jakýmikoli vnitřními předpisy zeměměřického a katastrálního prostě proto, že bychom se pravděpodobně nevyhnuli nějakým soudním sporům a žalobám na toto téma. Jestliže zákon už tímto způsobem otevíráme, je dobré, abychom popsali práva a povinnosti občanů přesně, jak mají být v zákoně.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Pana zpravodaje se zeptám na případné závěrečné slovo. Ne.

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání zemědělskému výboru. Ptám se, zda má někdo jiný návrh na přikázání. Nemá. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 84. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem na přikázání výboru zemědělskému. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 84 přítomno 120, pro 104, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že návrh byl přikázán k projednání zemědělskému výboru.

 

Tím končí prvé čtení bodu číslo 33, sněmovní tisk 459. Děkuji panu ministrovi a panu zpravodaji. Ale oba dva nás budou provázet i dalším bodem, takže setrvají u svého stolku.

 

Dalším bodem je

 

34.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 265/1992 Sb., o zápisech
vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 460/ - prvé čtení

 

Jak už jsem řekla, z pověření vlády tento návrh uvede ministr zemědělství Petr Gandalovič. Prosím, pane ministře.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP