(15.50 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak. To byla paní poslankyně Mazuchová. Pan předseda vlády jako poslední v tomto bloku.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já jsem se primárně s Mašíny chtěl pouze potkat. To, že to zapadlo do mé cesty do Ameriky, a to, že jsme opravdu chtěli mít plaketu, kterou budu dávat osobně jako Mirek Topolánek, předseda vlády, lidem, kteří se zasloužili o svobodu - ty medaile nedostali jenom bratři Mašínové a Milan Paumer. Já jsem udělil tu medaili panu Medkovi. Já jsem ji dal panu Lantošovi, který nedávno zemřel, což byl předseda zahraničního výboru, který se zasloužil o boj proti totalitě a o česko-americké vztahy. Já jsem to dal kubánskému bojovníkovi za svobodu, takovému kubánskému Václavu Havlovi. Myslím si, že to mi těžko může někdo vyčítat. A ta volba, komu to dám, je opravdu na mně.

Já vašim výhradám rozumím. Nicméně pokud nebudeme schopni uznat, že tady byly koncentráky, že tady podle toho zákona 231 byli lidé souzeni a popravováni, pokud nebudeme schopni přiznat i to, že je možno se postavit proti tomu zlu, tak potom jsme neudělali vůbec nic.

Já jsem velmi rád, že jsme schválili založení Ústavu paměti národa, nebo jak Kateřina Jacques přejmenovala - Ústav pro studium totalitních režimů. Tam se našly konečně spisy, které se týkají Mašínů. Nedávno se našel spis i na státním zastupitelství a tam se dozvíme, že to nebyla jenom ta příprava, kterou vlastně Mašínové stihli, než utekli, a to samozřejmě byly i ty oběti, které pokládám za nevinné oběti a velmi diskutabilní oběti, jako v každé válce. Nicméně je tam napsáno, co chtěli dělat dál. Oni chtěli opravdu účinně bojovat proti tomu režimu, který brali jako totalitní a který totalitní byl. Přece Ctirad Rašín, Ctirad Mašín - já se omlouvám - dostal jeden a půl roku za nic a poznal ten koncentrák. Takže neříkejte o tom, že oni nevěděli, co je komunismus. Já si myslím, že v době, kdy oni páchali ty svoje, z vašeho pohledu, trestné činy, už bylo šedesát pět mrtvých.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane předsedo vlády.

Dámy a pánové, tím skončil první blok interpelací, protože je 15.52 hodin a jednací řád mi neumožňuje, abych dal slovo dalšímu z interpelujících. Takže v 16 hodin budou pokračovat interpelace. Ne, v 16.30, tuším. Ne. V 16 hodin. Od 16 do 18 hodin interpelace na ostatní členy vlády. Jako první bude interpelace pana poslance Karla Černého na pana ministra školství Ondřeje Lišku. Následuje pan poslanec Bičík, paní poslankyně Mertinová atd.

 

(Jednání přerušeno v 15.53 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP