(17.10 hodin)
(pokračuje Ohlídal)

Vy jste tehdy řekl v odpovědi na moji minulou interpelaci, že se tímto problémem budete zabývat. Mně nezbývá, protože tento problém je velmi ožehavý, než abych se vás neustále ptal, jestli jste v tomto směru pokročil, jestli jste vůbec v tomto směru něco udělal, jestli jste se rozhodl řešit otázku těchto koeficientů.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Slovo má ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Vážený pane kolego, odpovím vám pokud možno stručně. Ano, od té doby jsem pokročil, a to tak, že Bílá kniha, které se věnuje reformě terciárního vzdělávání, věnuje celou jednu kapitolu otázce financování vysokých škol, otázce normativního financování, možností, jak jej reformovat, jak jej změnit a co dělat ve chvíli, kdy už téměř 50 % populace mladých lidí má možnost dosáhnout na vysokoškolské vzdělání. Jestli na místě není změna systému, kdy peníze jdou za žákem, ale jestli na místě není změna financování také podle kvality vysokých škol a jejich potřeb. Tímto se velmi obsáhle Bílá kniha zabývá. Na základě této Bílé knihy by měl být příští rok představen také návrh novely vysokoškolského zákona, který by měl tuto situaci komplexně řešit.

Dvanáctého května tohoto roku, to znamená za tři týdny, proběhne první veřejná prezentace této první verze Bílé knihy a tím momentem bude spuštěna rozsáhlá konzultační procedura po celé republice, na vysokých školách, na veřejných fórech, se sociálními partnery, s partnery z privátního sektoru, s univerzitami i studenty. Tam bychom si měli vyjasnit, jak tento systém optimalizovat, a součástí těchto úvah je i to, co říkáte. To je to, o čem jsme bavili, o koeficientu financování finanční náročnosti jednotlivých oborů.

To znamená že předpokládám, že během tohoto roku dojdeme k řešení, které bude víceméně konsenzuální, a myslím si, že všichni mají zájem na tom, aby tato situace byla řešena, aby také byla ale zároveň provázána s dalšími nástroji pro financování vysokých škol. Myslím si, že cesta vede nejenom skrze změnu, tak jak jste ji naznačil vy, ale také na možnosti přitáhnout, přimět další zdroje, především soukromé, aby se podílely na financování vysokých škol, což souvisí i se změnou řízení těchto vysokých škol.

Bariéry, které dnes existují ve spolupráci mezi vysokými školami, výzkumnými institucemi a soukromým sektorem především v oblasti výzkumu, vývoje a inovací, tak ty jsou veliké. A je to téma nejenom pro Českou republiku, ale pro celou Evropskou unii. Proto jsme si také zvolili v resortu školství tuto oblast jako prioritu, jednu ze tří priorit pro jednání. V rámci českého předsednictví plánujeme v tomto duchu celou sérii aktivit. Ač je v různé míře tento problém problémem v jiných zemích Evropské unie, všude je tématem, které se řeší, třeba v jiném kontextu. A já věřím, že se také v závěrech Rady EU na závěr našeho předsednictví tady tyto výsledky naší diskuse objeví.

To znamená Bílá kniha v první pracovní verzi je dokončena. Bude představena za tři týdny. Budete si ji moci stáhnout ze stránek Ministerstva školství. Každý se bude moci zúčastnit debaty nad tímto tématem včetně financování, kapitola 6 myslím. Ano, kapitola 6, ve které je velmi rozsáhle dokládáno mezinárodními srovnáními a tabulkami a čísly, jak by tyto změny měly proběhnout a jaké jsou jejich alternativy.

Takže já vás zvu tímto k debatě nad Bílou knihou. Těším se na tu debatu. A vaše podněty, které už vlastně podruhé jsou předmětem interpelací, tak tam rozhodně zohledněny budou.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Táži se, jestli pan poslanec chce položit doplňující otázku. Ano, chce. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji, pane předsedo. Já samozřejmě tu pracovní verzi Bílé knihy znám. Pasáž týkající se změny financování tam je řečena rámcově. Je doložena jakýmisi čísly. Je třeba o ní diskutovat, to s vámi souhlasím. Ale situace je velmi komplikovaná v tom, že důsledky reformy vysokého školství se nejdříve uplatní v roce 2011, možná 2012. To je za tři až čtyři roky. Za tuto relativně velmi dlouhou dobu mnohé velmi významné obory, technické a přírodovědné, které jsou významné pro naše hospodářství, mohou dále stagnovat, dokonce upadat. Některé z nich mohou zaniknout. Nelze čekat tři čtyři roky. Je třeba něco udělat hned teď. A pokud to neuděláte, tak bohužel si na sebe berete odpovědnost za zánik některých vyloženě významných oborů v České republice na vysokých školách v důsledku finační nedostatečnosti a to bude potažmo mít velmi silný dopad na české hospodářství, na český průmysl nejvíce.

Takže se ptám: Jste ochoten něco udělat ještě dříve, než se bude realizovat Bílá kniha a reforma vysokých škol? Děkuji za odpověď.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Pan ministr chce reagovat. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Ano, jsem připraven udělat v tomto směru kroky, jak nejdříve to bude možné. Ale nedokážu vám garantovat, že to bude ihned, a to proto, protože změna, byť takto, jak se může jevit drobná v této naší debatě, má dalekosáhlé konsekvence pro celkové nastavení systému. Já nejsem připraven vzít na sebe odpovědnost za to, že ještě předtím, než dojde k zásadní změně celkového systému, nejenom financování, ale i řízení vysokých škol, že touto drobnou změnou se můžeme třeba dostat do slepé uličky. Já chci, aby to bylo v kontextu dalších změn, a proto jsem celý tento rok vyhradil na velmi široké konzultace proto, abych na začátku roku příštího mohl představit legislativní návrhy změn tak, aby začaly platit co nejdříve. Já věřím, že třeba v této oblasti, doufám, a budu hledat i s opozicí shodu, že právě v této oblasti tu shodu najdeme, protože si myslím, že to je skutečně věc, která by neměla podléhat nějakým politickým turbulencím, změnám, nýbrž je to záležitost, která by měla přetrvat nejenom naše volební období, ale možná desetiletí. A proto pokud se ukáže, že některé části této reformy terciárního vzdělávání bude vhodné realizovat dříve než třeba jiné, které jsou složitější, tak já je budu realizovat v nejkratším možné čase.

Původně Bílá kniha měla býti teprve ke konci tohoto volebního období dokončena a teprve někdy po roce 2010 mělo být přikročeno k legislativním změnám. Já jsem se ale rozhodl, že nikoliv na úkor kvality chci tu práci zrychlit. Proto by měla být konzultační procedura dokončena již letos, tak abychom v roce 2009 již mohli začít projednávat konkrétní návrhy. Dělám pro to, aby změny přišly co nejdříve, všechno. Je to pro mě řekl bych jedno z těch nejvíce prioritních témat - abych se vyjádřil správně česky, je to jedna z mých priorit, dvou, tří. Považuji je z dlouhodobého hlediska za možná nejdůležitější úkol, který přede mnou leží.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. S další interpelací vystoupí pan poslanec František Bublan. Je to interpelace na pana ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase ve věci Agentury SKIF a zaměstnávání zahraničních dělníků. Připraví se pan poslanec Šidlo. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Bublan: Vážený pane ministře, dovolte, abych se s vámi podělil o jeden podnět, který jsem dostal od nevládní organizace. Trošku to spadá do kompetence ministra vnitra, ale ten tu opět není, takže to budu muset nechat jenom na vás.

Jak jsem to definoval v interpelaci, jedná se o Agenturu SKIF, která zprostředkovává práci pro mongolské dělníky, inzeruje v mongolských médiích, nabízí práci za 1000 dolarů měsíčně, ubytování, práci proplacenou za přesčas a další výhody. Zajistí vízum včetně samozřejmě pracovního povolení a pracovní smlouvy. Za tyto služby si vybírá 1500 dolarů. Když se potom ti dělníci dostaví, tak jim není nabídnuta práce, která je definována ve smlouvě, ale je jim nabízena práce nelegální a úplně jiná. Ti, co se ozvou, že to tak nechtějí, protože samozřejmě mzda neodpovídá slibovanému, jsou potom nahlášeni na cizineckou policii, případně jim je odebrán pas a je zahájeno řízení o ukončení víza.

Můj dotaz je, zda o tomto víte, nebo zda úřady práce, které vlastně vydávají pracovní povolení, si toho všimly, že se jedná o stále tytéž firmy a subjekty, které nabízejí tuto práci a potom ji neuskuteční. A zda také úřady práce vykonávají kontrolu tak, jak ji mají provádět podle zákona o zaměstnanosti v těchto případech. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP