(13.10 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Aha, tak to jsme tedy tentokrát udělali tak trochu nadbytečnou práci.

 

Tento návrh je procedurální. Nechám o něm hlasovat bez rozpravy v hlasování pořadové číslo 115: přerušit bod č. 90 a odročit ho na pevně stanovený termín předložený kolegou Reisieglem, tak aby se mohl dostavit prezident Nejvyššího kontrolního úřadu.

Zahájil jsem hlasování číslo 115 a ptám se, kdo je pro návrh kolegy Reisiegla. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 115 z přítomných 113 pro 95, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Přerušili jsme bod č. 90 a odročili jsme ho na pevně stanovený termín, tak aby se mohl dostavit pan prezident Nejvyššího kontrolního úřadu.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod

 

91.
Zpráva o činnosti stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti
Bezpečnostní informační služby za období leden 2007 - březen 2008

 

Zprávu o činnosti uvede předseda této komise pan poslanec Jeroným Tejc. Prosím ho, aby se ujal slova a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Kolegyně a kolegové, já vás nebudu dlouze zdržovat. Materiál jste obdrželi písemně. Navrhujeme, aby Poslanecká sněmovna vzala zprávu na vědomí, a pokud budou dotazy na činnost komise, rád je buď já nebo kolegové z komise je zodpovíme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, zpráva vám byla předložena, předseda této komise pan kolega Jeroným Tejc přednesl svou zprávu a návrh na usnesení. Otevírám obecnou rozpravu. Kdo se do ní hlásí? Písemnou přihlášku nemám žádnou. Pokud se nikdo nehlásí, končím všeobecnou rozpravu, přistoupíme k rozpravě podrobné. Také do podrobné rozpravy nemám žádnou přihlášku a z místa se rovněž nikdo nehlásí. I podrobnou rozpravu tedy končím.

Vzhledem k tomu, že jsem vyzval pana předsedu stálé komise, aby přednesl i návrh usnesení, ten jste slyšeli a myslím, že není nutné ho opakovat.

 

O tomto návrhu na usnesení rozhodneme v hlasování pořadové číslo 116, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 116 z přítomných 111 pro 93, proti nikdo. Zprávu o činnosti stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby jsme vzali na vědomí. Návrh usnesení byl schválen.

 

Končím bod č. 91, děkuji panu předsedovi stálé komise.

 

Budeme pokračovat bodem

 

92.
Zpráva o činnosti stálé komise Poslanecké sněmovny
pro sledování procesu zpřístupnění svazků vzniklých činností
bývalé Státní bezpečnosti za období únor 2007 - březen 2008

 

Zprávu o činnosti přednese předseda této komise pan poslanec Tomáš Kladívko. Prosím, aby přišel ke stolku zpravodajů. Ale kolegu Kladívka nevidím, prosím tedy pana předsedu klubu ODS, aby se pokusil jej sehnat.

Bez přerušení jednání žádám Sněmovnu o klid a vyčkáme příchodu pana předsedy stálé komise.

Pan předseda komise se již dostavil do jednacího sálu. (Potlesk několika poslanců.) Požádám tedy pana předsedu stálé komise Poslanecké sněmovny Tomáše Kladívka, aby se ujal slova a přednesl návrh usnesení pro Poslaneckou sněmovnu. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Tomáš Kladívko: Děkuji, pane místopředsedo. Já se všem omlouvám, běh událostí byl tak rychlý, že jsem si včas nestačil doběhnout pro podklady, takže se ještě jednou omlouvám za malé zpoždění.

Zprávu stálé komise Poslanecké sněmovny pro sledování procesu zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti za období únor 2007 - březen 2008 máte před sebou v písemné podobě.

Stálá komise Poslanecké sněmovny byla zřízena pro volební období 2006 až 2010 na 6. schůzi Poslanecké sněmovny 24. října 2006 a její členové byli dále zvoleni v intervalech 8. listopadu 2006 a 8. prosince 2006 a na 7. schůzi Poslanecké sněmovny 12. prosince 2006 byl zvolen předseda této komise, což jsem byl já.

V roce 2007 komisi nebyl podán žádný návrh příslušného orgánu na vynětí dokumentů ze zpřístupnění a zveřejnění, pro které je třeba vyslovení souhlasu orgánů Poslanecké sněmovny pro sledování procesu zpřístupňování v souladu s § 2 odst. 4 a 5 zákona č. 107/2002 Sb., kterým se mění zákon č. 140/1996 Sb., o zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti.

Další činnost máte podrobně popsanou v písemné zprávě, která vám byla rozdána, a já bych si dovolil navrhnout usnesení Poslanecké sněmovně k tomuto materiálu, které by znělo: Poslanecká sněmovna bere na vědomí Zprávu o činnosti stálé komise Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pro sledování procesu zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti za období únor 2007 - březen 2008.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji panu předsedovi stálé komise Tomáši Kladívkovi a otevírám všeobecnou rozpravu. Písemnou přihlášku do rozpravy nemám, ptám se, kdo se hlásí z místa k této věci. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Tam také nemám žádnou přihlášku do podrobné rozpravy. Návrh usnesení pan předseda komise sdělil, protože jsem ho k tomu vyzval. Má někdo jiný návrh na usnesení v podrobné rozpravě? Nevidím žádnou přihlášku, i podrobnou rozpravu tedy končím. Závěrečné slovo pan předseda asi nechce přednést.

 

Návrh usnesení odhlasujeme v hlasování pořadové číslo 117, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro vzetí této zprávy na vědomí. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 117 z přítomných 112 pro 87, proti jeden. Návrh byl přijat. Návrh usnesení byl schválen a vzali jsme na vědomí zprávu o činnosti stálé komise Poslanecké sněmovny pro sledování procesu zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti za období únor 2007 - březen 2008.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP